Lukiolaisten toimisto esittäytyy: Pääsihteeri Heikki Luoto

Blogi Toimiston tyypit

Tällä kertaa itsensä meille esittelee Lukiolaisten Liiton pääsihteeri Heikki Luoto, jonka työpöydälle kuuluu hyvin monenlaista. Hallinnon ja talouden tehtävien sekä liiton toiminnan koordinoimisen lisäksi Heikki vastaa aina lempeästi henkilöstön iloihin ja huoliin sekä tarjoaa tukeaan pienissä ja suuremmissa ongelmatilanteissa.

 

Kuka olet ja mitä teet Lukiolaisilla?
Olen Heikki Luoto ja työskentelen Lukiolaisten liiton pääsihteerinä. Mun vastuulla on erityisesti johtamiseen, hallintoon ja talouteen liittyvät asiat. Pyrin tekemään työni niin, että muilla on mahdollisuus onnistua omissa tehtävissään. Lisäksi toimin esittelijänä liittohallituksen kokouksissa ja sparraan liiton luottamusjohtoa heidän tehtävissään.

Millaisia odotuksia sulla on alkaneelle vuodelle?
Tärkein odotus alkaneelle vuodelle on, että toiminnan laatu pysyy korkeana ja edellytykset tarjota edunvalvontaa, harrastusmahdollisuuksia ja palveluita lukiolaisille säilyvät koronasta huolimatta hyvinä. Kuntavaalit, maksuttoman toisen asteen toteutuminen ja koronan vaikutukset lukiolaisten hyvinvointiin ovat hyvin keskeisessä asemassa tulevana vuonna ja vaikuttavat monen lukiolaisen arkeen. Odotan, että lukiolaiset ja meidän jäsenet kokevat saavansa äänensä kuuluviin sekä tietoa ja tukea liitolta monien muutosten ja murrosten keskellä.

Miltä normaali työpäiväsi näyttää?
Johtamisessa on se jännä puoli, että jokainen päivä näyttää vähän erilaiselta ja riippuu siitä, minkälaisissa asioissa työntekijät ovat yhteydessä. Johtaminen on pitkälti palveluammatti, jossa pyrin ratkomaan erilaisia haasteita yhdessä työntekijöiden kanssa. Monesti päivään kuuluu siis palavereita ja Slack-viesteihin vastaamista, joissa kehitetään toiminnan eri osa-alueita. Toki tehtäviin kuuluu hallinnollisempia hommia, kuten laskujen hyväksyntää ja taloudenseurantaa kirjanpitojärjestelmästä.

Mitä on sun vahvuudet?
Mun vahvuudet on siinä, että pysyn rauhallisena monissa erilaisissa tilanteissa. Pääsihteeri kohtaa usein erilaiset kriisit ja haasteet ensimmäisenä ja joutuu tekemään päätökset, kuinka tilanteissa tulisi toimia, joten pään kylmänä pitäminen on äärimmäisen tärkeää. Koen olevani myös hyvä kuuntelemaan ja ottamaan muiden huolet vastaan.

Koronakriisi jyllää yhä ja vaikuttaa työskentelyysi Lukiolaisilla. Miten tämä vaikuttaa fiiliksiisi?
Johtajan tehtävä on helposti aika yksinäistä, koska vastaavaa työtä ei organisaatiossa oikeastaan kukaan muu tee ja vastuu kokonaisuuksien eteenpäin menemisestä on kokoajan läsnä. Korona-aika korostaa yksinäisyyden tunnetta, kun työtä tulee tehtyä kotoa käsin. Toisaalta etätyö on tehostanut asioiden aloittamista, koska töihin voi ryhtyä oikeastaaan suoraan sängystä noustua. Olen kuitenkin huomannut, että työn ulkopuolisista rutiineista on tullut entistä tärkeämpiä. Erityisesti itselle on ollut tärkeää mennä nukkumaan tiettyyn aikaan tai lähteä lenkille heti, kun läppärin luukku on mennyt kiinni. Tämä on auttanut palautumaan ja auttanut irtaantumaan työasioista.

Miten etätyöt sujuvat?
Etätyöt ovat sujuneet erittäin hyvin, mutta huomaan olevani ruudun ääressä aivan liikaa. Lisäksi työasennot ovat välillä mitä hullunkurisempia. Olen kuitenkin tottunut itsenäiseen työskentelyyn, joten asioiden eteenpäin vieminen ei ole ongelma.

Etätyö on tuonut kuitenkin johtamiseen uusia haasteita, koska toimiston ilmapiiriä ja ihmisten hyvinvointia on hankalampi aistia etäyhteyksien välityksellä. Työntekijöiden kanssa ei tule samalla tavalla sponttaaneja kohtaamisia, joissa ratkoa arjen haasteita kuin mitä toimistolla ollessa tulisi. Johtaminen on viestintää ja olen huomannut, että etäjohtaminen on vielä enemmän viestintää puolin ja toisin.

Näetkö, että etätyöskentely on tuonut jotain hyvää?
Kyllä. Ihmiset ovat palavereissa useammin ajoissa ja kokoukset ovat usein tehokkaampia. Työmatkojen poistuessa olen huomannut, että olen kerennyt lenkkeillä enemmän kuin aiemmin.

Millainen Lukiolaiset on työpaikkana?
Lukiolaiset on huippu työpaikka monella tapaa. Yksi tärkein syy liittyy työyhteisöön, joka on äärimmäisen tiivis ja työkaverit auttavat toisiaan tiukoissa paikoissa. Työn merkityksellisyys näkyy myös hyvin, kun asioita tehdään suoraan lukiolaisille ja lukiolaisten kanssa. Parhaita hetkiä on juuri sellaiset, joissa huomaa, että nuoret ovat kokeneet hyötyneensä siitä työstä, jota on itse ollut tekemässä.

Kerro, mistä unelmoit.
Koen, että unelmat ovat tärkeitä tavoitteita, jotka tuovat sisältöä elämään. Mun iso unelma olisi kiertää maapallo maita ja meriä pitkin. Kerkesin asiaa jo hieman suunnittelemaan ennen koronaa, mutta toivottavasti rajat taas aukeavat ja pääsen toteuttamaan unelmaani jossakin kohtaa.