Emilia Uljaan avauspuheenvuoro Lukiolaisten liittokokouksessa
Rakkaat lukiolaiset, maailman ihanin Lukiolaisten Liitto.
Aivan alkuun on pakko sanoa, että tuntuupa hyvältä vanhana heppinä avata liittokokous kauniissa pääkaupungissamme Helsingissä.
Rakkaat lukiolaiset, nuorten äänen kuuluminen yhteiskunnassa on kriittisempää kuin pitkään aikaan. Elämme mielenterveyskriisin ja oppimisvajeen, epävarmuuden ja vastakkainasettelun aikaa.
Siksi minut tekee aivan erityisen onnelliseksi se, kuinka näen teidät täällä. Te olette saapuneet tänne varmistamaan, että nuorten ääni kuuluu päätöksenteossa, ja se on hienoa.
Nosta käsi ylös, jos olet aloittanut lukion tänä vuonna.
Lukion ykkönen.
Te olette erityisen historiallista ikäluokkaa, sillä te pääsette nauttimaan yhdestä lukiokoulutuksen suurimmasta uudistuksesta ja Lukiolaisten Liiton koko elinkaaren suurimmasta tavoitteesta, maksuttomasta toisesta asteesta. Liittokokous liittokokoukselta se on meidän tavoitteena pysynyt ja nyt, 37. liittokokouksessa, pääsen vihdoin sanomaan, että tästä unelmasta tuli totta.
Tänä syksynä myös monesta muusta unelmasta on tullut totta. Uudessa lukion opetussuunnitelmassa on entistä enemmän työelämä-, korkeakoulu- ja kansainvälisyysyhteistyötä ja lukiolaisen oikeus erityisopetukseen on kirjattu lukiolakiin. Lukiolaisella on myös oikeus jälkiohjaukseen, eli käydä opolla myös valmistumisen jälkeen miettimässä jatko-opintosuunnitelmaa. Kaikki nämä ovat olleet pitkään meidän tavoitteita.
Minulla on myös erityisen hyviä uutisia: lukioihin on tulossa lisää kauan toivottuja koulupsykologeja parin vuoden sisällä, kun mitoitukset ja rahoitus ollaan saamassa kuntoon. Tämä on tosi hienoa, koska koulupsykologeja on ollut pitkään aivan liian vähän.
Otetaan pienet näille kaikille tämän syksyn uudistuksille ja erityisesti maksuttomalle toiselle asteelle!
Rakkaat lukiolaiset, vuonna 2021 Lukiolaisten Liitto ei ollut hiljaa.
Kun päättäjät olivat sitä mieltä, että on ihan ok laittaa lukiolaiset etäopetukseen, kun aikuiset samalla rellestää baarissa, me ei oltu hiljaa. Me puhuttiin päättäjille, me tehtiin mielipidekirjoituksia, me pidettiin ääntä. Ja meitä kuunneltiin.
Me ei lannistuttu, kun tapahtumia jouduttiin siirtämään etätoteutukseen ja kokoontumiset kiellettiin. Me sopeuduttiin. Minulla ei ole epäilystäkään siitä, kuinka Lukiolaisten Liitto on selvinnyt tästä pandemiasta vahvempana kuin koskaan aikaisemmin, ja siitä kiitos kuuluu teille – meidän mahtaville piiritoimijoille. Mielestäni on uskomatonta, kuinka vuosi vuodelta meidän toimintaan päätyy aina vaan fiksumpia ja fiksumpia tyyppejä. Olisikin tosi mielenkiintoista tietää, kuinka monta tulevaa kansanedustajaa tässä salissa ja etäyhteyksillä tällä hetkellä istuu.
Kun katson teitä, näen Lukiolaisten Liiton tulevaisuuden. Ensi vuonnakaan Lukiolaiset ei saa olla hiljaa, sillä ensi vuosi määrittää paljon sitä, kuinka suuret arvet koronapandemia nuoriin ikäluokkiin jättää. Panostetaanko mielenterveyspalveluihin ja oppimiseen vai jätetäänkö nuoret oman onnensa nojaan, sen määrittävät päättäjät. Ja te.
Te pidätte huolen siitä, että lukiolaisten ääni kuuluu päätöksenteossa. Että lukiolaiset saavat jälleen kokemuksia siitä, miltä tuntuu olla osa yhteisöä. Ensi vuoden tyypit ovat koko Lukiolaisten Liiton kulttuurin kannalta avainasemassa ja olen suoraan sanottuna vähän kateellinen siitä, etten pääse mukaan määrittämään, miltä Lukiolaisten Liitto tulee näyttämään.
Rakkaat lukiolaiset, Me olemme Suomen vaikuttavin nuorisojärjestö.
Se, mitä Lukiolaisten Liitto haluaa, vaikuttaa jokaisen lukiolaisen elämään.
Esimerkkejä tästä on lukuisia: on maksuton toinen aste, on rajattomat ylioppilaskokeiden uusimismahdollisuudet, oli koronarokotepisteitä lukioissa, on opiskelijoiden osallisuus lukiolaissa. Vain muutamia mainitakseni.
Jokainen teistä liittokokousdelegaateista edustaa noin 400 suomalaista lukiolaista. Jokainen yksittäinen ääni tarkoittaa 400 lukiolaista. Te päätätte täällä tulevaisuudesta, siitä mitä Suomen vaikuttavin nuorisojärjestö tahtoo. Ja minun mielestäni se on aika siistiä.
Nosta käsi ylös, jos olet liittokokouksessa ensi kertaa. Tervetuloa. Tervetuloa tänne yhteisöön, jossa sinut hyväksytään juuri sellaisena kuin olet. Tervetuloa saliin, jossa päätetään suomalaisten nuorten tulevaisuudesta. Tervetuloa kokemaan henkeä, jollaista ei ole missään muualla ja jota ihmiset muistelevat kuin eilistä vielä monen vuoden päästä. Tervetuloa Suomen Lukiolaisten Liiton liittokokoukseen.
Emilia Uljas, Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja 2021