Kyselyn tulokset julki: Lukiolaisten toiveet uudesta ylioppilasjuhlapäivästä

Järjestön tiedotteet Lausunnot & kannanotot Uutiset

Suomen Lukiolaisten Liitto julkaisi kannanoton ylioppilasjuhlien siirtämisestä viime viikolla (31.3.), johon sisältyi kysely lukiolaisille uudesta mahdollisesta juhlapäivästä. Kannanotto herätti paljon mediahuomiota

Lukiolaisten Liitto on esittänyt yhtä valtakunnallista juhlapäivää syksyyn, jonka tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle ainutlaatuinen ylioppilasjuhlahetki. Sittemmin opetus- ja kulttuuriministeriö on ottanut koordinointivastuun yhteisen juhlapäivän löytämiseksi yhdessä koulutuksen järjestäjien ja muiden toimijoiden kanssa. Lukiolaisten Liitto ei ole ottanut kantaa minkään yksittäisen päivän puolesta.

Lukiolaisten Liiton kyselyyn tuli 9.4. klo 10 mennessä yhteensä 5620 vastausta. Kyselyssä sai valita useita vaihtoehtoja. Selkeästi eniten kannatusta sai lauantai 15.8. (63 % vastanneista), ja muut vaihtoehdot eli 22.8. ja 29.8. saivat molemmat noin 20 prosentin kannatuksen lukiolaisilta. Muita ehdotuksia oli noin seitsemän prosenttia vastauksista. Näistä useimmat ehdotukset olivat toukokuun lopun ja elokuun alun välillä. Vain kourallinen vastaajista kannatti vielä myöhempää ajankohtaa.

Huomionarvoista lukiolaisten vastauksissa on huoli siitä, miten mahdollisimman moni ylioppilas pääsee osallistumaan juhlapäivään. Syksyllä useimmilla on tiedossa muutto uudelle opiskelupaikkakunnalle, työntekoa tai armeija. Useimpien korkeakoulujen lukukaudet alkavat jo elokuun viimeisillä viikoilla. Moni on myös huolissaan, että ehtiikö epidemia laantua elokuuhun mennessä.

“Lukiolaisilla on vahva toive saada ainutlaatuinen juhlahetki yhdessä lukiokavereidensa kanssa, sen kyselymme vahvisti. Kuitenkin, mitä pidemmälle syksyyn juhla sijoittuu, sen todennäköisempää on, että ylioppilaat ovat jo kotiutuneet uusille opiskelupaikkakunnilleen ja ovat uudessa elämäntilanteessa kiinni”, Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Adina Nivukoski muistuttaa.

Lukiolaisten Liitto on toimittanut vastaukset myös muille tahoille tiedoksi. Koulutuksen järjestäjät selvittävät parhaillaan yhteisen juhlapäivän mahdollisuutta. Lisäksi Lukiolaisten Liitto on keskustellut Ylen kanssa ylioppilasjuhlalähetyksen järjestämisestä 30.5.

Lisätiedot:

puheenjohtaja Adina Nivukoski, 050 377 9700, adina.nivukoski@lukio.fi