opk_cover

Opiskelijakuntatoimijoille

Opiskelijakunnan hallituksen jäsenenä tai tutorina toimiminen on opiskelijakuntatoimintaa. Jokaisessa lukiossa on oltava opiskelijakunta – sen sanoo jo lakikin. Opiskelijakuntien hallitusten tehtävä on edustaa kaikkia lukion opiskelijoita yhteisiä asioita koskevassa päätöksenteossa. Yhdessä tutoreiden kanssa opiskelijakuntien hallitukset tekevät tärkeää työtä sen puolesta, että oma lukio olisi jokaiselle paras mahdollinen paikka olla ja opiskella.

Suomen Lukiolaisten Liitto tukee lukioissa tapahtuvaa toimintaa muun muassa tarjoamalla erilaisia koulutuksia ja palveluita opiskelijakuntatoimijoiden käyttöön. Jokainen toimiva opiskelijakunta tarvitsee tuekseen myös osaavan ohjaavan opettajan, joten Lukiolaiset järjestää koulutuksia myös ohjaaville opettajille.

Tapahtumat ja koulutukset

Water-opiskelijakuntafestivaalit ovat Lukiolaisten suurimpia ja menorikkaimpia tapahtumia, jotka keräävät vuosittain noin 800 opiskelijakuntatoimijaa yhteen kouluttautumaan ja pitämään hauskaa yhdeksi viikonlopuksi. Tapahtuma on omiaan aloittelevalle opiskelijakuntatoimijalle, mutta kokeneempikin ammentaa täältä uusia ideoita ja hyödyllistä tietoa! Seuraavat Waterit järjestetään 14–15.10. Hämeenlinnassa ja 21.–22.10. Kuopiossa. Ilmoittautuminen tapahtumiin aukeaa syksyllä.

Watereiden lisäksi Lukiolaiset järjestää vuosittain myös useita muita valtakunnallisia tapahtumia. Tapahtumista löydät lisää infoa täältä.

Jano-opiskelijakuntakoulutukset ovat Lukiolaisten järjestämiä täsmäkoulutuksia lukioiden opiskelijakuntien hallituksille. Janolla pureudutaan opiskelijakunnan kehittämiskohteisiin ja mahdollisiin ongelmiin sekä ideoidaan yhdessä, miten hallitus voisi toimia vielä paremmin. Jano-koulutuksen omalle opiskelijakunnallesi voit tilata täältä.

Virta-tutorkoulutuksissa opiskelijat saavat tuhdit eväät hyvään tutortoimintaan. Tutortoiminta on oiva keino perehdyttää uudet lukiolaiset osaksi lukion opiskelukulttuuria, rakentaa yhteishenkeä lukioon ja tarjota opiskelijoille matalan kynnyksen vertaistukea. Kun tutortoiminta on onnistunutta, hyötyvät siitä tutoroitavat, tutorit, opettajat ja koko lukio. Virta-tutorkoulutuksen kouluusi voit tilata täältä.

Oppaat

Opas opiskelijakunnille tarjoaa vastauksia yleisimpiin kysymyksiin mm. hallituksen toiminnasta tai tapahtumien ideoinnista. Tutustu oppaaseen täältä.

Tutoropas ja Tutorkoulutusopas toimivat tutorien apuna. Voit tilata oppaat täältä.