Blogi: Harjoitteluni Suomen Lukiolaisten Liitolla

Blogi Toimiston tyypit

Kun sain tietää tulleeni valituksi Suomen Lukiolaisten Liiton kevään 2021 viestinnän ja markkinoinnin harjoittelijaksi, olin jokseenkin yllättynyt. Ihmettelin, miksi mut valittiin, vaikka uskon, että hakijoissa oli ollut järjestökentän konkareita ja viestinnän pääaineopiskelijoita.

Opiskelin yliopistolla erityispedagogiikkaa ja viestinnän työkokemukseni oli rakentunut tapahtumatuotannon ja radion saralla –  järjestötoiminnasta minulla ei ollut kokemusta lainkaan. Mutta näin siinä kävi, minut valittiin hakijoiden joukosta! Tämä jos jokin musta osoittaa, että Lukiolaisten rekrytoinneissa todellakin painotetaan meriittien sijaan enemmän asennetta ja aitoa kiinnostusta oppia uutta.

Itse hain harjoitteluun Lukiolaisten Liitolle, koska ajattelin, että tehtävässä pääsisin yhdistämään osaamiseni kasvatuksen ja koulutuksen alalta sekä kiinnostukseni viestintään. Toivoin, että harjoittelussa pääsisin oppimaan paljon järjestötoiminnasta sekä kehittämään itseäni viestijänä. Ja juuri näissä koen päässeeni kevään aikana kehittymään!

Työkavereihin tutustuminen helpotti alun jännitystä

Kun harkan ensimmäinen päivä lopulta koitti, olin aamulla niin jännittynyt, etten pystynyt syömään aamupalaa. Olimme sopineet, että ainakin harjoittelun alku toteutetaan etänä, ja pohdin, kuinka perehdytys ja työyhteisöön mukaan pääseminen mahtaisi toimia etäyhteyksin. Tuleekohan minulle yksinäinen tai hukassa oleva olo? Kaikki jännitys karisi kuitenkin sillä sekunnilla, kun liityin maanantain aamukahvi-videopuheluun, ja tapasin suuren osan tulevista työkavereistani.

Harjoitteluni alkoi ryhminällä, sillä pääsin heti ensimmäisellä viikollani osallistumaan kolmepäiväisille toiminnansuunnittelupäiville. Näillä ”tosupäivillä” pääsin tutustumaan kattavasti Lukiolaisten toimintaan ja sain tutustua toimihenkilöiden lisäksi myös juuri aloittaneeseen vuoden 2021 liittohallitukseen, jonka jäsenet tekivät minuun heti vaikutuksen osaamisellaan ja asenteellaan. Ihmettelin monesti itsekseni, olisiko minusta ollut lukioikäisenä samaan. Enpä usko.

Kaikkien työkavereiden tapaaminen heti harjoittelun alkuun teki uudesta työyhteisöstä todellisen ja tutustutti minut Lukiolaisten rentoon ja sallivaan kulttuuriin. Opin, että uusien ihmisten tapaamisessa etänä on se hyvä puoli, että nimet voi aina luntata Meetsin videoikkunan vasemmasta alakulmasta!

Joustavuus ja monipuoliset tehtävät pitivät motivaatiota yllä

Viestinnän ja markkinoinnin harjoittelijan tehtäviin kuuluu avustaminen päivittäisissä viestinnän tehtävissä. Suunnittelin ja tuotin sisältöä sosiaaliseen mediaan ja vastasin omalta osaltani verkkosivujen päivittämisestä. Harjoittelun aluksi minulle kerrottiin, että Lukiolaisilla pystyy kokoamaan kiinnostustensa pohjalta hyvin omannäköisen harjoittelujakson. Se todella piti paikkansa!

Päivittäisten viestinnän tehtävien lisäksi:

  • Sain olla mukana uuden etätapahtuman Zeniitin suunnittelussa ja järjestämisessä.
  • Sain omasta pyynnöstäni ison vastuun kuntavaalikampanjan someviestinnän suunnittelussa ja toteuttamisessa.
  • Pääsin virvoittamaan journalistisia taitojani kirjoittamalla itseäni kiinnostavasta aiheesta jutun liiton kustantamaan Improbatur-lehteen.
  • Selvitin liiton digiviestinnän saavutettavuutta sekä harjoittelun lopulla pidin koko toimiston väelle koulutuksen siitä, kuinka jokainen voi viestiä saavutettavasti omassa työssään.

Koko toimisto teki harjoitteluni ajan koronan vuoksi töitä etänä. Minulle se merkitsi sitä, että sain suorittaa koko harjoitteluni kotikaupungistani Turusta käsin, mikä oli ihanaa. Monesti työnhakuun ja harjoitteluihin on liittynyt stressi siitä, täytyykö muuttaa työn perässä toiselle paikkakunnalle, mutta nyt siitä ei tarvinnut murehtia!

Sen lisäksi, että työnteon sijaintia pystyi joustavasti vaihtelemaan, sain ensimmäistä kertaa elämässäni kokea, millaista on työskennellä paikassa, jossa on joustava työaika! Aluksi olin melko ujo hyödyntämään työaikojen joustavuutta, mutta muiden esimerkkiä seuraten opin pian, että talvella auringon ilmestyessä on ihan okei, jopa toivottavaa, sulkea hetkeksi työkone ja lähteä ulos kävelylle. Oli myös helpottavaa tietää, että jos jonain aamuina nukuttaisi ja työt haluaisi aloittaa vasta kymmenen aikoihin, se olisi täysin sallittua.

Parasta Lukiolaisilla on yhteisöllisyys

Kävin toimistolla Helsingissä pari kertaa ja tapasin vain muutaman työkaverin kasvotusten. Silti tuntuu, että tutustuin jokaiseen työkaveriin hyvin. Yhteiset etälounaat, kaikille työntekijöille avoin eToimisto, rennot perjantaipullat ja satunnaiset hassutteluhetket takasivat sen, että myös etäajassa pääsi erinomaisesti osaksi yhteisöä!

Toisinaan työasioista lähteneet keskustelut etätoimistossa päätyivät syvällisiksikin, eikä kertaakaan tarvinnut epäillä, etteikö Lukiolaisten työyhteisössä vallitsisi lämmin ja horjumaton luottamuksen ilmapiiri. Ylivoimaisesti parasta harjoittelussa olivatkin kaikki upeat tyypit, joihin pääsin tutustumaan, ja jotka varmasti jäävät elämääni myös harkan päätyttyä!

Lukiolaisten Liiton työkulttuuri ylipäätään on tukeva ja kehitykseen kannustava. Monipuoliset työtehtävät takaavat sen, että itseään pääsee haastamaan. Harjoittelija otetaan tasavertaiseksi osaksi työyhteisöä, ja hänen mielipiteitään ja näkemyksiään halutaan aidosti kuulla. Vastuuta saa niin paljon kuin suinkin haluaa itselleen ottaa, mutta myös harjoittelijan jaksamisesta pidetään huolta ja apua tarjotaan matalalla kynnyksellä.

Tunnen oppineeni paljon uutta viestinnästä, markkinoinnista ja järjestötoiminnasta, mutta myös siitä, miten hyvää työkulttuuria pidetään yllä ja kehitetään aktiivisesti etenkin etäaikana. Täydellistä työpaikkaa ei ole, mutta Lukiolaisten Liitolla uskalletaan rohkeasti puuttua myös epäkohtiin ja ehdottaa kehitysideoita. Jälkikäteen ajateltuna harjoittelu Lukiolaisilla oli äärettömän antoisa ja opettavainen kokemus, jota voin suositella lämpimästi aivan jokaiselle!

 

Kirjoittaja Ella Ossi oli Suomen Lukiolaisten Liitossa viestinnän ja markkinoinnin harjoittelijana 2021  tammikuusta alusta huhtikuun loppuun.