Suomen Lukiolaisten Liitto kehottaa lukiolaisia valtakunnalliseen ulosmarssiin

Lausunnot & kannanotot Vaikuttaminen

Petteri Orpon (kok.) hallitus tiedotti 16.4.2024 aikovansa rajata oppivelvollisten maksuttomat oppimateriaalit ja ylioppilaskokeet sekä koulumatkatuen sen kalenterivuoden loppuun, jonka kuluessa opiskelija täyttää 18 vuotta. Leikkaus osuu kaikista kipeimmin niihin nuoriin, joilla on jo valmiiksi vaikeuksia jaksamisen, toimeentulon tai oppimisen kanssa.

Lukiolaiset ovat tyrmistyneitä hallituksen päätöksestä. Siksi Suomen Lukiolaisten Liitto kehottaa jokaista lukiolaista ympäri Suomen osallistumaan valtakunnalliseen ulosmarssiin torstaina 25.4.2024 kello 12.15 alkaen.

“Olemme saaneet lukiolaisilta paljon yhteydenottoja siitä, kuinka muutos vaikuttaisi heidän koulutuspolkuunsa. Leikkaus voisi johtaa jopa opintojen keskeyttämisiin. Herää kysymys, miksi koulutuksestaan tunnettu maa haluaa ottaa askelia taaksepäin? Kehotamme lukiolaisia ulosmarssiin, jotta maamme hallitus peruuttaisi päätöksen”, kajauttaa Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja August Kiattrakoolchai.

Päätös leikata oppimateriaaleista ja samalla koulutuksen rahoituksesta heikentää koko suomalaista lukiokoulutusta. Samalla opiskelijoiden paineet lisääntyvät entisestään. Suomen Lukiolaisten Liitto toivoo lukioiden henkilökunnalta ymmärrystä ja tukea lukiolaisten yhteiskunnalliselle vaikuttamiselle. Lukiokoulutuksen yksi keskeisimmistä tehtävistä myös lukiolain mukaan on tukea opiskelijoiden kasvua aktiivisiksi yhteiskunnan jäseniksi.

Ulosmarssin tarkoituksena on toimia vastalauseena hallituksen esitykselle romuttaa maksuton toinen aste. Lukiolaisia kehotetaan poistumaan opetuksesta torstaina 25.4.2024 kello 12.15. Autamme mielellämme, jos median edustajat haluavat saada yhteyden paikallisiin lukiolaisiin.

Lisätietoja:

Haastattelupyynnöt: puheenjohtaja August Kiattrakoolchai, 050 377 9700, august.kiattrakoolchai@lukio.fi

Muut mediayhteydenotot: markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija Hanna Hämäläinen, 050 512 9934, hanna.hamalainen@lukio.fi

Perustietoa ulosmarssista löydät osoitteesta lukio.fi/ulosmarssi.

Suomen Lukiolaisten Liitto on lukiolaisten oma valtakunnallinen, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton edunvalvonta-, palvelu- ja harrastusjärjestö. Vuonna 1985 perustettu Lukiolaiset on yhtä kuin lukiolaiset lukiolaisten asialla.