Kemianteollisuus

Kemianteollisuudesta mielekästä ja mielenkiintoista työtä, jolla pelastetaan maailma

Oletko koskaan pysähtynyt pohtimaan miten luonnonvarat, ravinto ja energia saadaan riittämään tulevaisuudessa? Me kemianteollisuudessa mietimme näitä asioita päivittäin. Puhdas vesi, ruoka, lääkkeet ja uusiutuva polttoaine ovat nimittäin kaikki kemiaa kuten myös kosmetiikka, puhdistusaineet, muovit sekä maalit. Kyseessä on monipuolinen ala, jonka koulutuksella ponnistat myös kansainväliselle uralle.

Kemia on jatkuvasti kehittyvä luonnontiede, joka yhdistää eri aloja ja ihmisiä. Tarjolla työtä, jolla pelastetaan maailma. Alan huippuosaajaksi voit opiskella sekä ammattikorkeakoulussa että yliopistossa. Tarvitsemme insinöörejä, kemistejä ja muita alan ammattilaisia sekä huippuosaajia.

 

Kuvaaja: Sini Pennanen

 

Kemianteollisuuteen lasketaan Suomessa kemian prosessiteollisuus, öljytuotteet sekä muut kemian tuotteet kuten lääkkeet, kosmetiikka, pesuaineet, maalit, muovi- ja kumituotteet. Kyseessä on monipuolinen ja globaali vientiala, joka tarvitsee uusia osaajia. Suoraan, välillisesti ja tulovaikutusten kautta työllistämme lähes 100 000 suomalaista. Tulevaisuudessa tarvitsemme osaajia erityisesti kiertotalouden, biotuotteiden, materiaaliosaamisen ja ympäristöosaamisen saralla. Yli puolella alallamme työskentelevillä on teknillinen tai luonnontieteellinen koulutus. Yrityksemme työllistävät myös talouden, myynnin, markkinoinnin, viestinnän, data-analytiikan ja HR:n ammattilaisia.

Vastuullisuus ja turvallisuus ovat kaikki kaikessa kemianteollisuudessa. Seuraamme vuosittain alan kasvihuonekaasujen, työtapaturmien, vedenkulutuksen ja energiankulutuksen kehitystä omalla vastuullisuusohjelmallamme. Tavoitteenamme on hiilineutraalisuus. Kunnianhimoinen tavoite janoaa uusia ratkaisuja, ja nuo ratkaisut eivät toteudu ilman uusia osaajia.

Kiinnostuitko? Kurkkaa alta, miten Juulia ja Tomi päätyivät töihin kemianteollisuuteen!

 

Prosessiteekkarista kiertotalouden ytimeen

Olen Juulia Leskelä, vastavalmistunut diplomi-insinööri ja olen töissä Kraton Chemical Oy:llä. Suoritin ylioppilastutkinnon Keminmaan lukiossa, minkä jälkeen pääsin opiskelemaan prosessitekniikkaa Oulun yliopistoon. Tekniikan alat kiinnostivat minua ja olivat mielestäni sopiva sekoitus luonnontieteiden ja matematiikan soveltamista. Opintosuunnakseni valitsin kemiantekniikan, sillä kemianteollisuus ja sen monimuotoisuus kiinnostivat minua. Opiskeluaikana pääsin kesätöihin Kratonille kolmena kesänä, mikä johti mahdollisuuteen tehdä yritykselle diplomityöni. Diplomityötä tehdessä sain tarjouksen jatkaa työkokemuksen kartuttamista työterveyteen, turvallisuuteen ja ympäristöön liittyvissä tehtävissä.

Kraton Chemical Oy on Oulussa sijaitseva raakamäntyöljyä jatkojalostava yritys. Kraton on kansainvälinen yritys, jolla on toimipaikkoja ympäri maailmaa, suurin osa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Raakamäntyöljy on puun uuteaine, joka saadaan sellun keiton sivutuotteena. Siitä jalostettuja tuotteita käytetään mm. maalien, liimojen ja autonrenkaiden valmistamiseen korvaamaan fossiilisia raaka-aineita. Kratonin toiminta on siis kiertotalouden ytimessä, mikä sai minut kiinnostumaan yrityksen toiminnasta.

Kratonille on tärkeää, että töihin tulevat opiskelijat saavat työkokemuksen, joka tukee heitä opinnoissaan. Vaihtelevat työtehtävät Kratonilla työskennellessäni ovat mahdollistaneet minulle jatkuvan kehittymisen, mitä työltäni haluan ja mikä myös motivoi minua. Vastuullisuus, johon myös työtehtäväni liittyvät, on Kratonin tekemisen ydin, joten koen työtehtäväni merkityksellisiksi, mikä luo myös motivaatiota. Lukiolaisena olin epävarma tulevasta opinto- ja urapolusta, mutta kemianteollisuuden monimuotoisuus mahdollisti minulle sen, että opiskelu- ja työvalintojeni avulla löysin itselleni mieleisen polun. Kannustaisinkin tutustumaan kemianteollisuuden uramahdollisuuksiin, jos ala yhtään kiinnostaa!

 

Juulia Leskelä

 

Epätietoisuudesta esimieheksi – kemistinä lääkeyhtiössä

Arvoisa lukiolainen, Mietitkö, mitä haluat tehdä lukion jälkeen, etkä tiedä varmasti? Älä huoli, en minäkään tiennyt. En edes tiennyt haluavani lukioon. Hain, koska en löytänyt muutakaan. Epätietoisuus tulevaisuudesta jatkui yliopistossa kandiin asti. Olen Tomi Svahn ja töissä lääkeaineita valmistavassa yrityksessä, Fermion Oy:lla.

En ole ikinä ollut mallioppilas. Yläasteen luokanvalvojakin sanoi: ”Tomi, sinusta ei ikinä tule yhtään mitään”. Vasta lukiossa ja yliopiston graduopinnoissa alkoi opiskelujyvä löytyä. Lukion jälkeen minulla oli kolme toiveammattia: lentäjä, proviisori, kemisti.

Proviisorin ja lentäjän urat karahtivat huonoon valmistautumiseeni. Kemiaan minut houkutteli kaverini, joka suositteli hakemaan Jyväskylän yliopistoon. Sisään pääsin suoraan papereilla. Kemia kiinnosti, koska se mahdollistaa monia tärkeitä asioita yhteiskunnassa. Näistä esimerkkinä lääkkeet ja polttoaineet. Kemialla on korkea yhteiskunnallinen vaikuttavuus ja kemian osaajilla on tulevaisuudessakin hyvät mahdollisuudet työllistyä sekä vaikuttaa omalta osalta uusiin innovaatioihin.

Yliopistossa tutustuin uusiin ihmisiin, kuuluin opiskelijajärjestöihin ja järkkäilin tapahtumia. Näitä pidän edelleen tärkeinä kokemuksina urallani. Kemian graduopintojen aikana sain ensimmäisen oman alan työni. Valmistumisen jälkeen suuntasin lomalle Brasiliaan ja sieltä suoraan töihin huvipuistoon. Pienestä startup-yrityksen jälkeen sain toisen kemian alan työni ja lopulta Fermionin laadunvalvontakemistin toimesta tuli kolmas.

Fermionilla olen edennyt laadunvalvontapäälliköksi asti. Olen nykyään esimiesvastuussa ja analyysien oikeellisuusvastuussa. Tällä on suora yhteys potilasturvallisuuteen. Vastuullisuus, vaihtelevuus ja tiimiläisten onnistuminen inspiroivat työssäni eniten. Kemianteollisuudessa on tarvetta kaikenlaisille osaajille ja persoonille.

Ohjeeni sinulle: nauti elämästä, luota itseesi, pidä varasuunnitelmia, harrasta, opi virheistä äläkä lannistu vastoinkäymisistä.

 

Tomi Svahn

 

Fermion Oy on Orion Oyj:n tytäryhtiö joka valmistaa vaikuttavat aineet Orionin omiin alkuperälääkkeisiin ja joihinkin geneerisiin valmisteisiin. Fermion Oy valmistaa ja myy lääkeaineita myös muille lääkeyhtiöille maailmanlaajuisesti. Suomessa Orionilla on toimipaikkoja Espoossa, Turussa, Oulussa, Salossa, Kuopiossa ja Hangossa. Ulkomailla on myyntiyksikköjä sekä tukitoimintoja.

 

Esimerkkejä kemianteollisuuden ammateista:

  • Kemisti
  • Biokemisti
  • Insinööri
  • Laboratorioanalyytikko
  • Ympäristösuunnittelija
  • Kemiantekniikan insinööri
  • Prosessi-insinööri
  • Tehtaanjohtaja
  • Laatupäällikkö
  • Tuotekehitysinsinööri
  • Elintarvikeinsinööri
  • Hankintapäällikkö
  • Prosessinhoitaja
  • Laborantti
  • Muovi- tai Kumituotevalmistaja
  • Lääketyöntekijä
  • Maalityöntekijä
  • Kemian opettaja
  • Asiantuntija
  • Tutkija
  • Johtaja

 

Lisätietoja osoitteista:
www.kemianteollisuus.fi