Vinkkejä työnhakuun

Näin teet työhakemuksen

Työn hakeminen voi usein tuntua prosessina suurelta tai haastavalta. Loppujen lopuksi se ei kuitenkaan vaadi mitään ihmeellistä tai tajunnan räjäyttävää. Kaikkein merkittävintä on vain saada tärkeimmät tiedot sinusta ja osaamisestasi kerrottua tuleville mahdollisille työnantajille. Mutta miten työpaikan voi saada? Miten teen työhakemuksen? Kuinka loistaa työhaastattelussa?

Duunitori.fi on koonnut parhaat vinkit työhakemuksen ja CV:n tekemiseen, työhaastattelussa pärjäämiseen ja moneen muuhun työelämään liittyvään haasteeseen. Lue tästä tiiviit vinkit tai tutustu lisää Duunitorin materiaaleihin heidän verkkosivuiltaan, ja valmistaudu nappaamaan unelmien työpaikkasi.

 

 

Työhakemus

Voit ajatella työhakemuksen eräänlaisena kirjallisena myyntipuheena, jonka tavoitteena on vakuuttaa tuleva työnantajasi siitä, että juuri sinä olet oikea työntekijä organisaatiolle. Tarkoitus on tiiviisti kertoa kuka olet, miksi haet kyseistä työpaikkaa ja mitä osaamista ja lisäarvoa sinun palkkaamisesi toisi yritykselle.

Pyri pitämään työhakemuksesi korkeintaan muutaman sivun mittaisena, joka täydentää ansioluettelossasi antamia tietojasi ja osoittaa motivaatiosi haettavaa tehtävää kohtaan.

Työhakemus saa halutessasi olla vapaamuotoisempi kuin CV. Tärkeää on vain antaa hyvä ensivaikutelma rekrytoijalle omalla persoonallasi. Voit halutessasi linkittää hakemukseesi sosiaalisen median profiilisi, josta rekrytoija voi tutustua sinuun vielä lisää.

 

 

Vaikka työhakemus saa aina olla juuri sellainen kuin itse sen haluat olevan, on sen jäsentäminen tyhjästä joskus haastavaa. Voit esimerkiksi hyödyntää tätä työhakemusmallia:

1. Aloita tiiviillä esittelyllä itsestäsi

Toimivassa työhakemuksessa aloitat tiiviillä esittelyllä itsestäsi. Heti alussa on tärkeää kertoa itsestäsi informatiivisesti ja tiiviisti tuoden samalla rohkeasti esille myös persoonaasi. Tässä ensimmäisessä kappaleessa voit esimerkiksi miettiä, mitkä ovat yleisimpiä arvostettuja ominaisuuksia hakemissasi tehtävissä ja pohtia miten ne ovat yhteydessä sinun ominaisuuksiisi.

2. Kerro, mitä sinä voit tuoda työnantajalle

Seuraavassa kappaleessa sinun kannattaa tiivistää työnantajalle ajatuksesi siitä, millaista osaamista sinä voisit tuoda organisaatioon ja työyhteisöön. Kerro millaista alaan liittyvää osaamista tai kokemusta sinulle on kertynyt aiemmista työpaikoista tai opintojen tai harrastusten kautta. Tässä vaiheessa on myös hyvä paikka kertoa tavoitteistasi – tietysti niin, että se kytkeytyy siihen, mitä hakemassasi organisaatiossa pääset tekemään. Mikäli kokemusta tai sopivaa koulutusta ei vielä löydy, voit kertoa muista vahvuuksistasi, kuten kielitaidostasi, sosiaalisen median osaamisestasi tai harrastustaustastasi.

3. Osoita motivaatiosi

Kerro viimeistään tässä vaiheessa, miksi haluat juuri tähän organisaatioon töihin ja juuri hakemaasi työtehtävään. Kerro mikä siinä on erityisen kiinnostavaa, millaisen mielikuvan olet organisaatiosta saanut tai mitä haluat erityisesti oppia, jos saat työtehtävän. Osoita, että olet tutustunut yritykseen ja kerro, miksi juuri tämä työ on poikkeuksellisen houkutteleva.

 

 

4. Kerro luonteestasi

Avaa myös hieman persoonaasi ja kerro samalla tärkeimmistä ominaisuuksistasi, jotka voit tuoda työhön. Muista, että siinä missä toiseen paikkaan saatetaan etsiä enemmän rentoa ja huumorintajuista tyyppiä saatetaan toisissa tehtävissä korostaa taas kunnianhimoa ja kilpailuhenkeä. Kerro myös, miten aiemmat työkaverisi tai ystäväsi kuvailevat sinua ja miten ominaisuutesi näkyvät päivittäisessä työssäsi.

5. Tiivistä tärkeimmät pointit viimeiseen kappaleeseen 

Tiivistä loppuun vielä kolme tärkeintä asiaa, jotka toisit mukanasi hakemaasi työhön – räätälöi nämä aina haetun paikan mukaan. Nämä voivat olla esimerkiksi alan asiantuntemuksesi, ongelmanratkaisukykysi sekä tinkimätön asenteesi.

+ Päätä hakemuksesi kohteliaasti virkkeeseen, jossa toivot pääseväsi keskustelemaan työtehtävästä lisää työhaastattelun merkeissä.

 

Viimeiset vinkit

Muista myös aina ennen työhakemuksen lähettämistä tarkistaa, ettei hakemuksessasi ole kirjoitusvirheitä ja yhteystietosi ovat ajantasalla. Lähetä hakemus aina PDF-muodossa. Jos vielä näiden neuvojen jälkeen koet, ettei kirjallinen työhakemus ole sinulle helpoin, voit hyvin erottua joukosta myös esimerkiksi trendikkäällä videohakemuksella.

 

Teksti:
Duunitori

Lisätietoja:
https://duunitori.fi/tyoelama/tyohakemuspohja-joka-tilanteeseen

Ansioluettelo

Hyvä ansioluettelo eli CV sisältää kaikki olennaiset tiedot haettavan työpaikan kannalta. CV:n luominen tai päivittäminen voi tuntua työläältä, mutta se on ehdottomasti asia, johon kannattaa panostaa. Ansioluettelo on tavallisesti ensimmäinen dokumentti, jonka pohjalta rekrytoija alkaa muodostaa kuvaa työnhakijasta – siksi siinä vakuuttaminen on erityisen tärkeää.

 

 

Hyvä CV on selkeä, informatiivinen ja asiallinen dokumentti, johon on listattu työkokemus ja koulutus uusimmasta vanhimpaan. Jos kuitenkin haluat erottua työnhakijoiden joukosta kannattaa luoda CV:stä selkeästi luettava ja visuaalisesti erottuva. Vaikka useat ansioluettelopohjat ovat perinteisesti maksumuurin takana, löytyy netistä myös paljon hienoja ja helposti muokattavia CV-pohjia ilmaiseksi. Ulkoasua valitessa kannattaa miettiä kuinka räväkkää tyyliä on hakemassa ja miten ulkoasun elementit sopivat hakemaasi alaan ja yritykseen.

Tietyt asiat, kuten yhteystiedot, koulutus, työkokemus ja taidot tulee aina löytyä CV:stä. Katso alta ansioluettelopohja, jolla pääset alkuun oman CV:n laatimisessa.

 

Ansioluettelopohja

1. Henkilö- ja yhteystiedot 

Henkilö- ja yhteystiedot on hyvä laittaa selkeästi ja näkyvästi ansioluetteloon. Ikäsi tai siviilisäätysi kertominen ei ole CV:ssä välttämätöntä, sillä näillä ei ole merkitystä työssä suoriutumiseen. Kuitenkin, jos olet vielä alaikäinen on ikä hyvä mainita. Tärkeintä on muistaa kirjata ylös nimesi, sähköpostisi ja puhelinnumerosi. Mikäli haluat tuoda CV:ssä persoonaasi esiin valokuvalla, valitse itsestäsi edustava, asiallinen, laadukas ja hymyilevä kasvokuva.

2. Profiili

Hyvä ansioluettelo alkaa muutaman lauseen tai yhden kappaleen pituisella profiilikuvauksella, jossa kerrot tiivistetysti itsestäsi, osaamisestasi ja mielenkiinnon kohteistasi. Profiilikuvauksessa kannattaa myös kertoa ammatillisista tulevaisuuden haaveista tai intohimoista.

3. Työkokemus

Jos olet jo kerennyt tehdä työtehtäviä kannattaa niistä kertoa. Kerro kokemuksestasi aloittaen nykyisestä työtehtävästäsi. Kerro jokaisesta työkokemusjaksostasi tehtävänimikkeesi, työnantajasi sekä aika, jonka työskentelit kyseisessä tehtävässä. Kerro myös mahdollisimman konkreettisesti siitä, mitä roolisi piti sisällään ja millaisista tehtävistä olit vastuussa. Koita kuvailla työkokemustasi käyttäen kuvaavia ja toiminnallisia verbejä.

Jos olet kerryttänyt kokemusta työelämän ulkopuolella esimerkiksi harrastuksissa tai vapaaehtoistehtävissä, voit myös hyvin käyttää otsikkona työkokemuksen sijaan pelkkää “kokemusta” ja kertoa myös muusta tehtävän kannalta hyödyllisestä kokemuksesta. Esimerkiksi opiskelijakuntatoiminnan mainitseminen on hyvä lisäys CV:seesi.

4. Koulutus

Kerro koulutuksestasi. Merkitse CV:hen opintojen aloitusja päättymisaika kuukauden tarkkuudella. Mikäli opintosi ovat vielä kesken, voit merkitä arvioidun valmistumisajan. Merkitse koulutustietojen kohdalle tutkintonimikkeesi (esim. ylioppilas) sekä oppilaitoksen nimi.

Hyvässä ansioluettelossa on koulutustietojen kohdalla myös maininta opintojen pääaineesta, kirjoitetuista aineista tai tärkeimmistä kursseista haettavaa työpaikkaa ajatellen. Kannattaa myös ehdottomasti mainita, jos on ollut opiskelijavaihdossa ulkomailla, sillä kansainvälistä kokemusta arvostetaan.

5. Kielitaito

Kielitaidon kertominen totuudenmukaisesti on tärkeää, sillä se saatetaan testata haastattelussa. Voit halutessasi eritellä suullisen ja kirjallisen kielitaidon, jos niissä on eroja. Tapoja merkitä kielitaito on monia. Usein käytössä on seuraava asteikko: 1. äidinkieli 2. erinomainen 3. hyvä 4. kohtalainen 5. alkeet. Jos kuitenkin haluat merkitä taitosi visuaalisemmin voit hyödyntää esimerkiksi tähtiä niin, että yksi tähti tarkoittaa alkeita ja viisi äidinkieltä.

6. IT-taidot

Tietoteknisten taitojen listaaminen on nykypäivän työmarkkinoilla usein tärkeää. Monessa työpaikassa arvostetaan henkilöä, jolla on hyvä tietotekninen osaaminen, joten kerro siis rohkeasti omista taidoistasi. Kerro, mitä ohjelmistoja ja käyttöjärjestelmiä osaat käyttää ja millaisella tasolla taitosi ovat.

7. Suosittelijat

Rekrytoijat toivovat näkevänsä ansioluettelon yhteydessä suosittelijan eli henkilön, joka voi puhua puolestasi. Joten aina kun mahdollista, suosittelija ja hänen yhteystiedot
kannattaa mainita. Muista kuitenkin aina pyytää lupa, ennen kuin merkitset ansioluetteloon suosittelijan yhteystietoineen, jotta tämä on varautunut kertomaan sinusta ja osaamisestasi rekrytoivalle taholle. Suosittelijan tietoihin kannattaa laittaa nimen lisäksi puhelinnumero, työpaikka sekä suosittelijan tehtävänkuva kyseisessä työpaikassa. Voit myös halutessasi kirjoittaa ansioluetteloon, että annat suosittelijoiden tiedot vain pyydettäessä.

 

Viimeiset vinkit

Muista oikolukea itse tai pyytää jotakuta toista oikolukemaan CV:si välttyäksesi turhilta virheiltä. Lähetä myös CV aina PDF-muodossa. Voit nimetä tiedoston
esimerkiksi etunimi-sukunimi-CV.

 

Teksti:
Duunitori

Lisätietoja:
https://duunitori.fi/tyoelama/tyonhakuopas/ansioluettelo/hyva-ansioluettelo
https://duunitori.fi/tyoelama/kesatyo-cv

Näin valmistaudut työhaastatteluun

Työhaastattelu on tilaisuutesi näyttää työnantajalle, että olet paras henkilö tehtävään. Työhaastattelun tarkoitus on selvittää, kuinka hyvin hakija soveltuu avoinna olevaan tehtävään. Haastattelija haluaakin siis saada sinusta mahdollisimman paljon irti, jotta hän voi tehdä päätöksen siitä, oletko sopiva henkilö täyttämään avoimen työpaikan.

Haastattelijaa kiinnostaa tyypillisesti esimerkiksi ammatillinen taustasi, ammatilliset tavoitteesi, arvomaailmasi, osaamisesi ja monesti etenkin motivaatiosi. Lisäksi hän kiinnittää huomiota muun muassa vuorovaikutustaitoihisi, osaamiseesi, siihen, miten reagoit hankaliin kysymyksiin sekä siihen, kuinka paljon tiedät yrityksestä ja hakemastasi paikasta.

 

Päivä kutsun saamisen jälkeen

Vastaa työhaastattelukutsuun mahdollisimman pian ja kohteliaasti. Kiitä työnantajaa mahdollisuudesta ja osoita innostuksesi olematta liian päällekäyvä. Voit kysyä työhaastatteluun liittyviä asioita, mutta vältä kysymästä tietoja, jotka löytyvät helposti Googlesta tai yrityksen omilta sivuilta.

 

Viikko ennen työhaastattelua

Työhaastattelukutsu tulee yleensä hyvissä ajoin ja joskus sinulla saattaa olla jopa yli viikko aikaa ennen varsinaista päivää. Tämä aika kannattaa käyttää tutustumalla organisaatioon kunnolla. Voit yritystoiminnan ja arvojen lisäksi tutustua esimerkiksi yrityksen blogiin ja selvitä mitä he kertovat itsestään eri kanavissa, kuten sosiaalisessa mediassa.

Mieti valmiiksi mitä puet päällesi. Ota selvää, minkälainen pukukoodi yrityksessä on. Älä mene työhaastatteluun tennareissa, jos kaikki muut pukeutuvat töissä siististi. Vaikka työpaikan pukukoodi olisi rento, kannattaa silti pukeutua vähän paremmin. Näin osoitat, että olet tosissasi ja haluat antaa hyvän vaikutelman itsestäsi.

 

Päivä ennen työhaastattelua

Työhaastattelua edeltävä päivä on erittäin tärkeä. Tee ainakin nämä asiat:

  • Kertaa työpaikkailmoitus. Sinun on helpompi vastata työhaastattelukysymyksiin, kun työpaikkailmoituksen sisältö on tuoreena mielessäsi.
  • Harjoittele yleisimpiä työhaastattelukysymyksiä. Vaikka täysin valmiita vastauksia on hankala miettiä etukäteen, kannattaa harjoitella vastaamista kysymyksiin, joita kysytään haastatteluissa lähes aina.
  • Mieti, mitä aiot kysyä työhaastattelijalta. Työhaastattelun aikana tai sen lopussa sinulle voidaan antaa mahdollisuus kysyä kysymyksiä sinua haastatelleelta henkilöltä. Näillä kysymyksillä on suurempi merkitys kuin uskotkaan, joten panosta niihin. Esittämällä hyviä kysymyksiä jäät paremmin haastattelijan mieleen ja saatat saada työpaikan.
  • Ota selvää, miten pääset yritykseen ja kuinka kauan sinne kestää matkustaa, jotta et vain saavu haastatteluun myöhässä.
  • Kokoa tarvittavat materiaalit. Vaikka työnantaja ei pyytäisikään sinua tuomaan ansioluetteloitasi tai työtodistuksiasi, ota ne mukaan varmuuden vuoksi. Ota mukaan myös muistiinpanovälineet.
  • Mene hyvissä ajoin nukkumaan ja laita vähintään yksi herätyskello päälle.
  • Ole positiivinen. Positiivinen ajattelu helpottaa jännitystä. Päätä, että tämä työhaastattelu menee hyvin ja saat haluamasi työpaikan. Jos sinua ei valita, tiedät ainakin tehneesi parhaasi.

 

Työhaastattelun aikana

Muista, että sanat ovat vain pieni osa haastattelua. Kiinnitä siis erityistä huomiota katsekontaktiisi, ryhtiisi, puheen selkeyteen ja äänenkäyttöösi. Varo käyttämästä täytesanoja ja pyri rytmittämään puheesi. Sinun ei tarvitse heti laukoa vastauksiasi varsinkaan, jos haastattelija on esittänyt sinulle haastavan kysymyksen. Mieti ensin hetki, jotta voit sitten antaa vastauksen, joka on selkeä ja ytimekäs.

Muista myös, ettei työhaastattelu voi aina mennä nappiin, mutta virheistä kannattaa ottaa oppia. Teet varmasti parhaasi ja jos ei nyt niin eiköhän se ensi kerralla nappaa!

 

Teksti:
Duunitori

Lisätietoja:
https://duunitori.fi/tyoelama/tyonhakuopa/tyohaastattelu
https://duunitori.fi/tyoelama/onnistu-kesatyohaastattelussa/