Opiskelu ja jatko-opiskelu
Opiskelu
Miten voi varmistaa että on vapaa-aikaa koulutöiden ohella?
Opiskelun lisäksi suosittelen aikatauluttamaan aikaa myös vapaa-aikaa, jotta siitä muistaa nauttia. Osa kurssien jälkeisestä ajasta kuluu välttämättä opiskeluun, mutta opintojen ei kuitenkaan ole tarkoitus vallata kaikkea vapaa-aikaa! Jos opiskelutahti kuitenkin tuntuu liian raskaalta, voi kursseja tiputtaa pois ja uudelleen järjestellä – näissä tilanteissa opo ja ryhmänohjaaja auttaa varmasti sua mielellään.
Mikko
Miten pystyy yhdistää opiskelun, urheilemisen ja vapaa ajan? Onko se vaikeeta?
Vaatii varmasti itseltä paljon aikatauluttamista ja toisinaan eri juttujen priorisointia, mutta kyllä se onnistuu! Voi olla hyvä ajatus venyttää opintoja 3,5 tai 4 vuoteen jos urheilee tavoitteellisesti, että jaksaa. Suosittelisin jutelemaan oman opon kanssa tästä.
Minna
Olen menossa vaihtoon puoleksi vuodeksi, ja tulen takaisin keskellä lukuvuotta. Onko minun mahdollista saada lukiopaikka sitä seuraavaksi puoleksi vuodeksi vai haenko vasta seuraavan kevään yhteishaussa?
Ole yhteydessä opoon. Aikuislukiossa voi ainakin aloittaa kesken lukuvuoden, aina jakson alussa. Aikuislukioon voi tulla myös alaikäisenä, silloin vain tarvitsee vanhempien luvan ja rehtorin suostumuksen.
Sara
Miten lukion vaihtaminen toimii?
Juttele sun opon kanssa. Sun pitää pyytää erotodistus ja toimittaa se sinne uuteen lukioon. Ja sitten pyytää myös tiedot niistä kursseista mitä oot käyny.
Sara
Voiko lukion 2. vuonna aloittaa uuden kielen opiskelun?
Kyllä voi ainakin meillä! Jos yhtään kiinnostaa niin kannatan! Kysy vaikka opolta tarkemmat tiedot teidän lukion tarjonnasta ja sovi käytännön asiat. 🙂
Maria
Onko lukiossa tet-jaksoa?
Mun lukiossa on tasan yksi Tet-päivä ja sekin on vain toisella luokalla. Tulessasi syksyllä lukioon, kysy opettajilta miten luokiossasi toimii Tet-jakso
Lidia
Voiko lukiodiplomin suorittaa jo toisen vuoden aikana?
Kannattaa jutella sen aineen opettajan kanssa ja kysyä, mitä hän suosittelisi. Kyllä jotkut mun kaverit on suorittaneet diplomin jo toisena vuonna riippuen aineesta, eli varmasti mahdollista on 🙂
Maria
Miten parantaa englannin kielitaitoa varsinkin kuuntelussa? Tuntuu ettei tunneilla opittu jää muistiin kovin pitkäksi aikaa.
Jos huomaa että on jossain parannettavaa, niin kannattaa tehä sitä paljon (eli kuuntele, kuuntele, kuuntele). Itse käytän hyväksi youtubea, netflixiä, enkunkielisiä uutisia, musiikkia ym. missä sun pitää vaan kuunnella sitä. Jos tuntuu hyvältä, niin voi ottaa tekstitykset pois tai vaihtaa enkunkielisiin: tulee lukemista samalla 🙂 Kaikille taitotasoille onneksi löytyy materiaalia, joten etsimään vaan!
Maria
Saako lukiosta olla pois 2 viikkoa?
Yleisesti jos on poissa pidempään kuin pari koulupäivää, “loma” pitää anoa etukäteen rehtorilta!
Saara
Juu saa olla 🙂 Lukioilla taitaa olla lomakkeet minkä kautta tehdään poissaoloanomus. Kannattaa jutella asiasta ensin rehtorin ja opettajien kanssa
Laura
Onks noloa käydä lukion neljäs vuodes?
Ei oo noloa, älä siitä huoli 🙂
Lidia
Onko lukio vaikeempaa kuin ysiluokka?
Tietyssä mielessä opinnot voivat tuntua vaikeammilta, kouluaineita käsitellään paljon laajemmin. Itse koulunkäynti ei ole yhtä raskasta, lukiossa saa enemmän vapauksia.
Niklas
Onko lukuloma vain abeilla?
Lukuloma on lähes poikkeuksetta abeille, koska abit ovat niitä joilla kirjotukset lähestyvät ja halutaan taata rauha lukemiselle. Meidän lukiossa ei esimerkiksi myönnetä lomapäiviä vaikka kirjoittaisikin jo tokan vuoden keväällä
Saara
Mitä tehdään lukiossa?
Pidetään parhaat kolme vuotta ever!
Laura
Kuinka paljon numerot laskevat lukiossa?
Ei välttämättä yhtään! Lukiossa on toki haasteellisempi saada yhtä hyviä numeroita kuin yläkoulussa, mutta jos oot valmis tekemään töitä, voit saavuttaa mitä tahansa😜
Lauri
Onko lukiossa opiskelu rankkaa?
Lukion rankkuus riippuu tosi pitkälti itsestään, mutta eiköhän kaikki oo sitä mieltä että ajoittain on rankempaa ja välillä rennompaa !
Saara
Riippuu pitkälti omista tavoitteista, lähtökohdista ja opiskeltavista aineista!
Sari
Saako lukion oppitunneilla syödä?
En tiedä, onko tätä missään erikseen kielletty, mutta jotkut opettajat saattavat katsoa vähän pahalla 😅 Kannattaa ehkä sen mukaan katsoa, että häiritseekö se ketään – esim. ryhmätyötunneilla hälinää on muutenkin enemmän kuin opettajajohtoisella “perinteisellä” tunnilla. Itse oon kyllä pyrkiny tauoilla syömään.
Katri
Yleensä ei katsota hyvällä, ihan vain siksi jos 25 henkilöä luokassa rapistelisivat ja söisivät kovaäänisesti, ei tunnista tulisi yhtään mitään 😀 Tietenkin jos on kova nälkä, saa varmasti syödä jotain hiljaa häiritsemättä muita.
Veera
Meillä saa syödä, koskaan ei oo ketään kielletty, joskus opettajat on jopa kehottanu syömään tunnilla 😂 Asia on tietenkin eri, jos koulun säännöissä lukee asiasta.
Sari
Voiko opiskelijat eri vuosiryhmiltä olla samassa kurssissa? Esim. ykköset ja kakkoset?
Kyllä voi, ja se on ainakin mun lukiossa todella yleistä.
Katri
Kuinka paljon teillä on vapaa-aikaa, läksyjen yms. jälkeen?
Koska kaikki läksyt eivät ole ainakaan meidän koulussa pakollisia, niin aika kivasti voi itse priorisoida ajankäytön niiden aineiden juttuihin, jotka itseä kiinnostaa. 😊 Suosittelen kyllä läksyjen tekoa, mutta ihan jaksamisen kannalta aikaa kannattaa jättää myös omien juttujen tekemiseen! Eli omalla kohdallani aika paljon 😄
Erika
Alussa ku tulin lukioon, oli hirvee ahdistus ku meni niin paljon aikaa läksyihin. Mut sit tajusin, että yritin liikaa ja pääsisin paljon vähemmälläkin. Kaikkia läksyjä ei toisaan oo pakko tehdä, jos ei oikeasti ole aikaa. Nykyään itsellä menee ehkä enintään puol tuntia, mut läksyjä ei välttämättä ees aina tuu, ainakaa meiän koulussa. Mut sit jos on joku laajempi juttu, esim. essee nii kannattaa aloittaa jo etukäteen, että ei tuu paniikkia 😊
Darja
Melkein kaikilla lukioon tulevilla taitaa olla ennakkokäsitys siitä, että läksyjä tulee valtavasti joka päivä. Tämä on osittain totta ja osittain tarua. Itselläni läksyjen tekoon ei yleensä mene kuin se max. puoli tuntia, mutta esseen tai muun isomman projektin tekemiseen pitää varata enemmän aikaa. Läksyjen määrä riippuu myös paljon kursseista mitä valitset. Toinen valitsee ilmaisutaidon syventävän kurssin josta ei tule kotiläksyä ja toinen kemian syventävän johon joutuu panostamaa kotonakin. Mutta syventävät kurssit kannattaa kuitenkin valita sen perusteella mikä kiinnostaa, ei sen mistä on vähiten läksyä. 🙂 Yhteenvetona, lukion läksyistä selviää kyllä ilman isompaa stressiä ja vapaa-aikaakin jää yllinkyllin! 🙂
Essi
Pääseekö lukioo iha kuka vaa vaikka olis erityiskoululainen tai normaali koululainen?
Pääsee, lukio on kaikille! Erityistä tukea tarvitsevat saavat tukensa 🙂 Oli se sitten mitä tahansa liikuntarajoitteista aina oppimis- ja näkövaikeuksiin.
Laura
Voinko hakea esim. Helsinkiin lukioon, jos asun Lahdessa?
Voi hakea!
Darja
Onko lukio vaikeaa jos on huono keskiarvo?
Luultavasti joudut tehdä enemmän töitä, että saat parempia arvosanoja, mutta paljon on kiinni myös asenteesta! Kyllä siitä selviää, mutta kannattaa varautua siihen, että työmäärä lisääntyy yläkouluun nähden, oli arvosanat mitä vain. Hyvien arvosanojen eteen pitää tehdä aina töitä. Tsemppiä lukioon!
Veera
Voiko urheilulinjalle hakea vaikka ei harrastaisi mitään sillä hetkellä, mutta on silti urheilullinen?
Riippuu muista urheilulinjalle hakijoista. Yleensä ensisijaisesti valitaan aktiivisesti harrastava henkilö, mutta jos hakijalla on monen vuoden urheilutausta, mutta ei harrasta sillä hetkellä aktiivisesti, on silti hyvät mahdollisuudet päästä!
Veera
Milloin saa tietää ryhmänohjaajan?
Ryhmänohjaaja pitäisi näkyä jo Wilmassa jos olet saanut tunnukset sinne. Ryhmänohjaajan löydät “opiskelijat”-osiosta:)
Marjaana
Täytyykö jo ensimmäisenä vuotena panostaa paljon?
Se on kannattavaa panostaa paljon jo ensimmäisenä vuotena, sillä silloin toinen vuosi ja ehkä kaikkein tärkein, se abivuosi helpottuu. On inhottavaa jos abivuonna täytyy käydä paljon kursseja kun pitäisi lukea mahdollisiin yokokeisiin. Myöskin opiskelu abivuonna on helpompaa, kun on panostanut siihen hyvin jo alusta asti:)
Marjaana
Jos panostaa jo ekana vuonna kunnolla, voi välttää stressiä kakkosvuonna ja abivuonna. Monet aineet ovat sellaiset, että ne vaikenee kurssi kurssilta ja jos on tippunu kärryltä jo ykkösvuonna, voi olla vaikeeta päästä mukaan.
Darja
Onko lukiossa paljon hyppytunteja? onko mahollista että niitä on esimerkiks joka päivä?
On mahollista, hypäreiden määrä riippuu ihan siitä miten paljon oot kursseja valinnu eli mitään suoraa vastausta tähän ei voi antaa.
Sari
Miten kauan läksyihin pitää varata päivittäin aikaa (jos on pitkä matikka) ?
Riippuu ihan opiskelutyylistä! Pitkän matikan takia ite lasken laskuja jonkun 30-45 minuuttia kun tunti on ollut, että hieman edes muistelee kuinka niitä laskettiin.
Liisa
Onks lukios paljon lukemista?
Eihän se lukemin ole pakollista, mutta tottakai oppimisen kannalta on hyvä lukea oppikirjat kurssin aikana. Ja sit kun on koeviikko, tulee ainakin vähän luettua. Itse en ole kylläkään lukion aikana lukenu yhtäkään kirjaa kokonaan ja hyvin olen pärjännyt. Riippuu toki henkilöstä ja sen oppimistyylistä. Mutta luulen, että ainakin ylioppilaskirjoituksiin pitää lukea enemmän.
Darja
Kiitettävästi suoriutuakseen oppikirjoja täytyy lukea. Asiat ovat liian laajoja, jotta ne osaisi kympin arvoisesti ilman kirjoja. Ylppäreihin lukeminen myös helpottuu huomattavasti, jos käy kaikki aineen kurssit jo valmiiksi hyvin ja opiskelee kurssien aikana, tekee hyvät muistiinpanot jne. Olisin itse huonossa jamassa tulevien syksyn biologian kirjoitusten kanssa, jollen olisi ollut tunneilla hereillä ja lukenut kirjoja heti niiden aikaan. Viittä kirjaahan ei ole niin kiva lukea muutamassa kuukaudessa ja toivoa osaavansa kaiken.
Ella
Ite oon tosi levoton enkä jaksa kauaa tuijotella kirjan sivuja, joten oon tykänny ihan hulluna Opetus.tv:stä. Siellä selitetään matikan, bilsan, fysiikan ja kemian kurssien juttuja, ja samalla kun kuuntelee, voi tehdä vaikka jotain muuta.
Pihla
En päässyt ykköstoiveseen, mitä teen?
Mee siihen kouluun mihi pääsit ilosin ja avoimin mielin! Varmasti harmittaa, mutta ajattele et siulle voi tapahtuu vaikka mitä kivaa, mitä et välttämättä kokis siellä koulussa mihin hait ykkösvaihtoehtona 🙂
Sari
Voin kertoa, että itselleni kävi ihan samalla tavalla. Pääsin nelosvaihtoehtooni, joka ei ollut yhtään sitä mitä odotin. Kuitenkin päätin mennä sinne, ja myöhemmin kyseinen lukio osoittautui ihan parhaaksi! Se on oikeesti niin itsestä kiinni 😊 älä pilaa kesälomaa murehtimalla, vaan ota vielä iisisti kun voit, ja mee syksyllä kouluun avoimin mielin!
Erika
Pitääkö lukio lopettaa jos saa nelosen?
Ei pidä missään nimessä! Lukio on hieman hankalampi kuin peruskoulu, ja aluksi voi mennä aikaa että löytää oikean rytmin opiskella. Kokeen saa uusia, ja esimerkiksi pitkässä matikassa missä on 14 kurssia niin saa olla jopa kolme nelosta ja silti pääsee kirjoittamaan aineen. Toki niitä nelosia ei kannata keräillä, vaan opiskella asiat mahdollisimman hyvin.
Liisa
Onko totta että lukiossa saa lintsata niin paljon ku haluu?
Ei. Tää on aika yleinen harhaluulo, johon uskoin itsekkin lukioon mennessäni. Kursseja ei pääse läpi eli opinnot ei etene jos lintsaa tunneilta.
Sari
Ei. Kursseilla on tietty määrä minkä “saa” olla poissa tunneilta, mutta jos sen ylittää niin joutuu käymään kurssin uudestaan.
Liisa
Onko teillä mitään tietoa missä vaiheessa ensi vuonna on korkeakouluhaut (abeille ajankohtaiset)?
Netistä googlailemalla löytyy esim. www.opintopolku.fi 😊 Hakujen ajankohdat riippuvat täysin oppilaitoksesta, mutta monet haut alkavat ainakin jo tammikuussa. Myös omaan opoon voi ottaa yhteyttä ja kysäistä.
Ella
Jatko-opiskelu
Saako mennä lukioon “miettimään” ja oppimaan vaikken ehkä menisikään korkeakouluun yms? Tuntuu että oon sen takia huonompi kuin muut…
Tottakai saa! Itse menin osittain sen takia, että saisin lisää aikaa miettimiseen, kun en tiennyt mikä haluan tulevaisuudessa olla😊
Darja
Miten selvitä jatkokouluttautumisen aiheuttamasta stressistä?
Tulevaisuudensuunnitelmia ei todellakaan tarvitse tietää heti lukion alettua! Sulla on lukion aikana hyvin aikaa tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin ja pohtia omia kiinnostuksenkohteita. Uskon myös siihen, ettei mikään valinta määritä koko loppuelämää. Kouluja ehtii käydä vaikka kuinka monta ja aloja ja mielenkiinnonkohteita saa vaihtaa myös tulevaisuudessa, joten “vääriä valintoja” ei kannata liikaa pelätä. Ite oon kans jutellu jatkokouluttamisen aiheuttamasta stressistä paljon kavereiden kanssa ja on kiva tietää et monet muutkin pohtii samoja asioita. Opo auttaa pohdinnoissa myös mielellään.
Veera
Pääsenkö koskaan jatko-opiskelemaan jos en kirjoita kaikista aineista Laudaturia?
Kyllä pääset, suurimmalle osalle aloista ei vaadita korkeita arvosanoja ja korkeakouluun voi päästä myös pääsykokeella tai esimerkiksi avoimessa korkeakoulussa opiskelemalla.
Mikko
Mitkä aineet olisi hyvä opiskella jos haluaa opiskella myöhemmin kauppatiedettä??
Kauppiksen pääsykokeen kysymyksissä painotetaan johtamista ja markkinointia, laskentatoimea ja rahoitusta, kansantaloustiedettä sekä talousmatematiikkaa. Mikäli tähtäimessä on siis kauppis, kannattaa panostaa ainakin (pitkään) matikkaan sekä yhteiskuntaoppiin. Pelkästään pääsykoepisteiden perusteella opiskelemaan otetaan kuitenkin vain osa tulevista opiskelijoista. Toisessa kiintiössä sisään pääsee sekä ylioppilaskirjoitusten että pääsykokeiden tulosten perusteella, joten on tärkeää muistaa panostaa myös kirjoituksiin.
Ella