Lukiolaiset: Yhteinen ylioppilasjuhlapäivä kaikille

Lausunnot & kannanotot Uutiset Vaikuttaminen

Suomen hallitus tiedotti 30.3.2020, että koulut pysyvät kiinni 13.5. asti ja poikkeusjärjestelyjä varaudutaan jatkamaan lukukauden loppuun asti. Poikkeustilan jatkuessa kevään ylioppilasjuhlien järjestäminen on noussut keskusteluun, ja myös Yle on uutisoinut mahdollisista virtuaalilakkiaisista.

Suomen Lukiolaisten Liitto vaatii, että kevään ylioppilasjuhlapäivää ei peruta, vaan siirretään valtakunnallisesti yhdelle ja samalle päivälle esimerkiksi alkusyksyyn. Ylioppilasjuhlat ovat yksi nuorten elämän suurimmista hetkistä, lukion tärkeimmistä perinteistä ja palkinto rankasta opiskelu-urakasta. Jokaisella on oltava mahdollisuus ainutlaatuiseen juhlahetkeen. 

“Tämän kevään abit ovat valmistumassa ylioppilaaksi valtavien paineiden alla kirjoituksien siirryttyä, korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistuessa ja koko tilanteen ollessa epävarma. Kevään ylioppilailla on yhtä lailla kuin aiempina vuosina oltava mahdollisuus jättää jäähyväiset koulutaipaleelleen ja lukioyhteisölleen yhteisessä juhlahetkessä”, linjaa Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Adina Nivukoski.

Koulutuksen järjestäjien tulee sopia yhteisestä juhlapäivästä hyvässä yhteistyössä lukiolaisten itsensä kanssa.

Lukiolaisten Liitto huomauttaa, että valmistuminen ei kuitenkaan juhlapäivän siirtymisen myötä myöhästyisi: todistukset on silti jaettava ajallaan. Siksi Lukiolaisten Liitto ehdottaa, että virallisena lakkiaispäivänä 30.5. Yle järjestäisi television ja somen kautta ylioppilasjuhlalähetyksen, jonka aikana jokainen voisi nostaa maljan uusille ylioppilaille.

“Virtuaalinen juhlahetki olisi kaunis tapa muistaa ylioppilaita ennen kuin oikeita juhlia päästään viettämään. Tärkeintä on, että jokainen ylioppilas saa ansaitsemansa juhlapäivän”, summaa Nivukoski. 

Milloin ylioppilasjuhlat pitäisi sinun mielestäsi järjestää? Lukiolainen, vastaa nopeaan kyselyyn: bit.ly/yojuhlat2020 

Lisätietoja:

puheenjohtaja Adina Nivukoski, 050 377 9700, adina.nivukoski@lukio.fi