Kurssit ja jaksot

Kurssit/opintojaksot

Voiko liikunnan kursseja käydä useampia yhden jakson aikana?
Yhden jakson aikana voi varmasti käydä useampia liikkakursseja, jos vaan on sopivasti tilaa niille. Esim. meidän lukiossa menee monesti wanhat- ja 2-kurssi samaan aikaan 🙂
Maria

Voiko kuviksen kursseja suorittaa itsenäisesti?
Voi suorittaa! Kannattaa sopia open vielä open kanssa ja kysyä miten ja milloin kurssi olisi mahdollista suorittaa, näin oon ite asiat hoitanut 🙂
Maria

Voiko pitkältä matematiikalta vaihtaa lyhyeen, jos on käynyt jo puolet pitkän matematiikan kursseista?
Kyllä voi. Keskustele asiasta matematiikan opettajasi ja opinto-ohjaajasi kanssa.
Kaapo

Tarvitseeko tunneille mennä jos on tehny kaikki tarvittavat kurssin tehtävät ennen koetta?
Eihän ole mikään pakko, mutta merkintöjä tulee sitten.
Kaapo

Pidetäänkö lukion soveltavista kursseista kokeita?
Tämä on lukiokohtaista. Soveltavat kurssit arvioidaan kuitenkin S-merkinnällä (suoritusmerkintä).
Kaapo

Tehääks lukiossa ite lukkarit?
Ainakin meille tehtiin suurilta osin ensimmäiselle vuodelle lukujärjestykset valmiiksi. Voit muuttaa valintoja Wilman kurssitarjottimessa. Joissain lukioissa lukujärjestykset tehdään ekana vuonnakin itse.
Kaapo

Kannattaako opiskella kemiaa, vaikka ei ole erityisen kiinnostunut siitä?
Vaikea kysymys! Sanoisin, että ei kannata. Jos vanhempasi koittavat pakottaa sinua opiskelemaan sitä, muista että sinä teet valinnan. Kannattaa opiskella niitä aineita, joista pitää!
Kaapo

Voiko fysiikan ottaa lukiossa pitkänä, jos ei lue pitkää matematiikkaa?
Tarkoitat varmaan fysiikan pitkänä sitä, että käyt kaikki syventävät kurssit siitä. Voi ottaa, vaikka ei lukisi pitkää matematiikkaa. Toki pitkä matematiikka varmaan tukee fysiikan opiskelua.
Kaapo

Pitääkö kurssit valita ensimmäisenä koulupäivänä? Vai kesälomaaikana? Tuleva lukiolainen.
Tämä on koulukohtaista. Ainakin meillä ensimmäisenä vuotena pakolliset kurssit, mahdolliset kielet ja kemian ja fysiikan syventävät kurssit oli valmiiksi valittu Wilman kurssitarjottimeen. Kannattaa toki tarkistaa asia lukioltasi.
Kaapo

Mitä tehdä jos on päällekkäisiä kursseja?
Ota toinen niistä itsenäisenä, jos siihen on mahdollisuus  🙂
Iina

Voiko lukiossa olla samoja kursseja vanhempien oppilaiden kanssa
Tottakai voi 🙂 Mutta älä huoli ei ne yleensä pure!
Lidia

Voinko vaihtaa fysiikan toisen kurssin musiikkiin? Fysiikan 2 kurssi ei ole pakollinen. Kurssit ovat samaan aikaan eli kun maanantai aamuna on fysiikkaa niin on musiikkia.
Jos kurssilla on tilaa niin voit. Tässä asiassa kantsii kääntyä kurssin opettajan puoleen
Sari

Voiko ykkönen mennä psyka 5 kurssille jos on jo käynyt psyka 1 ja 2 vai pitääkö ensin käydä 3 ja 4?
Voi mennä! Toki voi tulla joitain sellasia asioita, joita ei vielä osaa, joka hankaloittaa opiskelua, mutta ei se mahdotonta ole. Itsekkin olen käynyt psykan kurssit juurikin kyseissä järjestyksessä ja vaati vaa vähän enemmän töitä 🙂
Sari

Tarvitseeko/kannattaako kaikkia aineita, niitäkin, joita ei kirjoita tai opiskele enempää kuin pakolliset, opiskella täysiä ja saada parhaat numerot?
Noh päättötodistuksen arvosanoja ei tarvita enää edes amk-haussa! Eli käytännössä ei, mutta ihan omatunnon ja oman jaksamisen mukaan kannattaa mennä 😌 Ei aina voi olla kaikessa hyvä.
Laura

Kenen kannattaisi ottaa pitkä matematiikka?
Jokaisen, jolla on opiskelumotivaatiota. Aina sen voi vaihtaa jos ei sopeudu!
Aleksi

Onko mahdollista suorittaa pitkän matematiikan ohella lyhyen matematiikan kursseja?
On! Kannattaa tsekata kuitenkin sellaiset kurssit, joissa ei käsitellä samoja asioita
Aleksi

Kuinka vapaasti tai vitsailevasti kirjoitelmaa saa kirjoittaa, vai pitääkö vastata kun asiantuntija?
Kannattaa tarkastella millainen opettaja on kyseessä. Osa ymmärtää, osa ei, ja ne opettajat kyllä löytyy kolmessa vuodessa 🙂 Älä kuitenkaan kirjoita koko kirjoitelmaa lörslärssinä, pieni huumori sallittakoon paikoitellen!
Aleksi

Monta tuntia viikossa on biologiaa, fysiikkaa ja kemiaa viikossa?
Tuntimäärät riippuvat siitä, montako kurssia kyseisiä aineita olet valinnut jaksoosi.
Veera

Moi! Olen lukion ensimmäisellä vuosikurssilla. Mietin, että kun suoritan lukion 3,5 vuodessa niin mitä kursseja minun täytyy suorittaa ensimmäisenä vuonna?
Oposi auttaa tässä parhaiten tietäen koulukohtaiset tavat. Lue kuitenkin alta pois ensimmäiset äidinkielen kurssit sekä niitä aineita, jotka aiot kirjoittaa, jotta saat jaettua oppimisen tasaisesti koko lukioajalle. Näiden lisäksi täytä hyppytunteja niillä kursseilla, jotka määritellään pakollisiksi ylimääräisistä aineista.
Aleksi

Voiko samalla kurssilla olla esim. ykkösiä ja kakkosia, vai onko ykkösillä ihan omat ja kakkosilla myös ihan omat kurssit?
Voi olla 🙂 Jotkut soveltavat on sekakursseja ja aina joku vanhempi opiskelija voi käydä uusimassa nuorempien kanssa tai nuorempi käydä jonkun kurssin vanhempien kanssa.
Sari

Jos keskeyttää valinnaisen syventävän kurssin, ei kai sitä tarvitse käydä loppuun ja näkyykö keskeytetty kurssi lopputodistuksessa?
Ei tarvi käydä loppuun ja ei näy päättötodistuksessa, koska siinä on vaan ainekeskiarvot, ei kurssiarvosanoja.
Sari

Voiko A-ruotsiin vaihtaa vaikka lukee B-ruotsia?
Voi, juttele opettajasi kanssa kuitenkin ensin asiasta, jotta saat vähän alustusta tilanteelle missä A-ruotsissa mennään.
Aleksi

Onko lyhyen matikan oppimäärässä jotain asioita mitä ei oikeastaan käsitellä pitkässä matikassa esim talousmatematiikka?
Sanalliset laskut on vahvemmin esillä lyhyessä. Lyhyt myös tuo enemmän konkretiaa, mutta sisällöllisesti aikalailla kaikki lyhyen matematiikan kurssit sisältyy pitkiin.
Aleksi

Mitä voi tehdä hyppytunneilla?
Melkeen mitä vaan 😃 Me käytiin kahvilla, syömässä, uimassa keväisin, lenkillä, shoppailemassa, katottiin tv:tä, pelattiin pingistä ja jopa opiskeltiin välillä ✌🏻
Veera P.

Käydä vaikka kotona, kaupungilla, kaupassa tai lukea läksyjä! Melkein mitä vaan haluaa 🙂
Veera T.

Voiko samassa aineessa olla eri jaksoissa eri opettaja?
Kyllä voi, ja mitä suurempi lukio on sen todennäköisemmin samaa ainetta opettaa useampi opettaja.
Katri

Voi. Itse ainakin pidin tästä, kun näki kenen opetustyyli sopii parhaiten itselleni ja sitten opolta pystyi pyytää seuraavia kursseja kyseiselle opettajalle.
Veera T.

Olen vahingossa valinnut väärän kurssin ekaan jaksoon pystyykö sen vielä muuttamaan?
Pystyy, opon puheille vaan heti!
Sari

Pystyy, mutta vain opon kanssa 🙂
Veera T.

Voiko pitkältä matematiikalta vaihtaa lyhyeen, jos on käynyt jo puolet pitkän matematiikan kursseista?
Voi vaihtaa, mieti kuitenkin päätöstä erittäin tarkkaan!
Sari

Voiko valinnaista kurssia vaihtaa toiseen?
Voi! Kurssien vaihdot tapahtuu opojen kanssa, jotka mielellään auttavat näissä asioissa.
Veera T.

Saako vanhojen tansseista yhden kurssin?
Kyllä ainakin mun lukiossa saa!
Katri

Mä en tie vie mille alalle menisin ja sen takii stressaakin mitä aineita valitsis ja kirjottais… Mutta kannattaa varmaa ottaa vaa semmosii aineita jokka kiinnostaa ja mikkä on yleishyödyllisiä esim. yhteiskuntaoppi?
Mäkään en tiennyt kun aloitin lukion, se on ihan ok. Kannattaa aluksi käydä kattavasti pakollisia kursseja vähän kaikista aineista ja miettiä, että mitkä niistä alkaa kiinnostaa ja tuntuu ns. omalta jutulta.
Katri

 

Mitä teen jos minulla on päivässä kaksi tuntia yhtä aikaa
Sun pitäisi käydä opolla, se osaa auttaa. Yleensä jompi kumpi tunti otetaan pois tai sitten jomman kumman käyt itsenäisesti😊
Darja

Näiden edellä mainittujen lisäksi mahdollisuutena on, että käyt molempien kurssien tunneilla puolet ja puolet. Tää tarkottaa, että käyt sitten molemmista kursseista puolet itsenäisesti. Tämä on vähän haastavaa, koska tahti on kova ja tän takia kokonaan itsenäisesti kurssin suorittaminen saattaisi olla helpompaa
Ella

Mulla on alkanut saksankielen ensimmäinen kurssi. Voiko jo aloitettua syventävää kurssia lopettaa kesken kaiken?
Kaikki kurssit voi keskeyttää missä vaiheessa tahansa, mutta kannattaa keskustella open kaa syistä miks on lopettamassa, koska sitä kautta saattaa löytyy yllättäviäkin ratkasuja 🙂
Sari

Miten pitäisi valita kurssit
Ekana vuonna suositellaan käymään mahdollisimman paljon pakollisia kursseja ja sit muut kurssit kannattaa valita sen mukaan mistä tykkää ja mitä aikoo kirjoittaa!
Darja

Voiko liikunnan kursseja suorittaa itsenäisesti? Esim. kilpaurheilijana keräämällä treenikertoja tms?
Osassa lukiossa voi! Itsenäisiä liikunnankursseja on ainakin meillä Pyhäselän lukiossa, jossa omatoimisista treeneistä pidetään “päiväkirjaa” ja ennen kurssin alkua keskustellaan opettajan kanssa tavoitteet kurssille ja tällästä 😌
Saara

Milloin pitää olla aineen pakolliset kurssit käyty viimeistään jos kirjoittaa syksyllä?
Perusohjehan on, että ennen kirjoituksia. Milloin se sitten tarkalleen on riippuu lukion jaksojen ajankohdista. Jos kirjoitukset osuvat vaikka vuoden ensimmäisen jakson ajalle, et ehdi enää sen jakson aikana käymään pakollisia kursseja aineesta jonka kirjoitat (eli viimeistään kesällä tulisi saada kurssit tehtyä). Jos taas kirjoitukset osuvat toisen jakson ajalle, ehdit vielä ensimmäisessä kurssimaan.
Katri

Jos ei pääse kurssikokeeseen, voiko sen tehdä myöhemmin?
Sen voi tehdä sitten uusintapäivänä. Siihen sitten pitää ilmoittautua koeviikon jälkeen 🙂

Voi! Lukioilla on erikseen uusinta- ja rästikoepäiviä jolloin jääneen kurssikokeen voi suorittaa. Joskus opettajien kanssa voi sopia kokeen myös niiden päivien ulkopuolelle 🙂
Laura

Mitä kursseja kannattaa ruotsista ja äikästä valita kakkosvuodelle?
Kakkosvuodelle kannattaa valita kaikki kurssit mitkä mahtuvat lukujärjestykseen, ei haittaa vaikka 1 tai 2 kurssia jäisi abivuodelle, kunhan ne kerkeää käymään ennen kirjoituksia. kirjoituksiin valmistava äikän esseekurssi ja tekstitaidonvastauskurssi on abivuoden kursseja!
Veera

Mitä lukion syventävillä liikuntakursseilla tehdään?
Jotkut kurssit ovat koulukohtaiset. Meillä ainakin on esim. sellaisia kursseja joissa ulkoillaan ja sellaisia joissa kuntoillaan ja tehdään oma treeniohjelma 🙂
Darja

Vapaavalintaisista liikunnankursseista voi löytyä myös wanhojen tanssit!
Katri

Meillä oli esim. pallopelikurssi, joka oli ihan best! Käytiin esim. keilaamas ja pelaamas squashia! Kannattaa tutustua kurssien sisältöön esim. koulun nettisivuilta tai kurssioppaasta.
Veera

Ne vaihtelee paljon, on kuntosalikursseja, wanhoja, palloilukursseja, mutta myös sellasia missä pääsee vaikuttaan koko sisältöön! Ite kävin esim. poikien kanssa yhteisen kurssin missä saatiin päättää lajit 🙂
Laura

Onko kolmantena lukiovuotena enää koulua paljoakaan jos on suorittanut kursseja paljon (pakolliset täynnä)?
Ei ole tuossa tilanteessa, mutta riippuu tietenkin siitä jos haluaa ottaa ylimääräisiä kursseja abivuodelle. Silloin asia on eri:)
Marjaana

Suosittelen ottamaan kertauskursseja yo-kokeita varten. Niistä oli ainakin mulle paljon apua!
Veera

Miten pystyisin uusia kurssin kun vaihdan toiseen kouluun? Olisi kurssikoe huomenna enkä ole oppinut kurssin aikana mitään ja haluaisin uusia koko kurssin.
Kannattaa mennä puhumaan opolle tai kurssin opettajalle!
Darja

Hei, Mistä saisin apua läksyihin erityisesti fysiikan? Järjestetäänkö siis joitain läksykerhoja missä voi käydä tekemässä läksyjä vai onko netissä jonkilainen sivusto josta saisin apua kyselemällä joltain esim. Vapaaehtoisopettajalta?
Veikkaan, että se on koulukohtaista. Voi toki pyytää esim.tukiopetusta jos ei osaa asioita. Voin kuitenkin suositella esim.opetus-tv:tä, sieltä löytyy kaikista aiheita videoita ja itseäni ainakin auttaa paljon 🙂
Darja

Voiko itse päättää kuinka monta kurssia käy lukion ekana vuotena?
Kyllä ainakin teoriassa, mutta esimerkiksi opot ja ryhmänohjaajat kyllä aika vahvasti ohjaavat varsinkin ekan vuoden opintojen kokoamisia. Heitä kannattaa myös kuunnella, jotta ei ota itselleen liian suurta työmäärää – tai niin vähän kursseja että myöhemmin tulee kiire saada suoritukset kasaan.
Katri

 

Millainen lukujärjestys on abeilla?
Abien lukujärjestykset vaihtelee todella paljon. Jos on ollut ahkera ykkösellä ja kakkosella, voi olla että abivuonna lukujärjestyksessä on vain muutama kertauskurssi. Jos taas lukujärjestykset ovat aikaisempina vuosina olleet rennompia, tai haluaa muuten vaan käydä ylimääräisillä kursseilla, lukujärjestykset voivat olla ihan täysiä.
Pihla

Pitääkö lopulliset kurssivalinnat tehdä ennen koulun alkua Wilman kurssitarjottimessa?
Meillä ne tehdään lukion ensimmäisenä päivänä, jotta opo ja ryhmänohjaaja pystyy auttamaan valinnoissa
Saara

Valitaanko joka vuoden jälkeen uudet kurssit ja voiko aiemmin valittuja kursseja muuttaa?
Valitaan joka vuosi uudet kurssit ja kyllä niitä voi sitten muuttaa tarvittaessa!
Darja

Jaksot/periodit

Valitaanko ekassa jaksossa jo kursseja?
Ei! Meillä ainakin ryhmänohjaaja ja opo oli tehny valmiiksi ekan jakson 🙂
Laura T.

Koko ensimmäinen vuosi on aikalailla aineiden ykköskursseja, ellei itse toivo muuta opolta 🙂
Veera T.

Tarviiko ekalle jaksolle valita kursseja?
Ei tarvitse. Opot tekevät ekat jaksot.
Veera T.

Tartteeko kaikkia jaksoja täyttää kerralla, vai voiko uuden jakson täyttää vasta kun edellinen jakso on loppumassa?
Tässä voi olla eroja lukioiden välillä. Meillä Pyhäselän lukiossa jossa itse opiskelen ei ole tarvinnut kerralla valita koko lukuvuoden kursseja yhdeltä istumalta ja kursseja voi vaihtaa vielä jakson ihan alussa!
Saara

Lukiokohtaista. Yleensä jaksot täytetään ennen syksyä suurin piirtein, mutta jakson alussa/ennen uutta jaksoa voi lisätä/poistaa kursseja.
Veera