Lukiolaisten valtakunnalliseen ulosmarssiin osallistui yli 40 000 lukiolaista

Lausunnot & kannanotot Vaikuttaminen

Suomen Lukiolaisten Liitto järjesti valtakunnallisen lukiolaisten ulosmarssin torstaina 25.4.2024. Ulosmarssin tarkoituksena oli toimia vastalauseena hallituksen esitykselle romuttaa maksuton toinen aste. Lukiolaisia kehotettiin poistumaan opetuksesta torstaina kello 12.15.

Liiton arvion mukaan ulosmarssiin osallistui ainakin 235 lukiota ja yli 40 000 lukiolaista. Kaikki osallistuneet lukiot eivät välttämättä ole ilmoittaneet ulosmarssistaan liitolle. Suomessa on yhteensä 378 lukiota ja noin 103 000 nuorten opetussuunnitelmalla opiskelevaa lukiolaista. Abiturientit eivät pääasiassa osallistu opetukseen tähän aikaan vuodesta.

Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja August Kiattrakoolchai on osallistujien määrään todella tyytyväinen. ”On hienoa nähdä, että opiskelijat osoittavat selkeän kantansa hallituksen leikkauksista ja puolustavat omia oikeuksiaan aktiivisesti. Kiitän kaikkia osallistujia ja toivon, että näin laaja mielenilmaus saa hallituksen perääntymään aikeissaan”, hän toteaa.

Liitto on saanut lukiolaisilta paljon yhteydenottoja siitä, kuinka muutos vaikuttaisi heidän koulutuspolkuunsa. Leikkaus tuntuu nuorista erityisen epäreilulta, sillä se osuu kaikista kipeimmin niihin nuoriin, joilla on jo valmiiksi vaikeuksia jaksamisen, toimeentulon tai oppimisen kanssa.

”Aina luvataan, että nuoriin panostetaan eikä koulutuksesta leikata, mutta jälleen kerran nuoret opiskelijat ajetaan ahdinkoon. Miksi nuorten täytyy taas olla se taho, joka pakotetaan selviytymään?” pohtii Kiattrakoolchai.

Ulosmarssin taustalla on hallituksen aikomus rajata oppivelvollisten maksuttomat oppimateriaalit ja ylioppilaskokeet sekä koulumatkatuki sen kalenterivuoden loppuun, jonka kuluessa opiskelija täyttää 18 vuotta. Suomen Lukiolaisten Liitto jatkaa vaikuttamistyötään maksuttoman toisen asteen puolesta.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja August Kiattrakoolchai, 050 377 9700, august.kiattrakoolchai@lukio.fi

Perustietoa ulosmarssista löydät osoitteesta lukio.fi/ulosmarssi.

Suomen Lukiolaisten Liitto on lukiolaisten oma valtakunnallinen, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton edunvalvonta-, palvelu- ja harrastusjärjestö. Vuonna 1985 perustettu Lukiolaiset on yhtä kuin lukiolaiset lukiolaisten asialla.