Lukiolaiset: Yliopistot, miksi ajattelette pääsykokeissa maskittomia mutta ette riskiryhmiä?

Lausunnot & kannanotot Vaikuttaminen

Lukiolaisten Liitto on huolestuneena seurannut yliopistojen päätöstä kevään pääsykoejärjestelyistä. Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi tiedotti 15.3., että pääsykokeet järjestetään lähitoteutuksena paikan päällä kampuksilla. Kokeisiin ei ole mahdollista osallistua karanteeniolosuhteissa. Hakijoille Opintopolusta sähköpostitse tulleen ohjeistuksen mukaan koe on kuitenkin mahdollista mennä tekemään, vaikka kieltäytyisi kasvomaskin käytöstä muusta kuin terveydellisestä syystä.

“On erittäin kummallista, että yliopistot suostuvat järjestämään erillisen tilan muiden terveyttä uhkaaville hakijoille, mutta eivät esimerkiksi riskiryhmille tai karanteenissa oleville. Pääsykokeet ovat suuria tilaisuuksia, joihin matkustetaan ympäri Suomen – riskiryhmäläiset ja heidän läheisensä joutuvat mahdollisesti uhraamaan joko oman tai läheisensä terveyden kokeeseen osallistuessaan. On todella arveluttavaa, että yliopistot järjestävät mieluummin erityisjärjestelyjä muista kuin terveydellisistä syistä maskittomille hakijoille”, kummeksuu Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Emilia Uljas.

Liitto on huolissaan riskiryhmään kuuluvista hakijoista. Ylen uutisen mukaan oikeus seuraavan vuoden toimeentuloturvaan ei vaarannu, jos hakijalla on todistus karanteenista. Omaehtoinen karanteeni ei kuulu tähän joukkoon. Pahimmillaan riskiryhmään kuuluva hakija voi joutua valitsemaan terveytensä ja toimeentulonsa väliltä.

Tällä hetkellä kokeeseen ei ole myöskään mahdollista osallistua, mikäli on altistunut koronavirukselle. Vaarana on se, että hakija tulee kokeeseen altistumisesta piittaamatta ja vaarantaa muiden terveyden – kovin moni hakija tuskin haluaa ylimääräisiä välivuosia. Hakijoita suositellaan pysymään kahden viikon omaehtoisessa karanteenissa ennen koetta. Tämä ei kuitenkaan ratkaise ongelmaa.

“Moni hakija käy töissä, eikä kaikilla samassa taloudessa asuvilla ole välttämättä mahdollisuutta olla eristyksissä. Tällöin omaehtoinen karanteeni ei onnistu. Hakijan korkeakouluun pääsy voi viivästyä vuodella, jos sattuu altistumaan ennen koetta. Tämä on erittäin epäreilua paitsi hakijalle mutta myös yhteiskunnalle, jossa suuren määrän nuoria pääseminen työelämään voi viivästyä”, lisää Uljas.

Lukiolaisten Liitto ehdottaa, että sen sijaan, että järjestetään erityinen tila muista kuin terveydellisistä syistä maskittomille hakijoille, erityinen tila olisi mahdollisuus riskiryhmille. Myös karanteeniolosuhteissa kokeen tekeminen on tärkeää turvallisten ja yhdenvertaisten pääsykokeiden varmistamiseksi.

 

Lisätietoja: 

Puheenjohtaja Emilia Uljas, 050 377 9700, emilia.uljas@lukio.fi