Opiskelu ja jatko-opiskelu

Opiskelu

Mitä jos vaan ei jaksa käydä lukiota? Jos motivaatio loppuu kesken?
Motivaation loppuminen kesken lukion on aivan normaalia, niin varmasti käy tosi monelle, minä mukaanlukien. Sillon pitää vaan koittaa tehdä itselleen mieleisiä asioita, eikä pakottaa itseään lukemaan kurssimateriaaleja koska siitä ei ole mitään hyötyä loppupeleissä.
Liisa

Kun miun motivaatio oli ihan pohjalukemissa huomasin, että kavereiden (joista yllättävän moni paini saman asian kanssa) kanssa ajatusten jakaminen autto! Kun yhessä vaiheessa sain nelosen olin aivan valmis lopettamaan lukion, mutta siinä vaiheessa opon kaa juttelu autto. Kun pitää omat unelmat ja haaveet mielessä voi sekin auttaa löytämään innostuksen opiskelua kohtaan uudelleen 😊 + kavereiden kanssa opiskeluringin pitäminen on hauskaa ja hyödyllistä!
Sari

Minulla on tunnin matka lukioon, miten voin saada bussikortin? Sinne on pyörällä 7, bussilla 5 (+2 bussipysäkille) kilometriä, onko bussikortin saaminen edes mahdollista?
Sinun pitää ostaa bussikortti itse. Et voi saada koulumatkatukea, koska koulumatka ei ole vähintään 10 kilometriä yhteen suuntaan.
Kaapo

Olen menossa vaihtoon puoleksi vuodeksi, ja tulen takaisin keskellä lukuvuotta. Onko minun mahdollista saada lukiopaikka sitä seuraavaksi puoleksi vuodeksi vai haenko vasta seuraavan kevään yhteishaussa?
Ole yhteydessä opoon. Aikuislukiossa voi ainakin aloittaa kesken lukuvuoden, aina jakson alussa. Aikuislukioon voi tulla myös alaikäisenä, silloin vain tarvitsee vanhempien luvan ja rehtorin suostumuksen.
Sara

Miten lukion vaihtaminen toimii?
Juttele sun opon kanssa. Sun pitää pyytää erotodistus ja toimittaa se sinne uuteen lukioon. Ja sitten pyytää myös tiedot niistä kursseista mitä oot käyny.
Sara

Voiko lukion 2. vuonna aloittaa uuden kielen opiskelun?
Kyllä voi ainakin meillä! Jos yhtään kiinnostaa niin kannatan! Kysy vaikka opolta tarkemmat tiedot teidän lukion tarjonnasta ja sovi käytännön asiat. 🙂
Maria

Onko lukiossa tet-jaksoa?
Meillä ei ainakaan ole ollut kuin taksvärkkipäiviä, joissa kerätään rahaa yhdessä päätetylle kohteelle. Pakollista tet-jaksoa ei siis ole lukiossa, mutta jos vapaaehtoinen sen tyyppinen harjoittelu kiinnostaa, niin kannattaa jutella vaikka oman opon kanssa 🙂
Maria

Mun lukiossa on tasan yksi Tet-päivä ja sekin on vain toisella luokalla. Tulessasi syksyllä lukioon, kysy opettajilta miten luokiossasi toimii Tet-jakso
Lidia

Voiko lukiodiplomin suorittaa jo toisen vuoden aikana?
Kannattaa jutella sen aineen opettajan kanssa ja kysyä, mitä hän suosittelisi. Kyllä jotkut mun kaverit on suorittaneet diplomin jo toisena vuonna riippuen aineesta, eli varmasti mahdollista on 🙂
Maria

Tarvitseeko lukion ekana päivänä reppua?
Me saatiin kaiken maailman lappusia ja kansiota ym. ekana päivänä, joten jos joku kassi kulkee vaivattomasti mukana, niin kannattaa ottaa mutta ei se mikään välttämättömyys ole 🙂
Maria

Miten parantaa englannin kielitaitoa varsinkin kuuntelussa? Tuntuu ettei tunneilla opittu jää muistiin kovin pitkäksi aikaa.
Jos huomaa että on jossain parannettavaa, niin kannattaa tehä sitä paljon (eli kuuntele, kuuntele, kuuntele). Itse käytän hyväksi youtubea, netflixiä, enkunkielisiä uutisia, musiikkia ym. missä sun pitää vaan kuunnella sitä. Jos tuntuu hyvältä, niin voi ottaa tekstitykset pois tai vaihtaa enkunkielisiin: tulee lukemista samalla 🙂 Kaikille taitotasoille onneksi löytyy materiaalia, joten etsimään vaan!
Maria

Saako lukiosta olla pois 2 viikkoa?
Yleisesti jos on poissa pidempään kuin pari koulupäivää, ”loma” pitää anoa etukäteen rehtorilta!
Saara

Juu saa olla 🙂 Lukioilla taitaa olla lomakkeet minkä kautta tehdään poissaoloanomus. Kannattaa jutella asiasta ensin rehtorin ja opettajien kanssa
Laura

Saattaako lukiossa tulla tilanteita milloin joudut olemaan siellä myös viikonloppuna?
Itse en ole lukioaikanani tällaiseen törmännyt, vanhempainillat ja muut järjestään yleisesti arkena mutta kevätjuhlat on yleensä lauantai-päivänä!
Saara

Voiko lukiossa suorittaa monta lukiodiplomia?
Kyllä voi 🙂
Lidia

Onks noloa käydä lukion neljäs vuodes?
Ei oo noloa, älä siitä huoli 🙂
Lidia

Mitä käy jos ei ole ekana lukiopäivänä paikalla ja on matkalla. Voiko lukion aloittaa sitten, kun tulee matkalta?
Totta kai 😌
Laura

Onko lukio vaikeempaa kuin ysiluokka?
Tietyssä mielessä opinnot voivat tuntua vaikeammilta, kouluaineita käsitellään paljon laajemmin. Itse koulunkäynti ei ole yhtä raskasta, lukiossa saa enemmän vapauksia.
Niklas

Onko lukuloma vain abeilla?
Lukuloma on lähes poikkeuksetta abeille, koska abit ovat niitä joilla kirjotukset lähestyvät ja halutaan taata rauha lukemiselle. Meidän lukiossa ei esimerkiksi myönnetä lomapäiviä vaikka kirjoittaisikin jo tokan vuoden keväällä
Saara

Mitä tehdään lukiossa?
Pidetään parhaat kolme vuotta ever!
Laura

Kuinka paljon numerot laskevat lukiossa?
Ei välttämättä yhtään! Lukiossa on toki haasteellisempi saada yhtä hyviä numeroita kuin yläkoulussa, mutta jos oot valmis tekemään töitä, voit saavuttaa mitä tahansa😜
Lauri

Onko lukiossa opiskelu rankkaa?
Lukion rankkuus riippuu tosi pitkälti itsestään, mutta eiköhän kaikki oo sitä mieltä että ajoittain on rankempaa ja välillä rennompaa !
Saara

Riippuu pitkälti omista tavoitteista, lähtökohdista ja opiskeltavista aineista!
Sari

Milloin saa lähteä, jos opettaja ei saavu tunnille?
Heips! Ainakin mun lukiossa pitäisi hakea ope ihan opettajan huoneesta. Eli älä poistu vaan hae opettaja opehuoneesta.
Lidia

Mitä ensimmäisenä lukiopäivänä pitää ja kannattaa olla mukana?
Kalenteri, kynät ja läppäri. Jos tiedät mitä aineita ekana päivänä on, niin tuntien kirjat.
Veera T.

Pitääkö tietokone ottaa ekana päivänä mukaan?
Ei välttämättä pidä, mutta kannattaa.
Veera T.

Saako lukion oppitunneilla syödä?
En tiedä, onko tätä missään erikseen kielletty, mutta jotkut opettajat saattavat katsoa vähän pahalla 😅 Kannattaa ehkä sen mukaan katsoa, että häiritseekö se ketään – esim. ryhmätyötunneilla hälinää on muutenkin enemmän kuin opettajajohtoisella ”perinteisellä” tunnilla. Itse oon kyllä pyrkiny tauoilla syömään.
Katri

Yleensä ei katsota hyvällä, ihan vain siksi jos 25 henkilöä luokassa rapistelisivat ja söisivät kovaäänisesti, ei tunnista tulisi yhtään mitään 😀 Tietenkin jos on kova nälkä, saa varmasti syödä jotain hiljaa häiritsemättä muita.
Veera

Meillä saa syödä, koskaan ei oo ketään kielletty, joskus opettajat on jopa kehottanu syömään tunnilla 😂 Asia on tietenkin eri, jos koulun säännöissä lukee asiasta.
Sari

Mitä ensimmäisenä päivänä tapahtuu?
Riippuu tietenkin lukiosta, mutta meillä puhuttiin mm. valinnaisista aineista ja tulevista kouluvuosista ja mitä ne tulee pitämään sisällä. Käytiin kiertämässä joitain luokkia sekä yhteisiä tiloja ja ryhmäydyttiin luokkana. Ensimmäinen lukiopäivä kesti meillä vaan n. 3 tuntia.
Veera

Voiko opiskelijat eri vuosiryhmiltä olla samassa kursissa? Esim. ykköset ja kakkoset?
Kyllä voi, ja se on ainakin mun lukiossa todella yleistä.
Katri

Kuinka paljon teillä on vapaa-aikaa, läksyjen yms. jälkeen?
Koska kaikki läksyt eivät ole ainakaan meidän koulussa pakollisia, niin aika kivasti voi itse priorisoida ajankäytön niiden aineiden juttuihin, jotka itseä kiinnostaa. 😊 Suosittelen kyllä läksyjen tekoa, mutta ihan jaksamisen kannalta aikaa kannattaa jättää myös omien juttujen tekemiseen! Eli omalla kohdallani aika paljon 😄
Erika

Alussa ku tulin lukioon, oli hirvee ahdistus ku meni niin paljon aikaa läksyihin. Mut sit tajusin, että yritin liikaa ja pääsisin paljon vähemmälläkin. Kaikkia läksyjä ei toisaan oo pakko tehdä, jos ei oikeasti ole aikaa. Nykyään itsellä menee ehkä enintään puol tuntia, mut läksyjä ei välttämättä ees aina tuu, ainakaa meiän koulussa. Mut sit jos on joku laajempi juttu, esim. essee nii kannattaa aloittaa jo etukäteen, että ei tuu paniikkia 😊
Darja

Melkein kaikilla lukioon tulevilla taitaa olla ennakkokäsitys siitä, että läksyjä tulee valtavasti joka päivä. Tämä on osittain totta ja osittain tarua. Itselläni läksyjen tekoon ei yleensä mene kuin se max. puoli tuntia, mutta esseen tai muun isomman projektin tekemiseen pitää varata enemmän aikaa. Läksyjen määrä riippuu myös paljon kursseista mitä valitset. Toinen valitsee ilmaisutaidon syventävän kurssin josta ei tule kotiläksyä ja toinen kemian syventävän johon joutuu panostamaa kotonakin. Mutta syventävät kurssit kannattaa kuitenkin valita sen perusteella mikä kiinnostaa, ei sen mistä on vähiten läksyä. 🙂 Yhteenvetona, lukion läksyistä selviää kyllä ilman isompaa stressiä ja vapaa-aikaakin jää yllinkyllin! 🙂
Essi

Mitä ensimmäisenä lukio päivänä tarvitsee mukaan?
Kannattaa ottaa ainaki kirjoitusvälineet mukaan. Todennäköisesti joutuu vähintään täyttämään joitain lomakkeita. Joissakin lukioissa ekana päivänä on jo normi oppitunteja, joten saatat tarvita myös oppikirjoja.
Darja

Saako suurempaa palkkaa työelämässä jos käy lukion?
Ei lukio suurempaa palkkaa takaa, mutta ainakin on helpompi lähtee opiskelemaan korkeemmalle!
Sari

Toimiiko luokattomuus hyvin myös erityislinjalla, esim ilmaisutaito? Vai onko suurin osa kursseista oman ilmaisuryhmän kanssa?
Toimii ihan niinku normilukioissa t. musalukiolainen 🙂
Laura

Ollaanko lukiossa paljon ns. oman ”luokan” kanssa?
Riippuu onko lukio luokaton vai luokallinen.
Sari

Onko mahdollista pitää taukoa 1-2 vuotta lukiosta, kun olen päättänyt ensimmäisen vuoden ja sen kurssit ja sitten tauon jälkeen aloittaa toisen vuoden eli jatkaa lukiota? Onko siis mahdollista tehdä noin vai pitääkö minun aloitaa koko lukio alusta jos haluan pitää taukoa?
On mahdollista, mutta siihen tarvii luvan. Esim. osa lestadiolaisista on käy kesken lukion vuoden opistossa jos eivät sinne ole ysiluokan jälkeen päässeet. Opiskelun kannalta välivuosi ei kuitenkaan välttämättä ole järkevää, koska opitut asiat ehtii unohtua ja ylppäreihin lukeminen vaikeutuu.
Sari

Onko mahdollista pitää lukiosta 1vuoden tauon vaikka menemällä vaihto-oppilaaksi jonnekkin 1vuoden jälkeen?
On mahdollista!😄
Darja

Pääseekö lukioo iha kuka vaa vaikka olis erityiskoululainen tai normaali koululainen?
Pääsee, lukio on kaikille! Erityistä tukea tarvitsevat saavat tukensa 🙂 Oli se sitten mitä tahansa liikuntarajoitteista aina oppimis- ja näkövaikeuksiin.
Laura

Voinko hakea esim. Helsinkiin lukioon, jos asun Lahdessa?
Voi hakea!
Darja

Onko lukio vaikeaa jos on huono keskiarvo?
Luultavasti joudut tehdä enemmän töitä, että saat parempia arvosanoja, mutta paljon on kiinni myös asenteesta! Kyllä siitä selviää, mutta kannattaa varautua siihen, että työmäärä lisääntyy yläkouluun nähden, oli arvosanat mitä vain. Hyvien arvosanojen eteen pitää tehdä aina töitä. Tsemppiä lukioon!
Veera

Onko järkeä lähteä opiskelemaan kauas omalta paikkakunnalta vai kannattaako jäädä lähilukioon?
Riippuu siitä, miksi lähtisit kauemmas. Hyviä syitä voivat olla vaikka laajempi kurssitarjonta tai erikoislinja. Jos aiot käydä koulua kotoa käsin voi pitkä koulumatka käydä raskaaksi
Katri

Se on kiinni paljolti siitä kumpi antaa sulle enemmän sitä mitä lukiolta haluat! Jos koet, että lähilukio ei olekaan se oma paikka, aina pystyy vaihtamaan – ja sama homma toisin päin, kauempaa voi muuttaa aina takaisin kotiin. Mun kaveri vaihtoi kotikunnastaan itsellensä sopivampaan lukioon n. 200km päähän. Jos koulumatka on pitkä, kannattaa rauhassa pohtia mahdollisuuksia omaan kämppään muuttamisesta 🙂 Se voi olla jännittävää, mutta varmasti sen arvoista!
Laura

Voinko pärjätä lukiossa, jos englanti ei oikein suju, enkä osaa vielä perusasioitakaan? Joutuuko lukiossa puhumaan paljon englantia?
Lukiossa pitkää englantia (ENA) on 6 pakollista kurssia. Monissa kouluissa tarjotaan nollakurssi tai vastaava perusjuttujen kertaus ennen pakollisia kursseja, sinne kannattaa ehdottomasti mennä! Lisäksi löytyy varmasti tukiopetusta (ainakin pyydettäessä) ja muista opiskelijoistakin löytyy auttajia, esimerkiksi tutorit. Työtähän se tietysti vaatii, mutta on mahdollista
Katri

Voiko urheilulinjalle hakea vaikka ei harrastaisi mitään sillä hetkellä, mutta on silti urheilullinen?
Riippuu muista urheilulinjalle hakijoista. Yleensä ensisijaisesti valitaan aktiivisesti harrastava henkilö, mutta jos hakijalla on monen vuoden urheilutausta, mutta ei harrasta sillä hetkellä aktiivisesti, on silti hyvät mahdollisuudet päästä!
Veera

Milloin saa tietää ryhmänohjaajan??
Ryhmänohjaaja pitäisi näkyä jo Wilmassa jos olet saanut tunnukset sinne. Ryhmänohjaajan löydät ”opiskelijat”-osiosta:)
Marjaana

Täytyykö jo ensimmäisenä vuotena panostaa paljon?
Se on kannattavaa panostaa paljon jo ensimmäisenä vuotena, sillä silloin toinen vuosi ja ehkä kaikkein tärkein, se abivuosi helpottuu. On inhottavaa jos abivuonna täytyy käydä paljon kursseja kun pitäisi lukea mahdollisiin yokokeisiin. Myöskin opiskelu abivuonna on helpompaa, kun on panostanut siihen hyvin jo alusta asti:)
Marjaana

Jos panostaa jo ekana vuonna kunnolla, voi välttää stressiä kakkosvuonna ja abivuonna. Monet aineet ovat sellaiset, että ne vaikenee kurssi kurssilta ja jos on tippunu kärryltä jo ykkösvuonna, voi olla vaikeeta päästä mukaan.
Darja

Onko lukiossa paljon hyppytunteja? onko mahollista että niitä on esimerkiks joka päivä?
On mahollista, hypäreiden määrä riippuu ihan siitä miten paljon oot kursseja valinnu eli mitään suoraa vastausta tähän ei voi antaa.
Sari

Onko opiskelu vaikeaa?
Riippuu varmaan henkilöstä, mutta minun mielestä opiskelu lukiossa ei ole paljon vaikeampaa kuin yläasteella. Kun osallistuu tunneilla ja tekee kaikki koulutyöt ajoissa, ei tule koulustressiä ja osaa asiat hyvin. Opiskelu lukiossa on kyllä paljon omatoimisempaa kuin ylä-asteella.
Darja

Miten kauan läksyihin pitää varata päivittäin aikaa (jos on pitkä matikka D: ) ?
Riippuu ihan opiskelutyylistä! Pitkän matikan takia ite lasken laskuja jonkun 30-45 minuuttia kun tunti on ollut, että hieman edes muistelee kuinka niitä laskettiin.
Liisa

Onks lukios paljon lukemista?
Eihän se lukemin ole pakollista, mutta tottakai oppimisen kannalta on hyvä lukea oppikirjat kurssin aikana. Ja sit kun on koeviikko, tulee ainakin vähän luettua. Itse en ole kylläkään lukion aikana lukenu yhtäkään kirjaa kokonaan ja hyvin olen pärjännyt. Riippuu toki henkilöstä ja sen oppimistyylistä. Mutta luulen, että ainakin ylioppilaskirjoituksiin pitää lukea enemmän.
Darja

Kiitettävästi suoriutuakseen oppikirjoja täytyy lukea. Asiat ovat liian laajoja, jotta ne osaisi kympin arvoisesti ilman kirjoja. Ylppäreihin lukeminen myös helpottuu huomattavasti, jos käy kaikki aineen kurssit jo valmiiksi hyvin ja opiskelee kurssien aikana, tekee hyvät muistiinpanot jne. Olisin itse huonossa jamassa tulevien syksyn biologian kirjoitusten kanssa, jollen olisi ollut tunneilla hereillä ja lukenut kirjoja heti niiden aikaan. Viittä kirjaahan ei ole niin kiva lukea muutamassa kuukaudessa ja toivoa osaavansa kaiken.
Ella

Ite oon tosi levoton enkä jaksa kauaa tuijotella kirjan sivuja, joten oon tykänny ihan hulluna Opetus.tv:stä. Siellä selitetään matikan, bilsan, fysiikan ja kemian kurssien juttuja, ja samalla kun kuuntelee, voi tehdä vaikka jotain muuta.
Pihla

Hei en päässyt ykköstoiveseen, mitä teen?
Mee siihen kouluun mihi pääsit ilosin ja avoimin mielin! Varmasti harmittaa, mutta ajattele et siulle voi tapahtuu vaikka mitä kivaa, mitä et välttämättä kokis siellä koulussa mihin hait ykkösvaihtoehtona 🙂
Sari

Voin kertoa, että itselleni kävi ihan samalla tavalla. Pääsin nelosvaihtoehtooni, joka ei ollut yhtään sitä mitä odotin. Kuitenkin päätin mennä sinne, ja myöhemmin kyseinen lukio osoittautui ihan parhaaksi! Se on oikeesti niin itsestä kiinni 😊 älä pilaa kesälomaa murehtimalla, vaan ota vielä iisisti kun voit, ja mee syksyllä kouluun avoimin mielin!
Erika

Pitääkö lukio lopettaa jos saa nelosen?
Ei pidä missään nimessä! Lukio on hieman hankalampi kuin peruskoulu, ja aluksi voi mennä aikaa että löytää oikean rytmin opiskella. Kokeen saa uusia, ja esimerkiksi pitkässä matikassa missä on 14 kurssia niin saa olla jopa kolme nelosta ja silti pääsee kirjoittamaan aineen. Toki niitä nelosia ei kannata keräillä, vaan opiskella asiat mahdollisimman hyvin.
Liisa

Onko totta että lukiossa saa lintsata niin paljon ku haluu?
Ei. Tää on aika yleinen harhaluulo, johon uskoin itsekkin lukioon mennessäni. Kursseja ei pääse läpi eli opinnot ei etene jos lintsaa tunneilta.
Sari

Ei. Kursseilla on tietty määrä minkä ”saa” olla poissa tunneilta, mutta jos sen ylittää niin joutuu käymään kurssin uudestaan.
Liisa

Mitä lukio maksaa?
Lukiossa eniten rahaa menee ehdottomasti kirjoihin! Mutta ei huolta; kirjoja saa myös edullisemmin, jos ostat ne käytettynä. Laskin vähän aikaa sitten, että jos ostaa kaikki kirjat uutena niin koko lukio maksaisi reilusti yli tonnin, jopa kaksi, jos käy paljon ylimääräisiä kursseja. Minä sen sijaan olen lähes aina ostanut käytettynä kirjat vanhemmilta kavereilta tai kirjakirppiksiltä ja loppusumma tulee olemaan 500 euron kieppeillä. Lähes mikään muu ei sitten maksakaan, ruoka on ilmaista, samoin opetus. Joskus kuvis- tai liikuntatunneilta saatetaan ottaa pieni muutaman euron kulut korvaava maksu.
Aino

Saako ite päättää mihin kursseille osallistuu?
Pakolliset kurssit on pakko käydä, (paitsi tuntijakokokeilussa mukana olevissa kouluissa on valinnanvapautta pakollisten kurssien kohdalla) mutta valinnaisista kursseista saa valita ihan vapaasti mitä käy! 🙂
Sari

Onko teillä mitään tietoa missä vaiheessa ensi vuonna on korkeakouluhaut (abeille ajankohtaiset)?
Netistä googlailemalla löytyy esim. www.opintopolku.fi 😊 Hakujen ajankohdat riippuvat täysin oppilaitoksesta, mutta monet haut alkavat ainakin jo tammikuussa. Myös omaan opoon voi ottaa yhteyttä ja kysäistä.
Ella

Jatko-opiskelu

Saako mennä lukioon ”miettimään” ja oppimaan vaikken ehkä menisikään korkeakouluun yms? Tuntuu että oon sen takia huonompi kuin muut…
Tottakai saa! Itse menin osittain sen takia, että saisin lisää aikaa miettimiseen, kun en tiennyt mikä haluan tulevaisuudessa olla😊
Darja

Mitkä aineet olisi hyvä opiskella jos haluaa opiskella myöhemmin kauppatiedettä??
Kauppiksen pääsykokeen kysymyksissä painotetaan johtamista ja markkinointia, laskentatoimea ja rahoitusta, kansantaloustiedettä sekä talousmatematiikkaa. Mikäli tähtäimessä on siis kauppis, kannattaa panostaa ainakin (pitkään) matikkaan sekä yhteiskuntaoppiin. Pelkästään pääsykoepisteiden perusteella opiskelemaan otetaan kuitenkin vain osa tulevista opiskelijoista. Toisessa kiintiössä sisään pääsee sekä ylioppilaskirjoitusten että pääsykokeiden tulosten perusteella, joten on tärkeää muistaa panostaa myös kirjoituksiin.
Ella