Lukiolaiset: Selvitys opiskelun kustannuksista enemmän kuin tarpeen!

Lausunnot & kannanotot Vaikuttaminen

Suomen Lukiolaisten Liitto (SLL) iloitsee ministeri Sanni Grahn-Laasosen päätöksestä tilata Opetushallitukselta selvitys toisen asteen kustannuksista opiskelijoille.

“Jokaisella nuorella on oltava aito mahdollisuus jatkaa opintojaan myös perusasteen jälkeen – se on jo aivan ehdoton edellytys työelämässä ja yhteiskunnassa toimimiselle. Koulutuksen saavutettavuus koostuu monista asioista, joista opiskelun kustannukset eivät ole ollenkaan vähäisimmät”, SLL:n puheenjohtaja Pietu Heiskanen toteaa.

SLL:n laskelmien mukaan lukion kustannukset esimerkkiopiskelijan kohdalla ovat tällä hetkellä noin 2600 euroa. Summa sisältää oppimateriaalit, ylioppilastutkintomaksut, sähköisessä ylioppilaskokeessa tarvittavan kannettavan tietokoneen sekä muut tarvikkeet ja ohjelmistot.

“Tukiverkot opiskelukustannuksiin ovat riittämättömät. Tilanne vaihtelee kunnittain, mutta yleisesti ottaen toimeentulotuen oppikirjatuet ovat jääneet hurjasti jälkeen todellisista kustannuksista. Puhumattakaan siitä, miten kustannukset painavat niitä pienituloisia perheitä, jotka eivät ole yhteiskunnan tukien piirissä. Lukiolaisen pitää saada keskittyä opintoihinsa murehtimatta perheensä taloudellisia edellytyksiä hankkia oppikirjoja”, Heiskanen jatkaa.

SLL on mukana lapsi-, perhe- ja opiskelijajärjestöjen yhdessä käynnistämässä kansalaisaloitteessa maksuttomasta toisesta asteesta. Allekirjoitusten kerääminen kansalaisaloitteeseen alkaa syyskuussa.

Lisätietoja: puheenjohtaja Pietu Heiskanen, pietu.heiskanen@lukio.fi, 050 439 4498