Nuorisojärjestöt muotoilivat teesit nuorten osallisuuden ja hyvinvoinnin vahvistamiseksi – Vaadimme toimia poliittisilta päättäjiltä Suomessa ja Euroopassa

Lausunnot & kannanotot Uutiset Vaikuttaminen

Tänään julkaistaan teesit, jotka 20 Suomen merkittävää nuorisojärjestöä ovat yhdessä muotoilleet ja allekirjoittaneet. Teesit koottiin työpajassa 11.11.2022, ja valmiit teesit ojennettiin eurooppaministeri Tytti Tuppuraiselle. Suomen Lukiolaisten Liitto oli mukana muotoilemassa teesejä.

Euroopan nuorison teemavuoden tavoitteena on nuorten äänen nostaminen päätöksentekoon ja pysyvän vaikutuksen jättäminen nuorten osallistumiseen. Suomalaisnuoret ovat EU-myönteisiä, ja he ovat yhä kiinnostuneempia politiikasta ja yhteiskunnasta. Nuoret joutuvat kuitenkin usein sivuun, kun heille tärkeistä asioista päätetään. Teemavuoden perintönä tulee olla konkreettisia ja vaikuttavia toimenpiteitä, jotka tukevat nuorten osallisuutta demokraattisessa päätöksenteossa, jotta Euroopan unioni on myös nuorten näköinen ja jotta he kokevat sen omakseen.

Suomalaiset nuorisojärjestöt kokoontuivat perjantaina 11.11.2022 keskustelemaan, kuinka teemavuoden perinnöstä tehdään kestävä.

Päivän kestävän työpajan aikana järjestöt muotoilivat kolme yhteistä teesiä ja ratkaisuja, joihin he haluavat päättäjien sitoutuvan Suomessa ja EU:ssa. Valmiit teesit ojennettiin eurooppaministeri Tytti Tuppuraiselle samana päivänä pidetyssä pyöreän pöydän keskustelussa.

Pääteesit ovat seuraavat:

  1. Ei “nuorisopesua” vaan oikeaa vaikuttamista
  2. Nuorista on pidettävä huolta nyt ja tulevaisuuden epävarmuustekijöitä on vähennettävä
  3. Tarvitsemme arvoihinsa nojaavaa, yhtenäistä EU:ta ratkaisemaan aikamme ja tulevaisuuden polttavia haasteita

Teeseihin ja ratkaisuehdotuksiin voi tutustua kokonaisuudessaan tässä pdf-tiedostossa.

Edustettuina olevat tahot ovat: Allianssi, Allianssin EU-nuorisodelegaatti, Eurooppanuoret, European Youth Parliament Finland, Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS, Kokoomuksen Nuorten Liitto, Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto, Seta, Sosialidemokraattiset Nuoret ry, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto SAKKI ry, Suomen Keskustanuoret ry, Suomen Kristillisdemokraattiset Nuoret, Suomen Lukiolaisten Liitto, Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry, Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU ry, Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry, Suomen Partiolaiset, Suomen Somalia-verkosto, Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL, Svensk Ungdom – RKP-nuoret, Vasemmistonuoret.

 

Lisätietoja antaa:

Lukas Virtala, puheenjohtaja, Suomen Lukiolaisten Liitto
050 377 9700, lukas.virtala@lukio.fi

Anna Peltoniemi, projektipäällikkö, Euroopan nuorison teemavuosi
050 472 5484, anna.peltoniemi@oph.fi

Linkit:

Teesit kokonaisuudessaan suomeksi, ruotsiksi, saameksi ja englanniksi: www.oph.fi/fi/nuorisojarjestojen-teesit

Lisätietoja Euroopan nuorison teemavuodesta: www.oph.fi/fi/euroopan-nuorison-teemavuosi