Lukiolaiset: Lukiokoulutuksen laatuun ja saavutettavuuteen panostettava

Lausunnot & kannanotot Uutiset Vaikuttaminen

Tänään 30.5. olisi se päivä, kun uudet ylioppilaat eri puolilla Suomea painavat ylioppilaslakkinsa päähän kevätjuhlissa. Koronatilanteesta huolimattakin ylioppilaat valmistuvat, mutta yhteiset perinteiset juhlat ovat toisenlaiset. Koko kevät on ollut hyvin poikkeuksellinen – koulutuksen järjestäjät, opettajat ja opiskelijat ovat kaikki venyneet nopealla aikataululla uudenlaiseen arkeen. 

“Poikkeusolot ovat olleet vain pieni osa lukiovuosia, mutta tätä aikaa ei kyllä hetkeen unohda. Monella tapaa tilanne on epäreilu erityisesti meille tämän kevään ylioppilaille, kun ylioppilaskirjoitukset ja korkeakouluvalinnat menivät nopealla aikataululla uusiksi – huolettaa, että jäämme väliinputoajiksi”, tuore ylioppilas Emilia Uljas Helsingin Ressun lukiosta sanoo.  

Politiikan tärkeä tehtävä tässä ajassa on vahvistaa nuorten uskoa tulevaan. Nyt on aika panostaa esimerkiksi koulutukseen, opiskeluhuoltoon ja nuorisotyöhön.

“Lukio on ollut tärkeää kasvamisen aikaa. Saadut opit ja ajatukset kantavat vielä pitkälle elämään. Huolettaa kuitenkin, mikä on lukiokoulutuksen tulevaisuus. Ylisuuret ryhmät ja niukkenevat kurssitarjottimet ovat olleet arkea jo viime vuosina. Miten jatkossa pystytään tukemaan nuorten kasvua sivistyneiksi ja aktiivisiksi kansalaisiksi?” miettii Elias Pitkänen, kevään ylioppilas Puolalanmäen lukiosta Turusta.

Suomen Lukiolaisten Liitto on pitänyt erittäin tärkeänä Marinin hallituksen hallitusohjelmassa linjattua lukion laatu- ja saavutettavuusohjelmaa. Tästä hallitusohjelman 20 miljoonan euron tulevaisuusinvestoinnista ei ole tehty vielä tarkempaa päätöstä.

“Hallituksen tavoitteesta ei ole varaa luopua. Ympäri Suomen on jatkossakin oltava tarjolla laadukasta lukiokoulutusta. Lukiokoulutuksen riittämätön rahoitus ja kuntatalouden heikko tilanne uhkaavat yhdenvertaisia mahdollisuuksia oppimiseen. Ohjelman käynnistämisestä on linjattava viimeistään syksyn budjettiriihessä”, Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Adina Nivukoski toteaa.

 

Lisätietoja: Puheenjohtaja Adina Nivukoski, 050 377 9700, adina.nivukoski@lukio.fi