Lukiolaiset: Kesälomia siirrettävä eteenpäin!

Lausunnot & kannanotot Vaikuttaminen

Ensimmäiset lukiolaiset aloittavat syksyn opiskelun tänään. Koulujen aloituspäivissä on tänä vuonna yli viikon eroa, kun viimeiset lukioista avaavat ovensa vasta keskiviikkona 16.8. Viileät kesäkuut ja lämpimät elokuut ovat herättäneet monena vuonna keskustelua kesäloman ajankohdasta.

HS:n mukaan (2.8.) Joensuun kaupunki on päättänyt opiskelijoilta ja vanhemmilta saadun palautteen perusteella selvittää mahdollisuutta myöhentää kesälomaa parilla viikolla vuonna 2018. Myös Lukiolaisten Liitto olisi valmis siirtämään kesälomaa eteenpäin. Osittain kyseessä olisi paluu vanhaan – 1960-luvulla koulutyö aloitettiin syyskuun alussa.

“Perunannostolomaa ei ehkä nykyään enää tarvita, mutta kyllä ennen oli tältä osin paremmin! Lukuvuoden aikatauluja ei tietysti pidä suunnitella pelkästään lämpimien kesälomapäivien toivossa, mutta jos Joensuun kokeilu toteutuessaan osoittautuu toimivaksi, kannattaisi muiden ottaa siitä mallia. Erityisen hienoa kokeilussa on se, että kaupunki on kuullut opiskelijoiden sekä vanhempien mielipidettä”, Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Pietu Heiskanen toteaa.

Hyvät säät pitäisi huomioida nykyistä paremmin myös luokkahuoneissa. Opetussuunnitelman perusteiden mukaan tavoitteena on oltava monipuoliset opiskeluympäristöt, jotka rikastuttavat opiskeluun liittyviä kokemuksia ja edistävät opiskelumotivaatiota.

“Tunkkainen luokkahuone loppukesän helteillä on varmasti vihoviimeinen paikka synnyttää opiskelumotivaatiota. Ehdottomasti pitäisi nykyistä enemmän hyödyntää eri oppiaineiden opetuksessa oppilaitoksen ympäristöä, oli sitten rakennettua tai luontoa”, Heiskanen toivoo.

 

Lisätietoja: puheenjohtaja Pietu Heiskanen, pietu.heiskanen@lukio.fi, 050 439 4498