Opiskelijakunnille

Lukiolaisuus rakentuu lukiolaisyhteisöstä ja yhteistyöstä lukiolaisten kesken. Lukiolain mukaan jokaisessa lukiossa toimii opiskelijakunta. Tältä sivulta löydätkin siis vinkkejä, tukimateriaaleja ja tietoa koulutuksista lukion opiskelijakuntatoimintaan!

Opiskelijakunnille-2

Opiskelijakuntatoiminta tarjoaa tärkeän väylän opiskelijoille vaikuttaa omaehtoisesti heitä itseään koskeviin asioihin. Opiskelijakunta valitsee vuosittain keskuudestaan hallituksen, joka edustaa koko opiskelijakuntaa. Opiskelijakunnan hallitus ja lukion henkilökunta tekevät yhteistyötä opiskelijoiden kuulemiseksi ja edustuksellisen demokratian toteutumiseksi lukiossa. Lukiossa toteutettavista osallistavista ja demokraattisista menetelmistä voit lukea täältä.

Opiskelijoita on suotavaa kuulla esimerkiksi seuraavissa asioissa:

• Lukuvuoden suunnittelu, kuten työ- ja loma-ajat, kurssitarjottimen sisältö ja tuntikiertokaavio
  • Paikallisen opetussuunnitelman valmistelu, kuten opetuksen käytännön järjestelyt sekä opiskelijahuollon ja ohjaustyön suunnitelmat
  • Järjestyssäännöt
  • Koeviikkojen järjestelyt
  • Kurssien suunnittelu, kuten opetusmenetelmät ja arviointi
  • Yhteisten tilojen käyttö ja varustus

TUKI OPISKELIJAKUNNILLE

Koulutukset

Water-opiskelijakuntafestivaalit on koulutus, johon ihan jokainen lukiolainen on tervetullut, ei siis vain opiskelijakunnan hallituksen jäsen. Waterit keräävät vuosittain noin 800 lukiolaista yhteen kouluttautumaan ja pitämään hauskaa yhdeksi viikonlopuksi. Viikonloppu tarjoaa paitsi mahdollisuuden verkostoitua ja ideoida uutta, myös konkreettisia työkaluja esimerkiksi tapahtumajärjestämiseen, johtamiseen ja viestintään sekä ideoita demokratian ja yhteisöllisyyden rakentamiseen lukiossa. Jos toiminta oman lukion eteen kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti lähteä Watereille, syksyllä nähdään Kuopiossa (12.–13.10.) ja Turussa (19.–20.10.)! Lisätietoa Watereista löydät täältä.

Jano-opiskelijakuntakoulutukset ovat Lukiolaisten järjestämiä koulutuksia opiskelijakuntien hallituksille. Koulutus on maksuton ja sen sisältö räätälöidään juuri kyseiselle lukiolle sopivaksi. Koulutuspäivän aikana pureudutaan opiskelijakunnan kehittämiskohteisiin ja mahdollisiin ongelmiin sekä ideoidaan yhdessä tulevaa. Koulutuksen opiskelijakunnan hallitukselle voi tilata täältä.

Opiskelijakuntatoiminnan opas

Opas opiskelijakunnille tarjoaa ohjeita opiskelijoiden vaikuttamiseen, hallitustoiminnan organisointiin, tapahtumien järjestämiseen, taloudenhoitoon ja varainhankintaan sekä tietoa opiskelijakunnan tehtävistä ja kehittämisestä. Tutustu oppaaseen täältä.

Pääsääntöisesti opiskelijakunnat ovat rekisteröimättömiä yhteisöjä. Mikäli opiskelijakunta haluaa rekisteröityä yhdistykseksi saadakseen oikeushenkilön aseman. Ohjeita opiskelijakunnalle yhdistykseksi rekisteröitymiseen löytyy täältä ja opiskelijakunnan rekisteröityneen kannatusyhdistyksen mallisäännöt löytyvät täältä. Rekisteröityneen yhdistyksen toimintaa sääntelee yhdistyslaki.

Tuu mukaan

Parhaan hyödyn ja huvin lukioelämästä saat irti liittymällä Lukiolaisten jäseneksi: rahanarvoiset edut taskussasi, valtavasti mahdollisuuksia harrastaa ja lukiolaisten ääni vahvana päätöksenteossa!