Lukiolaiset: Lukiolainen ei ole robotti ūü§Ė

Lausunnot & kannanotot Vaikuttaminen Yleinen

Lukiolaisten Liiton liittokokous vaatii lukiolaisille oikeutta vapaa-aikaan ja palautumiseen. Vuosien ajan tutkimukset ovat osoittaneet, että lukiolaiset ovat yhä uupuneempia ja kuormittuneempia, ja lukioaikaan kohdistuu entistä enemmän vaatimuksia. Vuoden 2022 Lukiolaisbarometrin mukaan jopa kaksi kolmesta lukiolaisesta pitää lukio-opiskelua kuormittavana ja melkein 40 prosenttia kokee koulun ja vapaa-ajan yhdistämisen vaikeana.

‚ÄúVapaa-ajalle valuu liian paljon kouluty√∂t√§, kuten erilaisia ryhm√§t√∂it√§, luku- ja laskuteht√§vi√§ sek√§ esseit√§. Harrastuksille, kavereille ja levolle j√§√§ aivan liian v√§h√§n aikaa. Jatkuva kuormitus vie ennen kaikkea nuorilta yhden heid√§n t√§rkeimmist√§ oikeuksistaan: oikeuden nauttia nuoruudesta‚ÄĚ, jyr√§ht√§√§ Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Lukas Virtala.

Lukiolain mukaan lukiokoulutuksen tarkoituksena on tukea opiskelijoiden kasvamista hyviksi, tasapainoisiksi ja sivistyneiksi ihmisiksi. Uupuneisuus ja väsymys eivät valmista opiskelijoita ahkeriksi ja tunnollisiksi työntekijöiksi. 

Nykyään työelämässä tunnistetaan, että työn ja vapaa-ajan tulisi olla tasapainossa. Riittävä lepo parantaa oppimista ja merkitykselliseksi koettu vapaa-aika lisää arjessa jaksamista. Päivittäisestä ja viikottaisesta lepoajasta säädetään jopa työaikalailla. Miksi työelämässä tärkeäksi tunnistettu periaate ei koskisi myös lukiolaisia? Lukiolainen ei ole robotti: opiskelijakin tarvitsee aikaa palautumiselle. Levännyt lukiolainen pystyy oppimaan paremmin ja syventymään kiinnostaviin aiheisiin.

Kouluviikon rakennetta tulee Lukiolaisten mielestä muuttaa niin, että opiskelijalla on mahdollisuus työstää myös itsenäisiä tehtäviä koulupäivän aikana ja saada niihin tarvittaessa apua. Itsenäisten tehtävien määrää tulee koordinoida koko lukion tasolla, jotta työmäärä pysyisi tasaisena ja lukiolainen pystyisi ennakoimaan sitä. Myös opetussisältöjen määrää tulee tarkastella kriittisesti: lukion yleissivistyksen ei kuulu tarkoittaa ulkoa opeteltuja nippelitietoja kaikista aineista, vaan lukion tulee ohjata kriittiseen, luovaan ja laaja-alaiseen tapaan ajatella. Opiskelijoiden oman motivaation syventymistä tulee tukea mahdollistamalla entistä enemmän valinnaisuutta opintoihin. 

‚ÄúLukion yleissivist√§vyys ei mene pilalle siit√§, jos nuorten ty√∂m√§√§r√§√§ v√§hennet√§√§n. P√§invastoin: me nuoret pystymme parempiin tuloksiin silloin, kun emme ole uupuneita ty√∂taakan alla. Nyt on korkea aika tehd√§ lukioarjesta v√§hemm√§n kuormittavaa ja hyvinvointia paremmin tukevaa‚ÄĚ, vaatii Lukiolaisten Liiton vuoden 2023 vastavalittu puheenjohtaja Ella Siltanen.


Lisätietoja:

Lukas Virtala
Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja 2022
050 377 9700, lukas.virtala@lukio.fi

Ella Siltanen
Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja 2023
045 235 4593, ella.siltanen@lukio.fi