Vielä ehdit äänestämään – nappaa vinkit talteen!

Kuntavaalit Vaikuttaminen

Onneksi olkoon äänioikeudesta!

Viime kuntavaaleissa, vuonna 2017, alle 25-vuotiaista äänioikeutetuista äänesti vain reilu kolmasosa. Kuntapäättäjien keski-ikä taas oli noin 50 vuotta ja valtuustoihin valituista vain 5,7 prosenttia oli alle 30-vuotiaita.

Tähän me haluamme muutoksen! On tärkeää, että kunnissa päätöksiä tekevät henkilöt edustavat laajasti kunnan väestöä, eli myös esimerkiksi nuoria ja opiskelijoita.

Mutta äänestyspäätöksen teet sinä itse. Keneen tahansa päädytkin, kaikista tärkeintä on, että ylipäätään äänestät.

Ensimmäistä, tai vielä toistakin kertaa äänestäminen voi olla jännittävää, joten olemme koonneet tähän artikkeliin vinkkejä oman ehdokkaan löytämiseen ja äänestämiseen!


Näin löydät ehdokkaan

Kuntavaaliehdokkaita on pitkä lista – miten ihmeessä löydän oman ehdokkaani? Haluanko äänestää oman ikäistä henkilöä, onko sukupuolella väliä, entä ammatilla tai koulutustaustalla? Millaiset arvot ehdokkaalla tulisi olla, jotta hän ajaisi valtuustossa minulle tärkeitä asioita?

Nämä ovat kaikki tärkeitä kysymyksiä! Pureudutaanpa ensin vaalijärjestelmään:

Suomessa kunta-, eduskunta- ja eurovaaleissa käytetään suhteellista vaalitapaa, eli jokainen puolue tai ryhmittymä saa sen määrän edustajia, kuin sen vaaleissa saama äänimäärä suhteessa muihin ryhmiin edellyttää.

Tämä tarkoittaa sitä, että oma äänesi voi edesauttaa jonkin toisen ehdokkaan läpimenoa, kuin oman ehdokkaasi. Eli jos äänestämäsi ehdokas ei tule valituksi, vaikuttaa äänesi kuitenkin ehdokkaan puolueen menestykseen vaaleissa. Ehdokkaan puolueella on siis suuri merkitys vaaleissa!

Onkin hyvä tutustua eri puolueiden tavoitteisiin ja arvoihin. Ne löydät joko puolueiden verkkosivuilta (listaus rekisteröidyistä puolueista vaalit.fi-sivustolla), Allianssin puoluelistauksesta tai hyödyntämällä vaalikoneita.

Vaalikoneita on moneen lähtöön, ja kannattaakin kokeilla useampia ennen äänestyspäätöksen tekemistä. Huomaathan, että vaalikone ei ole absoluuttinen vastaus äänestyspäätökseen, vaan sen avulla voit vertailla erilaisia ehdokkaita ja puolueita.

Tästä pääset tutustumaan vaalikoneisiin:

Vaalikoneiden lisäksi ehdokkaat löytyvät useimmiten sosiaalisesta mediasta, tai heillä on omat nettisivut. Ehdokkailta voi myös kysyä heidän mielipiteistään suoraan, jos jokin mietityttää. Eli ei kun vaan etsimään sopivia ehdokkaita!

Vaalien keskeisistä periaatteista voit lukea lisää täältä.

Pssst.. Jos pohdit, mitkä teemat on just sun kunnassa pinnalla, voit kuunnella Ylen Kuntarundia, josta löytyy keskustelua jopa 293 kunnan tilanteesta omina jaksoinaan!


Kaikki mitä sinun tulisi tietää äänestämisestä

  • Voit äänestää vapaasti ennakkoon tai vaalipäivänä. Et tarvitse erillistä syytä äänestää ennakkoon.
  • Jos äänestät ennakkoon, voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa, millä tahansa paikkakunnalla.
  • Vaalipäivänä voit äänestää vain sinulle osoitetussa äänestyspisteessä, jonka saat tietää sinulle lähetetystä äänioikeusilmoituksesta. Ilmoitus on tullut joko kotiin tai suomi.fi-sivuille.
  • Muista ottaa mukaan henkilöllisyystodistus!
  • Kirjoita äänestyslipun ympyrään ainoastaan oman ehdokkaasi numero ohjeiden mukaan! Jos kirjoitat tai piirrät lappuun jotain muuta, ääntäsi ei lasketa. Erityisesti numeroiden 1 ja 7 kohdalla on hyvä varmistaa kirjoitusohje.
  • Muista noudattaa äänestyspaikan ohjeistuksia koronaturvalliseen äänestämiseen!

Ennakkoäänestys on Suomessa 26.5.–8.6.2021

Vaalipäivä on sunnuntai 13.6.2021

Lisää tietoa äänestämisestä löydät kuntavaalien verkkosivuilta.

 

Ääni annettu, mitäs sitten?

Sitten jännitetään tuloksia – kuntavaalien tuloslähetystä pääset seuraamaan Yle TV1:ltä tai Yle Areenasta sunnuntaina 13.6. klo 19.30 alkaen!