Matkailu- ja ravintola-ala

Ihmisläheinen, monipuolinen, trendikäs ja kansainvälinen: matkailu- ja ravintola-ala

Monenlaiset ihmiset sopivat matkailu- ja ravintola-alalle. Työnkuvia on lukuisia, ja ala työllistää paljon yrittäjiä. Alalla arvostetaan energisyyttä ja asiakaslähtöisyyttä. Useissa tehtävissä on hyötyä myös myynti- ja vuorovaikutusosaamisesta sekä käden taidoista. Esimies- ja johtotehtäviin tähtääville on etua monipuolisesta kokemuksesta toimialalla, esimerkiksi tarjoilijan tai kokin tehtävistä.

Kansainvälisellä alalla on monenlaisia yrityksiä: esimerkiksi hotelleja, kylpylöitä, viikko-osakeyrityksiä, leirintäalueita, kongressi- ja tapahtumatoimialan yrityksiä, ravintoloita, catering-yrityksiä, eines- ja valmistuskeittiöitä, kahviloita, pubeja, yökerhoja, liikenneasemia, huvi-, teema- ja elämyspuistoja, keilahalleja, festivaaleja ja konserttitapahtumia, ohjelmapalveluyrityksiä, luontomatkailuyrityksiä, hiihtokeskuksia sekä matkailun markkinointi- ja välityspalveluja tarjoavia yrityksiä.

Monissa alan työtehtävissä toimitaan tiimeissä. Esimerkiksi keittiötiimeissä henkilöillä on intohimo ja tahto tuottaa asiakkaille elämyksiä ruoalla. Ravintoloitten salipuolella liiketominta syntyy vastaavasti työntekijöitten yhdessä luomista unohtumattomista asiakaskokemuksista. Esimies johtaa tiimejä valmentavalla otteella ja mahdollistaa omalta osaltaan onnistuneet asiakaskohtaamiset. Hän vastaa liiketoiminnan vastuullisuudesta ja tuloksellisuudesta sekä kehittää tuoteja palvelukonsepteja. Esimiehiltä ja johtajilta odotetaan trendien seuraamista ja hyödyntämistä bisneksessä sekä ymmärrystä digitaalisen asiakaskokemuksen merkityksestä.

 

Nuorten restonomien uratarinaesimerkkejä 

Annu Moilanen: ylioppilas Kouvolan lyseon lukiosta (nykyään Kouvolan yhteislyseo), restonomi vuosimallia 2019 Haaga-Heliasta Helsingistä, nyt kahvilapäällikkönä FreshStop- kahvilaketjussa kauppakeskus Citycenterissä Helsingissä, tulevaisuudenhaaveena oman yrityksen perustaminen.

Työtehtäviini kahvilapäällikkönä sisältyvät muun muassa asiakaspalvelu, kahvilan päivittäiset askareet, uusien työntekijöiden perehdytys, sosiaalisen median päivittäminen, työvuorosuunnittelu ja tilaukset.

 

Annu Moilanen viimeistelemässä FreshStop-ketjun uutta kahvilaa, jossa hän aloittaa kahvilapäällikkönä.

 

Jani Stenman: ylioppilas Hatanpään lukiosta Tampereelta, restonomi vuosimallia 2017 Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMKista, nyt kokousisäntänä Hotelli Versossa Jyväskylässä, tulevaisuudenhaaveina esimiestehtävät tai henkilöstöhallinnon työt sekä jatko-opinnot: restonomi (ylempi AMK).

Kokousisäntänä pyrin tarjoamaan asiakkaille parhaan mahdollisen palvelukokemuksen. Muun muassa valmistelen tilat toiveitten mukaan, toivotan asiakkaat tervetulleiksi ja opastan heitä tilojen käytön osalta, huolehdin tarjoiluista ja tilojen siisteydestä päivän aikana sekä hoidan laskutuksen.

 

Jani Stenman toivottamassa tervetulleeksi hotelli Verson kokousasiakasta.

 

Mea Kuha: ylioppilas Espoonlahden lukiosta, restonomi vuosimallia 2019 Haaga-Heliasta Helsingistä, nyt vastaanottovirkailijana Hanasaaren ruotsalais-suomalaisessa kulttuurikeskuksessa ja kongressihotellissa, tulevaisuudenhaaveina alan esimies- ja johtotehtävät.

Työtehtäviini kuuluu hotellivieraiden ulos- ja sisäänkirjaus, kaikkien Hanasaaressa vierailevien asiakaspalvelu, vastaanoton vieressä sijaitsevan viinibaarin ja kahvion työtehtävät, puheluihin ja sähköposteihin vastaaminen, hotellivarausten tekeminen, kokous- ja hotelliasiakkaiden sekä yksityistilaisuuksien laskutus ja asiakaspalautteisiin vastaaminen eri varauskanavissa.

 

Mea Kuha (vas.) järjestelemässä työkavereidensa kanssa Hanasaaren juhlia asiakkaille. Kuva: Janne Nikkarinen.

 

Nuoret restonomit suosittelevat alaa lukiolaisille

Mea: ”Ala tarjoaa erilaisia työtehtäviä ja työympäristöt ovat kansainvälisiä, mikä on mielestäni alan rikkaus. Itseään pystyy jatkuvasti kehittämään ja etenemään alan sisällä. Suosittelen alaa sellaisille lukiolaisille, jotka tulevat erilaisten ihmisten kanssa toimeen ja omaavat positiivisen ja iloisen asenteen, sillä kyseessä on hospitality- eli vieraanvaraisuusala ja näin ollen on tärkeää saada asiakkaat viihtymään. Koska ala kehittyy koko ajan, on myös itse hyvä olla innokas oppimaan uutta ja innovoimaan.”

Annu: ”Ala sopii meneville, oma-aloitteisille tyypeille. Minua inspiroi alan trendikkyys ja moninaisuus: Hommat eivät lopu kesken.”

Jani: ”Suosittelen matkailu-ja ravintola-alaa sellaisille lukiolaisille, jotka tahtovat työllistyä monipuoliselle palvelualalle. Itselläni on kokousisäntänä vastuulla hotelli Verson kokoustilojen toiminta ja teen työssäni yhteistyötä niin ravintolan keittiö -ja salihenkilökunnan kuin kerroshoidon ja vastaanotonkin työntekijöiden kanssa. Alalla arvostetaan moniosaajia, joustavuutta ja tiimityötaitoja. Pystynkin tarvittaessa toimimaan myös vastaanotossa, baarissa, aamiaistarjoilijana tai illallisilla. Monipuoliset asiakaspalvelukohtaamiset ovat alalla parasta!”

 

Korkeakoulujen restonomiopinnoissa ala heti tutuksi

Lukion suoritettuasi voit hakea korkeakouluopintoihin joko ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Ammattikorkeakoulussa alan tutkinto on nimeltään restonomi (AMK). Restonomikoulutusta on tarjolla 12 ammattikorkeakoulussa ympäri Suomea. Lukion jälkeen voit myös hakea ammatilliseen oppilaitokseen suorittamaan alan perustutkintoa. Alan opintoihin sisältyy paljon työpaikoilla ja yhteistyössä yritysten kanssa tapahtuvaa oppimista, kuten erilaisia projekteja.

Annu: ”Tein lukioaikana kesätöitä Rossossa ja lukion viimeisenä vuotena työskentelin koulun ohella Kouvolan teatteriravintolassa. Restonomiksi kannattaa opiskella, jotta saa syvennettyä tietojaan ja taitojaan alasta. Opinnot antavat varmuutta omaan työhön ja mahdollisuuksia alalla etenemiseen. Tutkinnossa tutustutaan laajasti alan trendeihin ja tulevaisuuteen ja opitaan tärkeitä asioita muun muassa liiketoiminnallisesta näkökulmasta.”

 

Esimerkkejä matkailu- ja ravintola-alan ammateista:

  • Eräopas
  • Hotellinjohtaja
  • Hotellipäällikkö
  • Hovimestari
  • Kahvilapäällikkö
  • Matkailuneuvoja
  • Matkailuyrittäjä
  • Myyntipäällikkö
  • Keittiöpäällikkö
  • Kokki
  • Kokousvastaava
  • Ohjelmapalvelutyöntekijä
  • Ravintolapäällikkö
  • Ravintoloitsija
  • Ruokapalveluesimies
  • Tarjoilija
  • Vastaanottovirkailija
  • Vuoropäällikkö

 

Lisätietoja osoitteista:
https://www.mara.fi/toimiala/ura-matkailu-ja-ravintola-alalla