Lukiolaiset: Oleskeluluvan saaneet nuoret on unohdettu

Lausunnot & kannanotot

Lukiolaiset on huolissaan oleskeluluvan saaneiden nuorten tukipalveluiden puutteesta. Julkisessa keskustelussa on ohitettu täysin mitä turvapaikanhakijoille tapahtuu oleskeluluvan myöntämisen jälkeen. Turvapaikanhakija on oikeutettu vastaanottokeskuksen tukipalveluihin, esimerkiksi psykologiseen tukeen. Oleskeluluvan saatuaan hän siirtyy kunnan asukkaaksi ja hänen oikeutensa vastaanottokeskuksen palveluihin lakkaa.

“Vuonna 2015 Suomeen saapui historiallisesti yli 32 000 turvapaikanhakijaa. Me lukiolaiset halusimme auttaa parhaamme mukaan ja siksi päätimme lähteä tukemaan nuorten kotoutumista ja asettumista Suomeen. Nyt meidän hankkeemme päättyessä on selvästi nähtävissä, että oleskeluluvan saaneet nuoret muuttavat suuriin kaupunkeihin ja moni heistä on jäämässä ilman tarvittavia tukipalveluja ja apua arjessa, kuten lukio-opinnoissa,” Lukiolaisten puheenjohtaja Alvar Euro kommentoi.

Suomen Lukiolaisten Liitto on vuosina 2016-2018 johtanut Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella Turvapaikanhakijanuoret-hanketta, jossa lukiolaiset ovat järjestäneet vapaa-ajantoimintaa, kuten jalkapalloa, keilausta tai museossa käyntiä, nuorille 15-20-vuotiaille turvapaikanhakijoille eri puolilla Suomea. Hanketta on tehty yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin kanssa. Hankkeessa kohdattiin yhteensä 1600 nuorta. Mukana oli lähes 160 vapaaehtoista yhteensä 10 eri paikkakunnalla. Toiminta jatkuu useilla paikkakunnilla Suomen Punaisen Ristin koordinoimana.

Lukiolaisten Liitto on erityisen huolissaan siitä, ettei yhdelläkään toimijalla tunnu olevan kokonaiskuvaa siitä, missä oleskeluluvan saaneet nuoret asuvat ja millaisia tukipalveluita nuoret tarvitsevat sopeutuakseen uuteen arkeen. Suomen Punaisen Ristin mukaan pelkästään pääkaupunkiseudulla on satoja oleskeluluvan saaneita nuoria.

“Vastaanottokeskuksessa asuessaan nuoret saavat ohjaajien lisäksi käyttöönsä kaikki tarvittavat tukipalvelut. Myös suurin osa harrastushankkeista on suunnattu vastaanottokeskuksiin. Kun nuori saa oleskeluluvan, kaikki tuki ja palvelut katoavat. Olisi kaikkien etu, että nuoret pääsisivät opintoihin, harrastuksiin ja työelämään kiinni mahdollisimman sujuvasti”, Euro huomauttaa.

Lisätietoja: puheenjohtaja Alvar Euro, alvar.euro@lukio.fi, 050 918 6674