Lukiolaisuus

Lukiolaisuus

Ohjeita ensimmäiselle päivälle?
Pidä mieli avoimena äläkä huolestu jos kaikki tieto mitä saat ei jää heti päähän! Ja juttele rohkeesti uusille tyypeille 🙂
Sari

Miten luokat menee?
Meillä on luokaton lukio eli ei oo luokkia ollenkaan. Jokasella on oma ope eli ryhmänohjaaja johon voi turvautua, kun tarvii apua. Ohjausryhmien nimet muodostuu meillä silleen, et lukion alotusvuosi+ryhmänohjaajan nimikirjaimet.
Sari

Meidän lukiossa on kaksi ryhmää aina yhtä vuosiluokkaa kohden. Näiden ryhmien mukana mennään vain pakolliset kurssit, mutta jos jokin ei lukujärjestyksessä natsaa,niin opon kanssa on mahdollista sumplia asia niin, että saa kaiken toimimaan. Jokaisella ryhmällä on myös ryhmänohjaaja, joka jakaa aina jaksotodistukset sekä ohjaa oman ryhmänsä opiskelijoita esim. lukujärjestyksen kanssa. Syventävien ja soveltavien kurssien ryhmät taas muodostuvat sekaisin molempien ryhmien opiskelijoista. Ryhmien muodostuminen on kuitenkin hyvin koulukohtaista.
Ella

Se vaihtelee lukiottain, meillä on silleen, että aakkosjärjestyksen mukaan on laitettu luokkiin. Mutta muissa luokissa saattaa olla eri tavalla jaettu.
Darja

Onko jokaisella ryhmällä omat tietyt tuutorit?
Meiän koulussa ainakin on!
Sari

Meillä ainakin on 😊
Darja

Mikä on paras lukio?
Riippuu mitä haluut tehä tulevaisuudessa. Jos pyrkii maailmalle nii IB-linja ois huippu (siis englanninkielinen linja), jos urheilet niin urheilulinja. Mut seki on tosissaan itsestä kiinni. Itse pyrin maailmalle ja vaikka mitä, mutta oon meidän kaupungin pienimmässä lukiossa (meitä oli nyt keväällä abit mukaanlukien ~60), että ei sillä loppupeleis oo välii. Jokasen lukion numerot on yhtä arvokkaita ja jokasella lukiolla on oma luonne, tavat jne.
Erika

Onko lukiossa ruoka ilmasta?
Joo on!
Sari

Mitkä asiat eroaa suuresti peruskoulusta? Onko esim. OK pukeutua erilailla ilman syrjintää?
Meidän lukiossa esimerkiks ei katota pahasti jos pukeudut niinku haluut tai vaikka sun tyyli muuttus yhtäkkiä. Oon kuullu, että samalla tavalla on suurimmassa osassa lukioita, ei enää ”välitetä” miltä joku näyttää tai kuinka joku pukeutuu
Saara

Tosiaan toi pukeutuminen on ehkä suurin muutos. Porukka aikuistuu ja ottaa (jollain tapaa) vastuuta tekemisistään ja alkaa ymmärtää, että jokainen saa olla oma persoonansa. Sitten tietty tän lisäksi suuresti eroaa koko opiskelu, sillä itsenäistä opiskelua on enemmän, alueet on laajoja jne.
Ella

Saako mennä lukioon ”miettimään” ja oppimaan vaikken ehkä menisikään korkeakouluun yms? Tuntuu että oon sen takia huonompi kuin muut…
Tottakai saa! Itse menin osittain sen takia, että saisin lisää aikaa miettimiseen, kun en tiennyt mikä haluan tulevaisuudessa olla 😊
Darja

Onko lukiossa hyvää ruokaa
Riippuu varmaan lukiosta, mutta meillä ainaki samaa ruokaa joka oli ylä-asteella, paitsi joskus saattaa olla enemmän vaihtoehtoja tai joitai lisukkeita😄

Mun tapauksessa ruoka muuttui paljon paremmaksi kuin yläkoulussa! Mutta riippuu niin paljon siitä missä on koulussa.

Millainen on hyvä lukioasenne?
Asenne on yksi tärkeimmistä, ehkä jopa tärkein asia saada kuntoon lukioon lähtiessä. Täytyy olla asennoitunut siihen, että töitä opiskelun eteen on tehtävä. Opettajien kohdalla se menee yleensä niin, että he käyttäytyvät niin sinua kohtaan, kuin sinäkin heitä, lukioaika on huomattavasti helpompaa kun vain yrittää tulla kaikkien opettajien sekä muiden opiskelijoiden kanssa toimeen. Hyvä asenne opiskeluun ja muihin ympärillä oleviin ihmisiin takaa mieluisan lukioajan!
Essi

Musta rento asenne ratkaisee ja pitää aina kuunnella itteään. Oli sit tilanne et ei jaksa yhtään tai et nyt päätät tehä töitä urakalla, teet just niiku susta tuntuu ja se kantaa oikeest pisimmälle 🙂
Elsa

Olisin menossa ihan uuteen paikkakuntaan lukioon mut onko se järkevää kerta omal kotipaikkakunnal on iha ok lukio?
Se on ihan siun oma päätös. Moni menee toiselle paikkakunnalle lukioon vaikka omallakin olis. Jos siellä toisessa paikassa on jotain erityislinjoja ja haaveilet jollekki niistä pääsystä nii kantsiihan se hakee! Oli syynä sitte se, että haluu pois kotoa tai erityislinja, kannattaa miettii ootko sie valmis asumaan yksin, huolehtimaan kaikesta mistä ei välttämättä aikasemmin oo tarvinnu huolehtii.
Sari

Onko 45 minuutin koulumatka (per. suunta) mielestänne rankka lukiota käyvälle? Minulla on aina ennen ollut lyhyt koulumatka, joten en osaa arvioida.
Tämä on todella suhteellista ja itsestään kiinni. Meidän eräällä luokkalaisella oli lähes 2 tuntia suuntaansa koulumatka! Mut miun mielestä 45min ei oo suuntaansa paljoa 😌 tietenkin riippuu sit omasta jaksamisesta
Saara

Millainen reppu/laukku kannattaa hankkia? Aloitan lukion toisella paikkakunnalla, joten mitä pitäisi ”aina olla mukana”?
Reppu on kyllä paras jos kantaa paljon päivän aikana tarvittavia juttuja mukanaan 🙂 Eväät on ehdoton!
Laura

Lukio starter pack?
MAOL, opiskelijakortti ja snäppi: @kysylukiosta 🙂
Veera

Aloitan tänä syksynä lukion ja olen lähdössä syyskuussa viikoksi lomamatkalle… mitä jos matka osuu suoraan koeviikolle…? Onko pahakin paikka?
Tuskin opettajat asiasta ilahtuu, mutta joissain kouluissa asian saa soviteltua. Varmasti ihan koulukohtaista, mutta kannattaa puhua asiasta pikimmiten ryhmänohjaajan tms kanssa.
Veera

Moni käy reissussa koeviikon aikana. Se vaatii järjestelyä ja iteltä tosi paljon, et saa kaikki kokeet tehtyä, mut ei mahotonta.
Sari

Mikä merkitys ryhmillä/luokilla on lukiossa?
Luokkien merkitys on suurempi kuin ryhmien. Luokka järjestelmässä opiskellaan aina niitten samojen tyyppien kaa kaikki pakolliset kurssit, mut jos taas on ryhmäjärjestelmä niin kaikki on ryhmistä piittaamatta kursseilla ihan sekasin. Ryhmät on lähinnä sitä varten, et kaikille opiskelijoille on joku tietty opettaja, johon ottaa yhteyttä, kun tulee kysyttävää.
Sari

Millainen laukku lukioon??
Suosittelen reppuu koska päivät voi olla pitkiä ja voi joutuu kantamaa useempia kirjoja ! Pelasta siis selkäsi 😇
Saara

Voiko lukiossa juoda energiajuomia?
Riippuu koulun säännöistä, mut yleensä joo 😄
Sari

Voi. Jotkut opettajat eivät anna juoda tunneilla, mutta ainakin välitunneilla saa juoda 😀
Veera

Minkä ikäisiä tuutorit ovat?
Yleensä toisen vuoden opiskelijoita 🙂
Veera

Voiko kavereita saada myös myöhemmin, esim. ensimmäisen kouluviikon jälkeen?
Tottakai voi! Vielä vaikka kolmosvuonna voi saaha uusia hyviä kavereita 🙂
Sari

Voi. Itse olen saanut uusia kavereita vasta 2. vuonnakin, kun uusilla kursseilla oli uusia ihmisiä ja wanhojen harjoitukset alkoivat! Rohkeasti vaan tutustumaan 🙂
Veera

Mitä ekana lukiopäivänä tarvitaan mukaan?
Mukana on hyvä olla kalenteri, kynät ja läppäri ja jos teille on kerrottu jo ekan päivän tunnit, niin kirjat tunneille 🙂
Veera T.

Mitä haittoja on lukiolaisuudessa?
Ei mitään 😂
Sari

Ei pääse amikseen
Aleksi

Miten opiskelijat valitaan lukioon?
Peruslinjoille opiskelijat valitaan peruskoulun päättötodistuksen keskiarvon perusteella. Erikoislinjoille on yleensä lisäksi haastattelut.
Veera

Mitä lukion tututstumispäivässä tehdään?
Opettajat ja rehtori luultavasti esittelevät koulun mahdollisuuksia ja hienouksia, saatat saada karkkia ja saat mahdollisuuden esittää kysymyksiä lukiovalinnasta enemmän tietäviltä.
Aleksi

Miten saisin vanhojentanssiparin? Kaikilla kavereillani on jo pari, enkä tunne poikia joilla ei olisi vielä paria.. alkaa jo vähän stressaamaan 🙁
Kannattaa kysellä kavereilta ja kavereiden kavereilta, jos ne tietäisi jonkun parittoman pojan! Puskaradio yleensä toimii 🙂 Lisäksi viimeistään kurssin alussa kaikille yleensä varmistetaan pari ja etsitään vaikka ykkösistä tai abeista joku (jos ei kakkosia olisikaan vapaana), jotta jokainen haluava saisi tanssia. Eli älä suotta stressaa!
Maria

Mitä lukion ensimmäisenä päivänä yleensä tehdään? Tutustumisleikkejä? Entä tarviiko hirveesti stressata lukion alottamista? Onko se kuinka paljon pahempi kuin ylä-aste?
Muihin ihmisiin ja lukioon tutustumista ja perusjuttuja ollaan meillä yleensä käyty läpi! Lukio tuo paljon uutta, jännää ja vastuuta elämään, mutta kokonaisuudessaan se on omasta mielestä ehdottomasti parempi ja laadukkaampi ympäristö yläasteeseen verrattuna. Eli avoimella mielellä vaan ja muista rentoutua välillä, ei tartte suurempia stressata 🙂
Maria

Saako lukiossa käyttää puhelinta tunnilla? Esim vastata viesteihin.
Riippuu lukiosta ja opettajasta, mutta yleisesti voin sanoa että suhtaudutaan aika negatiivisesti. Tunnit on oppimista varten ja opettaja yrittää tehdä siellä töitä (samoin sinä), joten parasta olis aina keskittyä siihen asiaan niin jää vähemmän töitä myöhemmäksi 🙂 Jos on joku tärkeä puhelu tulossa tai tehtävä etsiä puhelimella jotain, niin se on toki asia erikseen.
Maria

Voinko saada opintotukea vaikka asun kotona molempien vanhempien kanssa?
Voit saada. Voit testata Kelan sivuilla laskurilla mahdollisen tuen, mitä voisit saada. Tuen suuruuteen vaikuttaa myös sun vanhempien tulot.
Sara

Jep on mahdollista! Riippuen vanhempien tuloista ja siitä ovatko eronneet 😌 Mulla huomioitiin sen seurauksena vain sen vanhemman tulot kenen luona asuin (eikä tulojen summaa) niin sain ruhtinaaliset 15 euroa kuussa! Rahaa sekin 😁
Laura

Perinteet

Voiko wanhojen tanssiparin pyytää toisesta koulusta?
Tää on lukiokohtaista, kannattaa kysyä wanhojen kurssin opettajalta tai vastaavalta!
Saara

Onko noloa mennä penkkareihin yksin ilman ketään hengailukaveria? Ainut ystävä lopetti lukion kesken kakkosella, mutta en kuitenkaan haluais jättää penkkareita väliin.
Ei yhtään! Ja äkkiäkös muiden joukossa pääsee itsekin fiilikseen
Aleksi

Haittaako jos on poika ja ei aio tanssia wanhoja tansseja?
Ei haittaa yhtään 🙂
Lidia

Milloin kannattaa kysyä wanhojen paria?
Koska tahansa voi kysyä, mutta itse suosittelen viimeistään lukion ensimmäisen vuoden keväällä.
Veera T.

Kannattaa kysyä wanhojen paria ykkösen keväällä tai ykkösen ja kakkosen välisenä kesänä!
Juho

Tähän sopii filosofinen lause; ”Paras aika istuttaa omenapuu oli 20 vuotta sitten. Tänään on toisiksi paras.”
Aleksi

Saako kysyä ykköstä vanhoihin?
Saa ja joskus on ollu ysiluokkalaisia ja amiksiakin tanssimassa  🙂
Laura

Saa kysyä ja kannattaa, jos muuten ei meinaa paria löytyä!
Darja

Oisko noloa pyytää jonkun vanhojen pari heti jo ekan viikon jälkeen?
Ei ole noloa, mä tiedän pareja jotka varasivat toisensa jo ysiluokalla
Katri

Mitä vinkkejä voisitte antaa vanhojentansseihin valmistuvalle 2 luokkalaiselle? 🙂
Jos mekkoa tai pukua pitää säätää, niin vie sen ajoissa ompelijalle. Kaveri sai pukunsa takaisin päivää ennen tansseja, voit kuvitella sen stressin määrän. Tän lisäksi mikäli jää tanssiharkoista pois, niin ilmoittaa siitä parilleen hyvissä ajoin, ei esim. tuntia ennemmin. Mikään ei oo hauskempaa kuin joutua feidatuksi ja sitten tanssia sen liikkamaikan kanssa. 😅
Ella

Mikä on parasta lukiossa? Wanhat? Penkkarit?
Wanhat itellä ainaki on ollu yks hauskimmista päivistä! Sitä jännityksen määrää ja paniikkia että pysyykö mekko päällä ja osaako tanssiaskeleet ja kestääkö kampaus ja meikit kaikkea tanssimista. Parasta siinä päivässä oli se, että vanhemmat oli katsomassa ja huomasi kuinka niitäkin koko päivä jännitti (varmaan enemmän kuin meitä tanssijoita).
Liisa

Penkkariviikko ja siihen huipentuva abiristeily on kaikista parasta lukiossa! Penkkariviikolla tuntee kuinka koko koulu yhdistyy ja pidetään hauskaa. Ei pelkästään abit vaan koko koulun väki nauttii penkkareista yms. Silloin on myöskin mukavaa vaihtelua normaaliin kouluarkeen:)
Marjaana

Mun mielest tähän mennessä kaikki on ollu tosi mahtavaa. Lukio on jo ihan kokemuksena huikee. Sanoisin mäkin kyl et penkkarit ja wanhat muistaa varmaan viel vanhanakin.
Roosa

Entä jos käy just tolleen, että pojat ’loppuu’ kesken ku valitaan wanhojen tansseihin pareja?
Sillon kannattaa mennä juttelee kurssii vetävälle opettajalle (yleensä varmaankin liikanope) ja kysyy miten menetellä. Aika monissa kouluissa on käytäntö että kaikki ketkä haluu saa tanssii. Jos pojat loppuu nii sit tehää tyttöparei tai kysytään paria muualta kuin omasta koulusta.
Roosa

Kannattaa kysellä kaikki tuttavapojat läpi, mikäli he haluaisivat tanssia! Sen lisäksi meidän koulussa opettaja auttaa, mm. ottamalla ykkösvuoden poikia tanssimaan ja intistäkin on ollut joskus muutamia tanssijoita!
Aino

Jos paria ei meinaa löytyä, kannattaa mainita asiasta kurssin opettajalle niin yleensä asia järjestyy! Lisäksi meidän lukiossa moni pyysi parikseen ykkösiä tai niitä abeja, jotka ei mene abiristeilylle tai jotain vastaavaa.
Laura

Milloin kannattaa alkaa miettiä wanhojen paria?
Ite varasin kaverini jo ennen lukion alkua. En väitä et on tarpeellista iha nii aikasi olla liikkeellä mut ainaki mulla varmasti oli pari 😂 Ei liian ajoissa ainakaan voi olla, myöhässä tosin voi! Sit vaa jos on mieles joku ni kantsii hetivaa kysyä 😊
Elsa

Mulla oli pari vasta kurssin alussa, aluksi mun ei pitäny ees tanssia koko wanhoja! Koskaan ei oo liian myöhästä kysyä siis!
Liisa

Milloin Wanhojen tanssipari kannattaa ns. varata?
Itselläni ei edes ollut wanhojentanssikurssin alkaessa paria, vaan menin mukaan sillä asenteella, että kyllä se sieltä löytyy. Ja sieltähän se löytyikin, ja oikein mukava tanssipari! Lukion toisen vuoden alussa voisi olla varmaan hyvä alkaa miettimään kenen kanssa tanssii, jotta kerkeää hommaamaan puvut ja varata kampaaja-ajat ym. Kumminkaan se ei ole pakollista, vaan kurssin alkaessa hyvin moni on ilman paria ja sieltä voi löytää tanssipartnerin. Näin myös tutustuu uusiin ihmisiin kun ei tanssi tutun kanssa wanhoja.
Liisa

Pienemmissä lukioissa, joissa on selvästi enemmän tyttöjä kuin poikia ”varataan” parit yleensä jo ekana vuonna. Meiän koulussa ykkösellä jo ennen joulua oli suurimmalla osalla pari ja helmikuussa ei enää ollut vapaita poikia. Parin hankkimisesta ei kuitenkaan kannata ottaa turhaa stressiä, vanhojentanssikurssille voi mennä ilman paria ja opettaja hommaa kyllä kaikille parit!
Sari

Kannattaa jo ekana vuonna hommata, jos on pienessä lukiossa. Meidän lukiossa ainakin on poikia paaaljon vähemmän kuin tyttöjä… Mutta jos ei löydy paria, ei kannata stressata ja kakkosvuonna, kun uudet ykköset tulee, niin niistä kannattaa sitten valita jos haluaa tanssia.
Darja

Opiskelijakunta

Mikä on opiskelijakunta?
Opiskelijakunta koostuu kaikista lukion opiskelijoista, opiskelijakunnan hallitus puolestaan valitaan joka vuodeksi erikseen ja on yleensä max. 20 hlö koostuva! Hallitus järjestää tapahtumia, voi vaikkapa ylläpitää kioskitoimintaa ja ennen kaikkea vaikuttaa ja valvoo että lukiossa on kiva olla! 🙂
Elsa

Opiskelijakunnan hallitukseen voi hakea kuka vain lukion opiskelija ja yleisesti jokaisella hallituslaisella on joku oma ”homma”. Se voi olla vaikka postivastaava, hallituksen rahastonhoitaja taikka somevastaava! Opiskelijakunnan hallitukseen kannattaa lähteä mukaan jos haluaa vaikuttaa lukionsa asioihin tai jos pitää muuten vain erityisaktiviteeteista:)
Marjaana

Miten pääsen mukaan opiskelijakunnan hallituksen toimintaan?
Meillä hallituksesta tultiin esittäytymään ja kertomaan, mitä kaikkea he tekevät siellä. Tämän jälkeen saimme kaavakkeet, jossa kyseltiin perustietoja ja omaa halukkuutta siihen. Meillä pienessä lukiossa melkein kaikki haukkaat pääsivät mukaan toimintaan ja kehittämään erilaisia tapahtumia ympäri kouluvuoden.
Liisa

Meillä oli semmoinen tilaisuus, että kaikki tulivat auditorioon ja sitten siellä hallitus kertoi itsestään. Sitten me jotka halusivat hallitukseen, tulivat eteen kertomaan itsestä ja miksi juuri he haluaisivat hallitukseen. Seuraavana päivänä pidettiin äänestys.
Darja