Elintarviketeollisuus

Ruoka elämässä mukana joka päivä

Elintarviketeollisuus tarjoaa monenlaisia työmahdollisuuksia

”Monipuoliset työtehtävät ja erilaisia mahdollisuuksia,” Sofia Siljama ja Noora Jussila kertovat syyksi hakeutua elintarviketeollisuuden palvelukseen. Elintarviketeollisuus tarjoaa monenlaisia urapolkuja eri puolella Suomea – ja Suomen ulkopuolellakin.

Sofia Siljama, 28, aloitti elokuussa Lantmännen-konsernin Graduate trainee -ohjelmassa leipomotalo Vaasanilla ohjelman liittyvää ensimmäisen jakson. Lantmännen on Euroopan suurimpia toimijoita bioenergia-, kone-, maatalous- ja elintarvikealalla. Noora Jussila, 25, on puolestaan tuotannon osa-aikaisena työnjohtajana Itämeren alueella toimivassa ruokatalo HKScanissa. Sofia on valmistunut elintarviketieteiden maisteriksi pääaineenaan ravitsemustiede, Noora puolestaan elintarviketieteen kandidaatiksi tänä vuonna.

Nuoret naiset kuvaavat elintarviketieteiden opiskelujaan Helsingin yliopistossa Viikissä kiinnostaviksi. Opinnot tuntuivat heti omilta ja ala oikealta. Kumpikin kertoo päätyneensä opiskelemaan alaa mutkien kautta.

 

Kasvatustieteiden kautta elintarvikeopintoihin

”Sain elintarviketieteiden opiskelupaikan Viikissä jo vuonna 2013. En tuolloin kuitenkaan aloittanut heti opintoja Viikissä, sillä olen opiskellut myös kasvatustieteitä ja pääsin tuolloin opettajaksi ala-asteelle. Aloitin opinnot täysipäiväisesti Viikissä vuonna 2016, oikeuden maisteriopintoihin sain seuraavana vuonna ja nyt keväällä valmistuin. Olen täydentänyt opintojani Itä-Suomen yliopistossa terveystiedon aineopinnoilla, mikä avaa väylän myös terveystiedon opettajan työhön”, Sofia kertoo.

Sofia kertoo opiskelleensa niin tiiviisti, että opiskelijaelämä aineyhdistyksineen jäi vähän vähemmälle. Kaikkeen aika ei vaan riittänyt.

”Haluan tehdä sen mitä teen, ovat ne sitten opiskeluja tai töissä olemista, mahdollisimman hyvin. Urasuunnitelmien Elintarviketeollisuus pohdinnassa olen oppinut, että kannattaa pitää silmät avoinna uusille mahdollisuuksille ja tarttua kiinnostavimpiin. Tärkeintä on olla rohkea, ahkera ja pyrkiä jatkuvasti oppimaan.” Lantmännenin Graduate trainee-ohjelman Sofia löysi korkeakouluopiskelijoiden Contact forum -messuilta.

”Ohjelma kuulosti heti hienolle mahdollisuudelle, ja niinpä käytin seuraavan viikonlopun hakemuksen tekemiseen. Se kannatti, sillä pääsin ohjelmaan mukaan ensimmäisenä suomalaisena lähes 850 hakijan joukosta. Se asettaa paineita onnistumiselle”, Sofia jatkaa.

 

Maailmanlaajuiset mahdollisuudet

Ohjelma käynnistyi elokuussa yhteisellä muutaman päivän pituisella käynnistysjaksolla Tukholmassa ja jatkui syyskuun alussa ensimmäisellä yritysjaksolla Vaasanilla. Vaasanilla Sofia on mukana leivän ravitsemukseen liittyvässä projektissa. Seuraava tehtävä selviää marraskuun puolivälissä. Korona-aika määrittää ohjelman hakuprosessin ohella sen toimeenpanoakin: minkälaisiin tehtäviin ja mihin maihin harjoittelijoita voidaan lähettää.

”Olen tosi innoissani tästä ohjelmasta, sillä pääsen tutustumaan aidosti globaalin konsernin eri toimintoihin eri positioissa 15 kuukauden ajan toivottavasti myös eri maissa. Aina välillä ihmettelen voiko tämä olla tottakaan, niin hienolta tuntuu.”

Opiskelulle ja työlle vastapainoa tuovat ystävät, nelivuotias Nipsu-whippet, kuntosali, jooga ja golf. ”Mahtavaa, välttämätöntä vastapainoa”.

 

Sofia Siljama

 

Vastuullisuusasiat kiinnostavat

Noora pääsi ylioppilaaksi keväällä 2014, mutta silloin vielä ei tiennyt, mihin haluaisi opiskelemaan. Suuntaa ja motivaatiota hän haki toimimalla kaupassa myyjänä pari vuotta.

”2017 alkoi Viikissä uusi vastuullisuutta korostava Ympäristöja elintarviketalouden kandiohjelma, joka tuntui heti omalta. Se yhdistää hyvin aina ajankohtaisen ruoan, ympäristöasiat, talouden ja kulutuksen. Pyrin, pääsin opiskelemaan, ja olen ollut hyvin tyytyväinen. Työni HKScanilla sisältää juuri näitä teemoja.”

”Kiinnostuksen elintarviketeollisuuteen herätti vierasluennoitsija. HKScanin silloinen vastuullisuusjohtaja kertoi Sustainability & global food value chains -kurssilla kertoi mielenkiintoisesti yhtiön vastuullisuudesta. Kiinnostuin niin yhtiöstä kuin vastuullisuusasioista,” Noora avaa.

Noora toimii tällä hetkellä osa-aikaisena työnjohtajana HKScanin Vantaan yksikössä HK-merkkituotteiden parissa ruokamakkaroiden sekä kuorettomien nakkien pakkaamoissa. Työhön sisältyy päivittäistä tuotannon suunnittelua, työnjakolistojen laatimista, hygienia- ja omavalvontaa, mittareiden seurantaa ja erilaisia viikkopalavereita. Tiimiläisiä Nooralla on osastoilla yhteensä yli 70.

”Osa-aikainen työ sopii minulle nyt tosi hyvin, sillä sen avulla saan tuloja, pidän tuntumaa alalle, saan kokemusta, mutta minulle jää aikaa maisteriopinnoille”, Noora selittää innoissaan.

 

Mielekästä tekemistä ja osaamisen haastamista

Muutaman vuoden päästä Noora toivoo olevansa elintarviketalouden asiantuntijatehtävissä. Työtehtävissä yhdistyy toivottavasti kestävyysnäkökulma: tuotannon ja kulutuksen vastuullisuus ja elintarviketeollisuuden liiketoiminta. Muutto pääkaupunkiseudulta muualle Suomeen on sekin mahdollinen.

”Harrastan ratsastamista, minkä harrastaminen on pääkaupunkiseudun ulkopuolella selvästi helpompaa ja edullisempaakin.”

HKScanilla Noora on viihtynyt hyvin. Työtehtävissä on saanut kasvaa, testata osaamista ja haastaa itseään. Työ tuntuu mielekkäältä ja päivät töissä kuluvat nopeasti. ”Olisihan se hienoa saada täältä graduaihekin”, Noora toivoo.

 

Noora Jussila

 

Elintarvikeala; monia opintopolkuja, erilaisia työtehtäviä

Ruokaa ja juomaa suomalaisille sekä vientiin, käytettäväksi kotona, ravintoissa ja suurkeittiöissä valmistaa noin 38 000 elintarvikealan ammattilaista. Työllisyysnäkymät ovat hyvät: syömme joka päivä. Suomalaiset arvostavat laadukkaita kotimaisia elintarvikkeita.

Työhön voi kouluttautua oppisopimuksella, toisen asteen oppilaitoksessa, ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Elintarvikeyritykset työllistävät monista koulutustaustoista, kuten esimerkiksi teknisen, kaupallisen tai luonnontieteellisen koulutuksen saaneita. Työtehtäviä on vaikkapa tuotannossa, tuotekehityksessä, hallinnossa, markkinoinnissa, logistiikassa ja viennissä.

Elintarvikeala työllistää ympäri Suomea, ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä on Suomen jokaisessa maakunnassa

 

Esimerkkejä elintarviketeollisuuden ammateista:

  • Tuotekehittäjä
  • Vastuullisuuspäällikkö
  • Vientiasiantuntija
  • Prosessi-insinööri
  • Leipomotyöntekijä
  • Markkinointipäällikkö
  • Ravitsemusasiantuntija
  • Juustomestari
  • Työnjohtaja
  • Pakkausasiantuntija
  • Laatupäällikkö
  • Logistiikka-asiantuntija
  • Myyntijohtaja

 

Lisätietoja osoitteista:
https://www.kunkoululoppuu.fi/mille-alalle/elintarviketeollisuus/
https://www.etl.fi/