Arviointiviikko ja kirjoitukset

Arviointiviikko

Saako lukiossa kesken kokeen lähteä vessaan?
Se riippuu ihan lukiosta ja koetta valvovasta opettajasta. Ainakin omassa lukiossa ihan sallittua.
Juho

Saa lähteä.
Veera

Ovatko kokeitten palautustunnit pakollisia?
Riippuu koulusta, kannattaa kysyä opelta!
Sari

Meille on sanottu, ettei ketään niille voi pakottaa, mutta onhan ne hyödyllisiä kun käydään vastauksia läpi.
Sara

Mitäs jos on kipeä arviointiviikolla?
Jos olo on sellanen, et pystyy kokeen tekemään kannattaa se käyä tekeen. Jos ei, nii meille ainakin opastettiin, et heti soittoo tai viestii opelle, että pääsee sopimaan uuen ajan millon tekee kokeen. Ja hei, arviointiviikolla sairastaminen ei oo maailmanloppu, opet kyllä ymmärtää 🙂
Sari

Heti aamusta opettajiin yhteyttä! Kannattaa kurssien alussa myös ottaa selvää, mikä on koulun tai opettajan käytäntö sairastapauksissa – mulla yksi opettaja ohjeisti aina hommaamaan lääkärintodistuksen (mitä tarviit myös, jos satut sairastumaan kirjoitusten aikaan)!
Katri

Tuleeko kokeeseen oikeasti koko kirja ? Miten selvitä koeviikosta kun pitää lukea niin moneen kokeeseen päällekkäin?
Joo tulee ihan oikeesti koko kirja. Jos lukee illalla kotona aina ne asiat mitä on päivällä tunneilla käyty helpottaa se tosi paljon koeviikosta selviimistä! Jos ei yhtään lue jakson aikana on sillon koeviikolla tosi raskasta eikä yhessä illassa voi ees keretä lukee koko kirjaa läpi saati vielä oppia niitä asioita! Ja tunneilla aktiivisesti mukana olo auttaa myös tosi paljon. Ite en lue ikinä kokeisiin päällekkäin vaan keskityn aina ainoastaan siihen kokeeseen mikä seuraavana päivänä on.
Sari

Lähtökohtaisesti koko kirja tulee kokeeseen, ja aluksi se voi pelottaa tosi paljon, että niin paljon pitäisi yhteen kokeeseen lukea. Työt tehdään koko kurssin aikana, ja arviointiviikon lähestyessä tarvitsee enää vain kerrata kokeisiin!
Liisa

Ja sitten ei tarvitse pelätä siinä mielessä, että vaikka koko kirja tulee kokeeseen, niitä juttuja harvoin kysytään niin yksityiskohtaisesti kuin yläasteella. Esimerkiksi historiassa harvoin kysytään yksittiäisiä tapahtumia ja vuosilukuja, mutta riippuu varmaankin myös opettajasta.
Darja

Miten on hyvä valmistua arviointiviikkoon?
Suosittelen tunneilla käymistä, muistiinpanojen kirjoittamista ja läksyjen tekemistä. Sitten arviointiviikolla voit huomata, ettei lukemista tarvitsekaan niin paljoa kuin on aluksi kuvitellut 😊 tietysti eri oppimistavat kannattaa ottaa huomioon, esim. Jos oot lukijatyyppiä, niin sillon koeviikolle kannattaa tehdä lukusuunnitelma, ja lukemista tulee harjoittaa myös koko kurssin aikana 😊 itse oon ainakin saanut ihan hyviä arvosanoja sillä, että oon käynyt muistiinpanot läpi pariin kertaan ennen koetta. Ensimmäisen arviointiviikon jälkeen sen yleensä huomaa, et mikä on paras!
Erika

On hyvä olla mukana oppitunneilla, kuunnella, tehdä muistiinpanot ja tehdä läksyt😊 Sit kanssa on hyvä lukea sitä oppiaineet kirjaa kurssin aikana, että ei arviointiviikolla sit yritä koko kirjaa lukea😅 sit kun on arviointiviikko, on hyvä selailla sitä kirjaa ja voi tehdä vaikka ajatuskarttaa niistä asioista joita kävitte. Mut itse pärjään sillä, että oon tunneilla mukana ja arviointiviikolla vaa selailen sitä kirjaa ja luen muistiinpanot😄 Mut pitää kuiteski muistaa, että jokaisella ihmisellä on oma tapa, miten oppii parhaiden!
Darja

Arviointiviikkoon on hyvä valmistautua jo jakson aika. Itse kertaan joka tunnin jälkeen tunnilla käsitellyn aiheen ja teen mahdollisesti tehtäviä tai omia muistiinpanoja, jolloin arviointiviikolla riittää “vain” aineen kertaus. Myös opettajan antamien muistiinpanojen lukeminen on hyödyllistä, sillä ainakin meillä moni opettaja tekee koekysymykset muistiinpanojensa pohjalta. Kunnon yöunet on myös tosi tärkeet enne koetta 😀
Nea

Miten arviointiviikosta selviää?
Arviointiviikolla testataan sitä, kuinka olet jaksanut opiskella koko jakson aikana, joten viimeisenä iltana pänttääminen ei ehkä ole se oikea tapa päästä kurssikokeita läpi. Parhaimman tuloksen saa, kun jaksaa tehdä koko aika töitä kurssin eteen, esimerkiksi laskea laskuja, lukea reaaliaineiden kappaleita ja kuuntelemalla tunneilla ja tekemällä muistiinpanoja mistä oikeasti on hyötyä. Arviointiviikon aikana vain kerrataan asiat mitä on opiskeltu, ja muistetaan nukkua ja olla stressaamatta arviointiviikoista koska ne ei ole niin pahoja lopulta miltä ne aluksi voi tuntua.
Liisa

Itellä ainakin arviointiviikosta selviää jos yksinkertaisesti on ollut hereillä ja aktiivinen koko muuna aikana. Arviointiviikko voi olla vain kertausta, melko rentoa, jos on aiemmin hoitanut hommansa ja menee enää vain tekemään kokeensa! 🙂
Elsa

Mitä tarkoittaa arviointiviikko?
Arviointiviikko on jokaisen jakson lopussa oleva ajanjakso, jolloin kurssit on käytynä ja jäljellä on enää kurssikokeet. Normaaleja lukiotunteja ei enää järjestetä. Kokeita on 1 päivässä ja koe kestää maksimissaan n. 3 tuntia. Yleensä arviointiviikko kestää 7 päivää ja jokaiselle opintojaksolle on varattu se oma päivä. Jos sulla ei siis ole jonakin päivänä koetta, se tarkoittaa vapaapäivää.
Ella

Saako arviointiviikoilla olla poissa?
Saa olla poissa, jos on joku hyvä syy ja pitää myös sitte opettajan kanssa sopia miten ja milloin sen päivän kokeen teet. Yleensä sen päivän kokeen tehdään joko uusintapäivänä tai sitten jonain muuna arviointiviikon päivänä, jos sulla on esim. joku johtonumero vapaa.
Darja

Saa olla esim. Sairastumisen vuoksi. Poissaolosta pitää ilmoittaa ennen koetta ja huolehtia itse uusintaan ilmottautumisesta.
Veera

Onko kaikilla lukiolaisilla samaan aikaan arviointiviikot?
Lähestulkoon! Voi vaihdella eri lukioissa kuitenkin mm. periodien määrän ja pituuden perusteella 🙂 Esim. Oulussa valtaosalla lukioista on samat arviointiviikkopäivät poislukien yksityiset.
Laura T.

Aika samoihin aikoihin ne on mutta pieniä eroja kyllä on! Esimerkiksi Joensuun lukioilla voi ero olla jopa viikon, yleensä ero on kuiteskin vain muutaman päivän
Saara

Moneen asti tunteja saa olla tänään kun huomenna alkaa arviointiviikko?
Ihanpa normaali päivä pitäisi olla, ei koeviikko siihen mielestäni vaikuta.
Darja

Mitä sitten jos ei mene arviointiviikolla kokeeseen ja vaihtaa koulua arviointiviikon jälkeen?
Saat tulevaan kouluusi luultavasti hyväksiluettua kursseja lukiossa käymiesi kurssien perusteella. Jos jätät arviointiviikolla käymättä kokeissa, et luultavasti saa niistä kurssimerkintää etkä siten hyväksiluettua niitä kursseja tulevassa koulussa. Sen vuoksi kokeissa kannattaa käydä, jos on yhtään motia. Tsemppiä koulun vaihtoon!
Veera

Mitä tapahtuu, jos ei mene kurssikokeeseen?
Koe suoritetaan uusintapäivänä. Jos koe on jätetty tekemättä ilman hyvää syytä, lasketaan luvaton poissaolo kokeesta yhdeksi koekerraksi, joten koe on mahdollista tehdä vain kerran.
Veera

Riippuu todella paljon opettajasta. Yleensä kuiteski jos ei kurssikokeeseen mene, opettajat ohjeistaa menemään uusintapäivänä tekemään kokeen.
Saara

Mitä tapahtuu jos lunttaa kurssikokeessa?
Jos opettaja joka on valvomassa koetta huomaa, todennäköisesti saat kokeesta hylätyn ja joudut uusimaan kokeen uusintapäivänä tai jos kopioit vaikka käsitteenselityksen suoraan esimerkiksi wikipediasta, voit saada syytteen plagioinnista, eli toisen työn “varastamisesta” joten kannattaa mieluummin itse kerrata kokeeseen tulevat asiat
Saara

Jos koetta valvova opettaja huomaa lunttaamisen, saa kokeesta yleensä suoraan hylätyn ja koe joudutaan uusimaan uusintapäivänä.
Veera

Jos meidän koulussa jää kiinni lunttaamisesta, joutuu käymään kurssin uudestaan.
Sari

Pitääkö mennä palautustunnille, jos ei ollut kyseisellä kurssilla koetta, vaan suullinen esitys?
Yleensä opettajat kertoo etukäteen pidetäänkö palautustunti vai ei. Jos ei ole varma, kannattaa kysyä suoraan kurssin opettajalta.
Pihla

Suullisesta esityksestäkin voidaan pitää palautustunti ja hommahan selviää opettajalta 🙂 tää on ihan kurssi- ja opettajakohtaista.
Veera

Kirjoitukset

Milloin pitää tietää mitä haluaa kirjoittaa kirjoituksissa?
Mitä aikaisemmin on jotain ideaa, niin sitä helpompi on suunnitella kurssivalintoja yms. Teoriassa kuitenkin viimeistään siinä vaiheessa, kun pitää ilmoittautua kirjoituksiin. Muista kuitenkin et pakolliset kurssit kyseisestä aineesta pitää olla suoritettu ennen kirjoituksia. Opon kanssa voi keskustella kirjoutuksista ja kysyä mitä kannattaa kirjoittaa omat tulevaisuudensuunnitelmat huomioiden.
Minna

Jos mä kirjoitan esim. lyhyen matikan pitääks mun kirjoittaa ruotsia?
Ei ole pakko. Voit kirjoittaa esimerkiksi pitkän englannin, lyhyen matikan ja kaksi reaalia.
Saara

Kirjotan yhteiskuntaopin ja historian, kumpi kannattaa kirjottaa syksyllä?
Sanoisin, että kumpi tuntuu itselle helpommalta. Jos toinen aineista tuntuu helpommin opittavalta eli sisäistät asiat helpommin tai jos toinen aine tuntuu kivemmalta lukea niin kirjoita se! Itse kirjoitin yhteiskuntaopin nyt keväällä, ja toivotan tsemppiä tulevaan urakkaan!
Saara

Mitkä on pakolliset aineet kirjottaa?
Äidinkieli (tai S2, jos äidinkieli on joku muu kuin suomi tai ruotsi) on kaikille pakollinen.

Sen lisäksi pitää tehdä neljä (4) koetta, vähintään kolmesta (3) allaolevasta ryhmästä:

  1. toinen kotimainen kieli
  2. vieras kieli
  3. matematiikka
  4. reaaliaine

Joku yllämainituista on pakko kirjoittaa pitkänä.

Niklas

Pääseeks kirjotukset lukematta läpi?
Ei kannata kokeilla😂 kannattaa kuitenkin muistaa, että kirjoituksiin ei tule mitään, mitä lukion kursseissa ei ole ollut, eli ei kannata stressata liikaa niistä 🙂 esim jos olet saanut äidinkielestä hyviä numeroita ja ymmärtänyt kurssien asiat, ylppäreihin lukeminen on vain kertaamista.
Veera T.

Kuinka monta kertaa saa yo-kokeen aikana käydä vessassa?
Meillä ei ainakaan ole ollut mitään rajoituksia!
Liisa

Niin usein saa käydä kuin on tarvetta, kuitenkin siten ajoitetusti että valvojia riittää sekä saliin että vessakäynteihin (eli kaikki kokelaaat eivät voi käydä just samaan aikaan)
Katri

Mitä eväitä yo-kokeeseen kannattaa ottaa mukaan?
Sanoisin, että sopiva sekoitus terveellistä ja mässyä – juomista unohtamatta! Itselläni vakiokombo oli eväsleivät, hedelmiä, karkkia ja vettä. Itse olen napostelijatyyppi, selkeiden ruokataukojen sijaan mulle oli luontevampaa syödä aina ajatellessa ja vastauksia suunnitellessa sillee pienesti. Siksi mulla olikin aina viinirypäleitä, suklaata, banaania ja mandariineja. Suolakeksejä ja muita “äänekkäitä” eväitä pyrin välttämään, koska melu ja meteli häiritsevät tosi pahasti joidenkin (myös minun) keskittymistä – ja hiljaisessa salissa pienikin ääni tuntuu suurelta.
Katri

Millainen lukusuunnitelma yo-kokeeseen kannattaa tehdä?
Realistinen ja tarkka. Itse epäonnistuin jokaisen lukusuunnitelmani toteutuksessa, koska olin liian suurpiirteinen. Mieti, miten sisäistät asioita parhaiten ja millä tahdilla sun on realistista edetä. Aseta välitavoitteita – kuinka paljon edistyt milläkin viikolla – ja pilko ne sitten vielä pienempiin, toteutettaviin suunnitelmiin. Minä päivinä tällä ja tällä viikolla ehdit ja jaksat lukea? Missä kohtaa päivää luet, miten, ja mitkä asiat? Melkein jopa sanoisin, että kertaa mielummin yksi kurssi kunnolla ja niin että muistat sen, kuin nopealla lukemisella kaikki läpi ilman, että mitään jää mieleen.
Katri

Paljonko pitää lukea yo-kokeisiin?
Suosittelen lukemaan hyvin kovin paljon mutta lukemisen määrä mitä kannattaa nii riippuu ihmisestä. Toiset oppii just lukemalla ja Jotkut kuuntelemalla ja toiset tekemällä – kannattaa siis valmistautuu yo-kokeisiin just silleen miten itestä tuntuu parhaimmalta ja kannattaa muistaa huilii välillä! Itsensä palkitseminen ja itelle mieluisan tekeminen on kaks kans tosi isoo juttuu jotka kannattaa lukiessa muistaa kuten myös hyvät yöunet
Saara

Millonka kannattaa alkaa lukemaan kirjoituksiin?
Kun koet, ettet tiedä tarpeeksi.
Aleksi

Onko soveltavista kursseista hyötyä kirjoituksissa?
Ehdottomasti!
Aleksi

Mitä niissä ylioppilaskirjoituksissa tehdään?
Istutaan salissa 6h syöden eväitä opiskelijatovereiden kanssa tuskaisia katseita vaihdellen. Ja välillä yritetään rustata jotain koevastauksia. Se on vaan tosi iso koe verrattuna kurssikokeisiin ja pitää hallita isompi tietomäärä.
Sari

Liian pitkiä kokeita samaan aikaan muiden lukiolaisten kanssa, jotta meitä voitaisiin vertailla
Aleksi

Jos opiskelen kielen keskipitkänä (b2) voinko kirjoittaa sen siitä huolimatta pitkänä?
Voit kirjoittaa, ota kuitenkin huomioon tasoerot!
Sari

Jos kirjoitan äidinkielen pitkänä onko pakko kirjoittaa sen lisäksi vielä joku pitkänä?
Äidinkieli on kaikille pakollinen. Sen lisäksi täytyy kirjoittaa vähintään yksi pitkän oppimäärän aine (esimerkiksi pitkä matikka tai pitkä kieli, yleisin englanti). Kannattaa käydä opon kanssa kirjoitussuunnitelmat läpi, jos tuntuu epävarmalta.
Katri

Jos lukee pitkää ruotsia, pystyykö englannin jättää kirjoittamatta?
Joo! Tosin sillon täytyy joko toinen vieras kieli (esim. venäjä) tai kaksi reaalia :). Pitkän ruotsin voi myös kirjottaa, vaikkei sillä oliskaan aloittanut ruotsinopintojaan. Tästäkin suosittelen keskustelemaan opinto-ohjaajan kanssa!
Erika

Miten kirjoitukset toimivat? Voiko usempana vuonna kirjoittaa vai onko kaikki aineet, mitä aikoo kirjoittaa pakko kirjoittaa yhtenä vuotena?
Kirjoituksissa sun pitää valita vähintään 5 ainetta. Äidinkieli on pakollinen. Toisesta kotimaisesta kielestä (suomenkielisille ruotsi), matikasta, reaalista ja vieraasta kielestä (yleensä enkku) valitset neljä. Vähintään yksi aine täytyy kirjoittaa pitkänä (yleensä se on englanti, jonka opiskelu alkaa lähes kaikilla alakoulussa). Pitkänä voi myös kirjoittaa matikan tai toisen kotimaisen kielen. Voit kuitenkin kirjoittaa paljon enemmän aineita kuin viisi! Kirjoitukset jaetaan syksyn ja kevään kirjoituksiin. Yleensä noin puolet valituista aineista kirjoitetaan kolmannen lukuvuoden syksyllä ja puolet saman vuoden keväällä. Toisaalta moni aloittaa kirjoitukset jo kakkosen keväällä, tai jatkaa neljänteen vuoteen.
Pihla

Onko matikka pakko kirjottaa?
Ei oo pakko kirjoittaa matikkaa!
Elsa

Jos englanti (A1) sujuu arvosanan 5 linjaa, niin kannattaako silloin kyseistä ainetta kirjoittaa?
Kannattavuudesta en tiedä, mutta itellä menee enkku kans vitosen tasoo ja aion silti enkun kirjottaa, koska miulla ei muita vaihtoehtoja oo. Todella paljon työtä se vaatii, mutta uskon että selviän. Opettajat auttaa mielellään ja antaa vinkkejä, joten kannattaa koko lukio aika hyödyntää niitä!
Sari

Pitääkö jo ykkösellä ruveta valmistautumaan ylppäreihin?
Lukemaan ei kannata missään nimessä jo ykkösellä! Se on pelkkää ajanhukkaa, sillä ne asiat ehtii jo unohtaa ennen kirjoituksia. Sen sijaan suosittelen alkamaan miettimään aineita, joita mahdollisesti kirjoittaa. Näin voi halutessaan panostaa niihin mm. tekemällä hyvät muistiinpanot vihkoihin, joita voi lukea kertauksena, kun lukee yo-kokeeseen. Kannattaa opiskella ahkerasti kirjoitettavien aineiden kursseilla ja olla tunneilla skarppina, sillä opettajat antavat usein todella hyviä neuvoja kirjoituksia varten jo ykkösellä.
Aino

Miten yo-kirjoituksiin luetaan?
Kaikilla on oma tapansa lukea. Kannattaa etsiä itselleen sopivaa opiskelutapaa jo ennen kirjoituksia, jotta sitä on helppo sitten soveltaa kirjoituksiin valmistautuessa. Lukuaikataulun laatiminen auttaa joitakin, etenkin jos kirjoittaa jo kakkosen keväällä tai abivuoden syksyllä. Lukuaikataulun laatimiseen ja kirjoituksiin valmistautumiseen saat varmasti apuja esim. opolta ja opettajilta. Välillä kirjoitukset tuntuu tosi isolta ja haastavalta asialta, mutta muista että niihin on valmistauduttu koko lukioaika. Muista palkita itseäsi!
Veera

Onko ruotsi pakko kirjoittaa, jos aikoo kirjoittaa pitkän enkun ja lyhyen matikan ja äikän tietty?
Ei oo pakko kirjottaa ruotsia. Pitää kirjottaa viis ainetta, jos haluut jättää ruotsin pois niin voit kirjottaa esim. lyhyen vieraan kielen tai toisen reaalin.
Marjaana