Ehdokkaat lukiolaisten puolella

Hei eduskuntavaaliehdokas!

Jos pääset kevään vaaleissa läpi, haluaisitko olla eduskunnassa lukiolaisten puolella? Puolustaa laadukasta koulutusta, edistää nuorten hyvinvointia ja parempia mahdollisuuksia saada oppimisen tukea?

Voit osoittaa tukesi lukiolaisille täyttämällä sivun alalaidassa olevan lomakkeen.

Mitä lukiolaisten puolella oleminen tarkoittaa? Voit sanoa olevasi lukiolaisten puolella, jos…

  1. Haluat edistää nuorille parempia mielenterveyspalveluita ja huomioida nuorten hyvinvoinnin edistämisen kaikessa poliittisessa päätöksenteossa.
  2. Haluat edistää lukiolaisille parempia mahdollisuuksia saada erityisopetusta ja oppimisen tukea.
  3. Haluat edistää kestävää rahoitusta lukiokoulutukselle.

Voit myös tutustua Lukiolaisten tarkempiin tavoitteisiin osoitteessa lukio.fi/eduskuntavaalit. Lomakkeen täyttäminen ei edellytä sitoutumista Lukiolaisten muihin tavoitteisiin.

Lukiolainen! Voit tutustua lukiolaisten puolella oleviin ehdokkaisiin tällä sivulla. Ehdokkaita voi filtteröidä puolueen ja vaalipiirin perusteella.

Ehdokkaat

Bex Tapanainen
Pirkanmaa Suomen Kommunistinen Puolue
Olen noituutta harjoittava muunsukupuolinen panseksuaali seksityöntekijä. Politiikka on aina ollut selkeä osa elämääni ja näin nopeasti, etteivät vanhemmat sukupolvet tehneet tarpeeksi korjatakseen aiheuttamiaan ongelmia.
instagram.com/bexthepoet
Sara Pekonen
Uusimaa Vasemmistoliitto
Olen 42-vuotias kokemusasiantuntija, sosionomi (AMK) ja kuntoutukseen suuntautunut lähihoitaja Vantaalta. Työelämässä ollessani keskityin erityisesti mielenterveys- ja päihdetyöhön sekä erityistä tukea tarvitsevien ihmisten rinnalla kulkemiseen. Luottamustehtäviä on kertynyt muun muassa opiskelijayhdistyksen edunvalvonnasta ja lautakuntatyöstä Vantaalla. Minulla on kokemusta myös sopimuksettomasta omaishoitajuudesta, pitkäaikaistyöttömyydestä ja osatyökykyisyydestä. Haluan rakentaa dialogista, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä korostavaa yhteiskuntaa. Syrjäyttäviä rakenteita purkamaan tarvitaan tietotaidon lisäksi kokemusasiantuntijuutta. Tuon tätä näkökulmaa mukanani päätöksentekoon. Eriarvoistumiskehitys on pysäytettävä ja kaikkien on saatava äänensä kuuluviin. Tätä viestiä haluan ehdokkuudellani edistää. Laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut, luonnon monimuotoisuuden turvaaminen ja eläinten oikeudet ovat minulle tärkeitä asioita.
sarapekonen.net
Sanna-Liisa Lehtonen
Liike Nyt Pirkanmaa
Nuorten asialla oleva ehdokas. Erityisesti neurokirjon lapset ja nuoret ovat lähellä sydäntäni. Mielenterveyden kriisi on saatava kuntoon ja matalan kynnyksen hoitotahoja.

Käy kurkkaamassa sivuiltani tai somestani lisää! Löydät minut niin Instagramista kuin Tiktokista. Tai tule juttelemaan, kun näet minut tapahtumissa! :)
sannaliisalehtonen.fi
Niina Alho
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue Varsinais-Suomi
Haluan olla muka rakentamassa yhteiskuntaa, joka pitää heikommista huolta, kaventaa hyvinvointieroja ja turvaa hyvinvointiyhteiskuntamme tuleville sukupolville. Toimintaani periaatteet ovat yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja tietoon perustuva päätöksenteko.

Olen neljäkymmentävuotias perheen äiti. Perheeseeni kuuluu pieni vuoden ikäinen poikani, yksitoistavuotias tyttäreni ja puolisoni sekä koira. Koulutukseltani olen terveystieteiden maisteri, sairaanhoitaja ja lähihoitaja. Tällä hetkellä toimin hyvinvointialueen (VarHa) aluehallituksen toisena varapuheenjohtajana, jonka hoitamiseen on varattu työaikaa. Toimin myös Kaarinan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana ja Varsinais-Suomen SDP:n puheenjohtajana.
niinaalho.fi
Mirva Salonen
Varsinais-Suomi Vihreä liitto
Olen nuoren aikuisen äiti, kahden kissan omistaja, suomen kielen opettaja sekä hankekoordinaattori Raisiosta. Elämäni kuluu pitkälti työn ja politiikkaharrastukseni parissa – niiden lisäksi harrastan laulamista, kävelylenkkejä ystävieni kanssa ja teatterissa tai muissa kulttuuritapahtumissa käymistä aina kun mahdollista.

Olen oppinut työssäni ja myös henkilökohtaisessa elämässäni, että jokainen ihminen on yhtä arvokas – taustoistaan huolimatta. Sitä myötä minusta on kehkeytytynyt moninaisuuden ja yhdenvertaisuuden puolestapuhuja: minusta jokaiselle ihmiselle pitää tarjota mahdollisuus ymmärtää ja uskoa, että hänenkin ulottuvillaan ovat asiat, joita hän ei ole ehkä koskaan rohjennut itselleen toivoa. Myös yhteiskunnan etu olisi se, että yksilöt löytäsivät tarkoituksen ja suunnan elämälleen. Tähän jotkut tarvitsevat enemmän tukea kuin toiset, mutta jokainen meistä tarvitsee yhdenvertaiset ja tasa-arvoiset, syrjinnästä vapaat rakenteet ja palvelut.
instagram.com/salonenmirva
Inka Hopsu
Uusimaa Vihreä liitto
Olen luokanopettaja (kasvatustieteen maisteri) ja opiskellut myös erityisopetusta Tartossa. Olen toiminut 14 vuotta kuntapolitiikassa mm. Espoon valtuuston pj:na ja vihreiden ryhmäpj:nä ja seitsemän vuotta Espoon opetuslautakunnassa ja nyt viimeiset neljä vuotta eduskunnassa valtiovarainvaliokunnan sivistysjaostossa ja puolustanut aina vahvasti koulutusta! Lapsistani yksi on abi, toinenkin lukiossa, yksi ysi ja yksi alakoulussa.

Lukion osalta koulutuksen puolustaminen tarkoittaa riittäviä aloituspaikkoja, jotta keskiarvorajat eivät nousisi. Riittävä rahoitus pitää turvata, ja lukiorahoituksen leikkuri poistaa, jotta kurssivalikoimaa ei supistettaisi ja ryhmäkoot eivät kasvaisi. Oppimisen tukea pitää vahvistaa myös toisella asteella.

Korkeakoulujen aloituspaikkoja pitää lisätä etenkin alueilla, joissa nuoria on paljon. Lukioiden ja korkeakoulujen yhteistyötä lisätä mahdollisuuksien mukaan ja lukioajan painetta helpottaa lisäämällä mahdollisuuksia päästä opiskelemaan pääsykokeiden ja ylppärien yhteispisteillä. Opintorahaa tulee korottaa, jotta opiskelijoiden lainapainotusta voidaan vähentää ja opiskelijoiden talouspaineita helpottaa.

Puolustan poliitikkona lapsia ja nuoria, ihmisoikeuksia, luontoa ja ilmastoa!
inkahopsu.fi
Matleena Käppi
Keski-Suomi Vasemmistoliitto
Olen Matleena Käppi, 27-vuotias Keski–Suomen aluevaltuutettu ja Jyväskylän kaupunginvaltuutettu vuodesta 2017. Kansanedustajana edistäisin tekoja ympäristön, ihmisoikeuksien ja tasa-arvon eteen ja toimisin kurjistavia leikkauksia, ahdasmielisyyttä ja suuria tulo- ja varallisuuseroja vastaan. Olen luonnontieteiden kandidaatti (ekologia ja evoluutiobiologia) ja muusikko. Työelämässä olen viimeisimpänä toiminut ekologisesti ja sosiaalisesti kestävän donitsitalouden asiantuntijana Jyväskylän yliopistossa. Planeetan rajojen kunnioittaminen vaatii jatkuvan talouskasvun kyseenalaistamista ja oikeudenmukaista siirtymää kohti ylikulutuksetonta kohtuutaloutta. Päättäjänä puolustan myös tulevia sukupolvia, eläinten oikeuksia ja luontoa.
matleenakappi.fi
Essi Lindberg
Varsinais-Suomi Vihreä liitto
Olen Essi Lindberg, 41-vuotias turkulainen talous- ja tutkimusviestinnän asiantuntija (FM) ja lastensuojeluaktiivi.

Johdan työkseni tutkimuslaitoksen viestintää. Lisäksi olen osatyökykyisiä työllistävän valtion erityistehtäväyhtiö Työkanava Oy:n hallituksen jäsen ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen vihreä varavaltuutettu.

Olen sitoutunut edistämään päätöksentekoa, joka lisää ihmisten osallisuutta ja pohjaa tutkittuun tietoon, torjuu eriarvoisuutta ja investoi koulutuksen, tutkimuksen ja kehittämisen kautta ihmisten hyvinvointiin sekä ilmaston ja luonnon rajat huomioivaan kestävään kasvuun.

Tärkeimpiä vaaliteemojani ovat:
1) Lasten ja nuorten hyvinvoinnista huolehtiminen
2) Koulutus, tutkimus ja kehittäminen
3) Ilmastotoimet ja luontokadon pysäyttäminen
4) Päätöksenteon läpinäkyvyys ja sen pohjaaminen tutkittuun tietoon
instagram.com/essinouette
Elisa Aaltola
Varsinais-Suomi Vihreä liitto
Olen Elisa Aaltola ja ehdolla Varsinais-Suomen vaalipiirissä numerolla 147. Haluan tehdä tieteeseen perustuvaa politiikkaa, joka mahdollistaa turvallisempaa tulevaisuutta niin eläimille, luonnolle kuin ihmisillekin. Koulutuksen laadun turvaaminen kaikilla oppiasteilla on yksi vaaliteemoistani! Taustaltani olen eläin- ja ympäristöetiikan dosentti ja vanhempi tutkija Turun yliopistosta.
elisaaaltola.fi
Bilola Theresia Epse Samfoga Doh
Varsinais-Suomi Vihreä liitto
Yhteiskuntatieteiden tohtori, politiikan tutkija, ensimmäisen kauden varavaltuutettu Turussa, monikulttuurisuus neuvoston jäsen ja seudun joukkoliikenteen lautakunnan varajäsen. Olen myös Varsinais-Suomen vihreiden piiri hallituksen jäsen.

Omat pääpainopisteet poliitikassa ovat kestäviä elämäntapoja kaikille, kotoutuminen, nuorten, naisten ja perheiden hyvinvointi ja heidän osallistuminen yhteiskunnan. Olen kolme lapsen äiti.
instagram.com/bilolat

Ilmoittaudu mukaan!

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt Ehdokkaat lukiolaisten puolella -sivuston tietosuojaselosteen. Tietosuojaseloste löytyy osoitteesta lukio.fi/tietosuoja.

Mikäli havaitset ongelman tai tarvitset apua, ole yhteydessä Aliisa Toivaseen (aliisa.toivanen@lukio.fi, 050 395 5334).

Huom! Sähköpostiosoitteita ei julkaista, vaan ne tulevat ainoastaan Suomen Lukiolaisten Liiton tietoon.


    Kuvan tulee olla tunnistettava, suora ja edestäpäin otettu kasvokuva. Kuvassa ei saa olla tekstiä.
    Sallitut tiedostotyypit .jpeg .jpg.
    Sopiva koko on 890x600px eli vaakakuva – pystykuvassa kasvot saattavat rajautua ulos.