Lukiolaiset: Pääsykokeista ei olla luopumassa, pelottelun loputtava!

Lausunnot & kannanotot Uutiset Vaikuttaminen

Syksyn mittaan on käyty vilkasta keskustelua korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistamisesta. Mielipidekirjoituksissa, somepäivityksissä ja jopa uutisoinneissa on annettu ymmärtää, että pääsykokeista ollaan luopumassa kokonaan. Näin ei kuitenkaan ole. Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä uudistuksia valmistelevat korkeakoulut ovat selvästi viestineet, että pääsykokeet säilyvät reittinä korkeakouluun jatkossakin.

“On erittäin vaarallista, jos julkinen keskustelu johtaa tulevaisuuttaan miettiviä nuoria harhaan. Pahimmassa tapauksessa nuoret tekevät valintojaan toisella asteella virheellisen tiedon varassa”, Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Pietu Heiskanen huolehtii.

Uudistuksen toteuttaminen on korkeakoulujen käsissä ja valmistelulle on annettava työrauha. Opiskelijoiden epävarmuutta voidaan kuitenkin vähentää, kun uudistuksen valmistelusta viestitään avoimesti. Ammattikorkeakoulujen osalta uudistuksen etenemisestä tiedotetaan hankkeen internetsivuilla. Yliopistojen uudistustyötä koordinoinut Helsingin yliopiston vararehtori Sari Lindblom on avannut valmistelua mediassa.

“Korkea-asteelle hakeutuminen on nuorten elämässä merkittävä päätös. Heillä on oikeus ajantasaiseen ja luotettavaan tietoon siitä, millä perustein korkeakoulut tekevät valintojaan”, Heiskanen päättää.
Lisätietoja: puheenjohtaja Pietu Heiskanen, pietu.heiskanen@lukio.fi