Lukiolaiset: Aluevaaleissa riskinä nuorten ennennäkemätön äänestyskato

Lausunnot & kannanotot Uutiset Vaikuttaminen

Päivitetty 19.11.2021 klo 15:20 panelistien tietoja.

 

Lukiolaisten Liitto on kesän kuntavaalien nuorten kehnon äänestysprosentin jälkeen huolissaan historian ensimmäisten aluevaalien äänestysaktiivisuudesta. Tällä hetkellä moni nuori ei ole tietoinen aluevaaleista tai siitä, mihin niissä vaikutetaan – uhkana on siis se, että äänestysprosentti vajoaa vielä kuntavaalejakin alhaisemmalle tasolle. Lukiolaisten Liitto haluaa saada nuorten äänestysaktiivisuuden nousuun. Siihen tarvitaan kaikkia: puolueita ehdokkaineen, mediaa sekä nuorisotyön ammattilaisia.

“On todellinen uhka demokratialle, että nuorten äänestysaktiivisuus jää aluevaaleissa vielä muitakin vaaleja alhaisemmaksi. On nyt meidän kaikkien tehtävä kertoa nuorille hyvinvointialueiden toiminnasta ja tulevien aluevaltuustojen tärkeistä tehtävistä, sekä kannustaa äänestämään”, Lukiolaisten Liiton istuva puheenjohtaja Emilia Uljas linjaa.

Nuorisobarometrin 2013 mukaan nuorten syy äänestämättömyydelle on ollut esimerkiksi vaikeus löytää itselle sopiva ehdokas tai puolue, tai kokemus siitä, ettei äänestämisestä ole hyötyä. On siis tärkeää, että puolueet ottavat ehdokaslistoilleen mahdollisimman paljon eritaustaisia ehdokkaita, myös nuoria, jotta jokainen voi löytää itselleen sopivan ehdokkaan.

“Hyvinvointialueilla päätetään nuorille ja lukiolaisille hyvin keskeisistä palveluista: opiskeluhuollosta, mielenterveys- ja päihdepalveluista, terveyskeskuksista, erikoissairaanhoidosta ja niin edelleen. Nuoret eivät saa jäädä näistä teemoista päättäessä unholaan, vaan nuoria tulee kannustaa vaikuttamaan, lähtemään ehdokkaiksi ja kertomaan mielipiteensä”, Lukiolaisten Liiton vuoden 2022 puheenjohtaja Lukas Virtala muistuttaa.

Lukiolaisten Liitto on kutsunut eduskuntapuolueiden kärkinimiä aluevaalipaneeliin Studia-messuille keskiviikkona 24.11.2021 klo 13–14 Helsingin Messukeskukseen. Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita paikalle.

Paneelissa toisensa kohtaavat Li Andersson (vasemmistoliitto), Antti Kurvinen (keskusta), Henrik Wickström (ruotsalainen kansanpuolue), Matias Mäkynen (sosialidemokraatit), Ari Koponen (perussuomalaiset), Iiris Suomela (vihreät), Tiina Tuomela (kristillisdemokraatit) ja Elina Valtonen (kokoomus). Juontajina toimivat Lukiolaisten Liiton vuosien 2021 ja 2022 puheenjohtajat.

 

Lukiolaisten tavoitteet hyvinvointialueille:

Loppu nuorten pahoinvoinnille

  • Opiskeluhuollon säilymisestä lähipalveluna on pidettävä kiinni.
  • Terapiatakuu on otettava käyttöön jokaisella hyvinvointialueella.
  • Nuorille räätälöityjä päihde- ja mielenterveyspalveluita on vahvistettava.
  • Ennaltaehkäiseviin, matalan kynnyksen terveys- ja hyvinvointipalveluihin on panostettava.
  • Alle 25-vuotiaille on saatava henkilökohtaiseen tilanteeseen sopiva maksuton ehkäisy.

Vallankahva nuorille

  • Nuorille tulee myöntää lakisääteinen puhe- ja läsnäolo-oikeus kaikkiin alueellisiin toimielimiin.
  • Osallistuva budjetointi tulee ottaa käyttöön hyvinvointialueilla.

 

Lukiolaisten Liitto viestii sosiaalisen median kanavissaan aluevaaleista seuraavien kahden kuukauden ajan. Ota Instagramissa ja Twitterissä @lukiolaiset seurantaan sekä osallistu keskusteluun tägeillä #lukiolaiset ja #lukiolaisetvaikuttaa!

Aluevaalien ennakkoäänestys on 12.–18.1.2022 ja vaalipäivä 23.1.2022. Lue lisää aluevaaleista vaalit.fi-sivustolta.

Lisätiedot:

Emilia Uljas, puheenjohtaja 2021
050 377 9700, emilia.uljas@lukio.fi

Lukas Virtala, puheenjohtaja 2022
040 809 6969, lukas.virtala@lukio.fi

 

Suomen Lukiolaisten Liitto on lukiolaisten oma valtakunnallinen, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton edunvalvonta-, palvelu- ja harrastusjärjestö. Vuonna 1985 perustettu Lukiolaiset on 50 000 jäsenen voimin yhtä kuin lukiolaiset lukiolaisten asialla.