Lukiolaiset: Oppivelvollisuuden laajentaminen ei saa jäädä hallituksen ainoaksi koulutuspanostukseksi

Lausunnot & kannanotot Uutiset Vaikuttaminen

Tänä keväänä lakkiaispäivää vietetään poikkeuksellisen jännittävissä merkeissä. Sääennusteiden seuraamisen lisäksi jännitettävää riittää loppusuoralle edenneissä hallitusneuvotteluissa. Neuvotteluista toivotaan helpotusta lukion tiukkaan taloudelliseen tilanteeseen.

“Lukio-opiskelun arjessa huolestuttavat ryhmäkokojen paisuminen, kurssitarjonnan leikkaukset ja henkilökohtaisen ohjauksen tai tuen vähyys. Peli ei ole vielä menetetty, vaan edelleen meillä on laadukasta lukiokoulutusta tarjolla eri puolella maata – se ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys jatkossa”, Varkauden lukion tuore ylioppilas Joel Elmaci miettii.

Lukion rahoituksessa onkin noin 120 miljoonan euron vaje. Aiemmin tällä viikolla uutisoitiin, että hallitusneuvotteluissa olisi päästy sopuun oppivelvollisuuden laajentamisesta toiselle asteelle.

“Oppivelvollisuuden laajentaminen ei itsessään vielä ratkaise mitään, ellei perusopetuksessa voida varmistaa, että kaikki saavat riittävät tiedot, taidot ja motivaation siirtyä lukioon tai ammatilliseen koulutukseen. Sen oman jutun löytäminen on kaikkein tärkeintä”, toteaa kevään ylioppilas Veronika Jokikokko Oulun Lyseon lukiosta.

Oppivelvollisuuden laajentamista valmisteltiin edellisen kerran viisi vuotta sitten. Tuolloin esitys jäi luonnokseksi. Suomen Lukiolaisten Liitto (SLL) katsoo, että mahdollinen oppivelvollisuuden laajentaminen toiselle asteelle vaatii oman mallinsa. Perusasteelta tutut säännöt eivät voi siirtyä sellaisenaan toiselle asteelle, kun kyseessä ovat jo aikuistumisen kynnyksellä olevat nuoret.

“Sakon uhalla voi kyllä saada nuoret kouluun, mutta tukeeko se oppimista? Pikemminkin velvollisuuden voisi kohdentaa koulutuksen järjestäjille niin, että opintojen takutessa tukitoimet saadaan nopeasti käyntiin. Ennen kaikkea tämä ei saa jäädä tulevan hallituksen ainoaksi koulutuspanostukseksi, vaan myös olemassa oleva heikko rahoitustilanne on ratkaistava”, SLL:n  puheenjohtaja Roosa Pajunen vaatii.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Roosa Pajunen, roosa.pajunen@lukio.fi , 0400 916 466

Elmaci ja Jokikokko toimivat myös SLL:n liittohallituksen jäseninä