Työelämäopas

Työelämätaitojen opettelu ja tulevaisuuden suunnittelu on tärkeä aloittaa jo lukioaikana! Tähän kannustaa myös upea tiede- ja kulttuuriministerimme Annika Saarikko, jonka terveiset kuullaan Lukiolaisten lavaohjelmassa Studia-messuilla.

Mitä tehdä valmistumisen jälkeen? Kuinka löytää itselle sopiva polku työelämään? Sopisiko minulle ura yrittäjänä? Miten saisin ensimmäisen työpaikkani?

Me Lukiolaisten Liitolla olemme kuulleet huolenne ja keränneet kysymyksiinne vastaukset!

 

On hyvä muistaa, että vain harvalla lukiolaisella on täysin selvät suunnitelmat tulevaisuuden jatko-opinnoista ja työelämästä. Vaikka et siis tiedä vielä suuntaasi, et ole todellakaan yksin.

Lukiovuosiin kuuluu pohtiminen: kuka minä olen nyt ja kuka minä haluan olla tulevaisuudessa. Niihin kuuluvat hetket, jolloin löydät inspiroivan alan ja päätät tavoitella unelmiasi – ja myös ne hetket, kun on hukassa. Hetket, jolloin ymmärtää, että se mitä nyt teen, ei ainakaan ole se, mitä haluan tulevaisuudessa tehdä. Jokainen tällainen oivallus on askel eteenpäin.

Näiltä työelämäoppaan sivuilta löydät lukiolaisten näkemyksiä ja kokemuksia työelämästä ja yrittäjyydestä, joihin kannattaa tutustua. Lukiessasi tarkemmin löydät paljon erilaisia mahdollisuuksia tutustua työelämään ja sen pelisääntöihin, sekä vinkkejä työhakemuksen ja ansioluettelon tekemiseen. Näiden lisäksi voit napata myös parhaat vinkit työhaastatteluissa pärjäämiseen tai oman yrityksen perustamiseen. Sivuilla on esitelty myös lukuisia nuorten työelämän tarinoilta ja neuvoja, kuinka voit vaikuttaa luokiossasi vielä opiskelijana.

Tämä työelämäopas on historiallinen. Sen on tehnyt Lukiolaisten Liitto eli suunnittelusta ovat vastanneet itse lukiolaiset! Lisäksi mukana on ollut laaja joukko huippuhyviä asiantuntijoita ja yhteistyökumppaneita.

 

Voit myös halutessasi lukea opasta e-julkaisuna tai ladata PDF-version siitä itsellesi.

 

Syvennymme työelämänteemoihin myös sosiaalisen median puolella esimerkiksi Instagramissa @lukiolaiset. Ota kanavamme ja hashtagimme #lukiolaisetduuniin #työelämälukioihin seurantaan, ja tule keskustelemaan aiheista lisää kanssamme.

Oppaasta ja työelämästä keskustellaan myös keskiviikkona 25.11. klo 9.30 alkaen Studiamessuilla! Pääset seuraamaan tästä linkistä.

 

Jos et löydä vastausta etsimääsi kysymykseen, ole yhteydessä toni.ahva@lukio.fi tai toimisto@lukio.fi!