Viikkokysymykset

Tällä sivulla on ehdokkaiden Suomen Lukiolaisten Liiton hallitukseen ja puheenjohtajistoon vastaukset vaalien alla viikottain esitettäviin viikkokysymyksiin. Viikkokysymysten vastausten avulla voi tutustua ehdokkaisiin ja heidän ajatuksiinsa liiton kehittämisestä ja tulevaisuudesta.

Kysymykset esitetään ehdokkaille viikoittain maanantaina, ja vastaukset tulee toimittaa viimeistään keskiviikon aikana. Vastaukset julkaistaan viimeistään perjantaisin.

Lukiolaisten Liiton johto valitaan XXXVI liittokokouksessa Mikkelissä 6.–8.11.2020 vaaleilla, joissa äänestävät 300 lukiolaista ympäri Suomen edustaen Suomen Lukiolaisten Liiton 50 000 jäsentä.

Itse ehdokkaisiin voi tutustua täällä.

Kolmas viikkokysymys

Kolmannen viikkokysymyksen ohjeistus oli seuraava:

”Kolmas viikkokysymys on tehtävä. Laadi napakka diaesitys aiheesta ”Etäajan potentiaali Lukiolaisissa”. Esittele vastauksessasi jokin uusi mahdollisuus, jonka etäaikana toimiminen on avannut tai avaa liiton toiminnalle. Voit tyylitellä diasi miten haluat, ja visuaalinen ilme on vapaa. Saat itse myös päättää, mihin aiheeseen esityksessäsi keskityt, joten valitse viisaasti. Palauta diaesitys viimeistään keskiviikkona 21.10.2020 klo 23:59 sähköpostitse osoitteeseen emmi.soderholm@lukio.fi. Tiedoston tulee olla PDF-muodossa.”

Ehdokkaiden vastaukset on listattu käänteisessä aakkosjärjestyksessä sukunimen mukaan.

Ehdokkaat puheenjohtajistoon

Emilia Uljas

Katso diaesitys tästä.

Fanny Talonpoika

Katso diaesitys tästä.

Hugo Paananen

Katso diaesitys tästä.

Saku Kontturi

Katso diaesitys tästä.

Teemu Kauppinen

Katso diaesitys tästä.

Mikko Jaskari

Katso diaesitys tästä.

Tua Halen

Katso diaesitys tästä.

Ehdokkaat liittohallitukseen

Lukas Virtala

Katso diaesitys tästä.

Kia Tarvainen

Katso diaesitys tästä.

Roosa Rajala

Katso diaesitys tästä.

Helmi Pykäläinen

Katso diaesitys tästä.

Antti Puska

Katso diaesitys tästä.

Siiri Papinniemi

Katso diaesitys tästä.

Väinö Nurminen

Katso diaesitys tästä.

Emmiina Kuisma

Katso diaesitys tästä.

Saska Kolehmainen

Katso diaesitys tästä.

Niko Kivinen

Katso diaesitys tästä.

Eevi Kirsilä

Katso diaesitys tästä.

Nea Järvi

Katso diaesitys tästä.

Mette-Mirella Foudila

Katso diaesitys tästä.

Toinen viikkokysymys

Kysymys – ystäväni ehdokas!

Viikkokysymys on ystäväkirja! Jokaisen vastauksen suurin sallittu merkkimäärä on 300 merkkiä välilyönnit mukaan luettuna. Rivinvaihtoja ei saa käyttää vastauksissa. Pidä vastaukset kuitenkin muutenkin tiiviinä, jotta ne varmasti mahtuvat herkän kirjamme sivuille. Ehdokkaiden vastaukset ovat listattuna käänteisessä aakkosjärjestyksessä etunimen mukaan.

Ehdokkaat ovat myös piirtäneet itsestään ystäväkirjaan kuvan.

Ystäväkirjan kysymykset ovat:

 1. Lempinimesi
 2. Kenet haluaisit tavata?
 3. Mikä on paras lautapeli?
 4. Miksi lähdit SLL:n toimintaan mukaan?
 5. Mikä on paras juttu, jonka olet oppinut SLL:n toiminnassa?
 6. Mitä ruokaa laittaisit Tinder-treffeillä?
 7. Missä näet itsesi viiden vuoden päästä, jos unelmasi toteutuvat?
 8. Mihin tosi-tv-sarjaan hakisit mukaan? Perustele.
 9. Mikä on elämän mottosi tai lempilainauksesi?

Ehdokkaat puheenjohtajistoon

Tua Halen

Tua Halen (ehdolla järjestösektorin varapuheenjohtajaksi)

 1. Tuitui, Tuikeri, Tuanoi, Tuittuli, Tuuba02, Käyrätorvi
 2. Emma Watsonin, koska oon ihaillu häntä tosi pienestä saakka ja haluisin kuulla Emman mielipiteitä erilaisiin asioihin.
 3. Ehdottomasti Trivial Pursuit, mieluiten joukkuepelinä niin et pääsee pelaamaan yhessä toisen kanssa ja yhdistelemään omia tietoja toisen kanssa. Historiakyssärit best!
 4. Halusin päästä kouluttautumaan OPKH-pestiin, joten lähin Watereille. Sen jälkeen ystävien kannustamana innostuin hakemaan piirihallitukseen, koska halusin vaikuttaa Lukiolaisten asioihin ja olla osana järjestöä, jossa mun oli ja on edelleen äärettömän hyvä olla.
 5. Esiintymistaidot. Ennen Lukiolaisia en osannut esiintyä ollenkaan ja kaikki esiintymistilaneet jännitti aivan älyttömästi. Täällä oon oppinut ottamaan rennosti ja esiintymään luontevasti ja vakuuttavasti, minkä nään ihan tosi tärkeenä taitona.
 6. Tehtäis yhessä sushia! Ja jälkkäriks joulutorttuja, joita voidaan syödä samalla ku katotaan jotain ällösöpöä joululeffaa <3
 7. Lopettelemassa kauppatieteiden opintoja, ehkä jo työelämässä sellasessa paikassa, jossa saan tehdä erilaisten ihmisten kanssa töitä ja vaikuttaa tulevaisuuteen. Vapaa-ajalla nään kavereita, urheilen ja matkustan mahdollisimman paljon. Oon terve ja onnellinen.
 8. Amazing Race! Oon pienestä asti kattonut sitä ja aina unelmoinu siitä et pääsis ite joskus kisaan mukaan. Uskon, että se ois korvaamaton kokemus ja sitä kautta oppis maailmasta ja itestään paljon uutta.
 9. Sinä riität.
Teemu Kauppinen

Teemu Kauppinen (ehdolla puheenjohtajaksi)

 1. TK
 2. Banksyn. Ois siistii tietää, millanen on ihminen (tai ihmiset), joka on vaikuttanu taiteellaan maailmaan ja pystyny salaamaan identiteettinsä!
 3. Muuttuva labyrintti!!
 4. Tutustuin pariin silloiseen aktiiviin, jotka suosittelivat toimintaa. Aluksi luulin, että lukion toisella en pääsisi enää tiiviisti mukaan, mutta jo ensimmäisellä tapahtumallani huomasin, että tämä paikka on minuakin varten!
 5. Olen oppinut omat vahvuuteni ja oppinut, ettei tarvitse olla kaikessa vahva, jos ympärillä on hyvä tiimi, johon luottaa.
 6. Klassinen pasta bolognese. Kastikkeeseen tumma soijarouhe, reilusti valkosipulia (miinus siitä, että molempien suut haisee), tomaattimurskaa, tomaattia (vähän tuoreutta), hieman ruokakermaa ja maustetaan reilulla oreganolla ja suolalla
 7. Toivon mukaan yliopistossa!! Ja haluaisin edelleen olla yhteiskunnallisessa menossa mukana.
 8. Ruotsinlaivalla 24h. Ohjelmaa pyöritettiin 2008-2012 ja se kuvattiin risteilylaivan työntekijöiden näkökulmasta. Jos ohjelmaa tehtäisiin asiakkaan näkökulmasta, hakisin heti mukaan!
 9. Tekemätöntä ei saa tekemättömäksi.
Saku Kontturi

Saku Kontturi (ehdolla puheenjohtajaksi)

 1. SaQ, Sakkeus, Sakke
 2. Sauli Niiinistön
 3. Trivial Pursuit
 4. Lukiolaisten toimintaan tutustuin ensimmäisen kerran piirkokouksessa 2018. En silloin tullut valituksi piirihallitukseen, mutta lähdin silti aktiivisesti toimimaan liitossa Lukiolaisten uskomattoman hienon yhteisön ja oikeiden vaikuttamismahdollisuuksien takia, mitä olen liiton kautta saanut.
 5. Paras juttu mitä olen liiton toiminnassa oppinut on ehdottomasti tieto ja taito vaikuttamisen saralla. Ennen liiton toimintaan lähtöäni en tiennyt miten edes voisin yrittää saada muutosta aikaan, mutta nykyään se tulee jo ihan luonnostaan.
 6. Pasta Carbonara
 7. Jos kaikki unelmani toteutuisivat näen itseni 5 vuoden päästä kansanedustajana. Vielä lukion alussa olin aivan varma, että minusta tulee lääkäri, mutta viimeisen parin vuoden aikana vaikuttamistyö on imaissut minut täysin politiikan maailmaan!
 8. MasterChef! Koska oon Kokkaus pro (kysy mitä vaan)
 9. “Asialliset hommat suoritetaan, muuten ollaan kuin Ellun kanat.” -Vilho Koskela
Mikko Jaskari

Mikko Jaskari (ehdolla puheenjohtajaksi)

 1. Miksu, Miketsi, ylijohtaja
 2. Elon Musk, sillä hän on innoittava esimerkki siitä, miten elämässä voi saavuttaa suuria asioita vakavastakin koulukiusaamisesta huolimatta. Haluaisin myös tietää, mistä hän huomasi internetin potentiaalin aikaisessa vaiheessa.
 3. Monopoly, sillä siinä oppii rahankäyttöä sekä sijoittamista ilman sen suurempia riskejä. Toki riskinä on suututtaa pelitoverit, mutta siinä oppii myös rauhoittamaan ja lepyttämään muita!
 4. Hommasin aluksi opiskelijakortin vain isoveljen pakotuksesta, mutta lopulta Improbaturissa mainostettu liittokokous vaikutti niin siistiltä, että halusin sinne. Ja asiaa helpotti se, että liittokokous järjestettiin Seinäjoella. Lopulta liitto vei mennessään ja tässä ollaan nyt.
 5. Paras juttu on vakuuttava ja vaikuttava esiintyminen. Koulutusten ansiosta löysin itsestäni sen kuka olen, ja nyt osaan tuoda sen vakuuttavasti esiin. Sen myötä olen oppinut ja saavuttanut myös monia muita asioita!
 6. Suvussa on perinteenä ollut syöttää miniä-/vävykokelaalle piimävelliä. Ensitreffeillä kuitenkin laittaisin pääruoaksi karjalanpaistia ja perunamuusia, kylkeen puolukkahilloa ja kesäistä kaalisalaattia. Jälkiruoaksi vaniljajäätelöä todella suklaisella sydämen surujen kakulla. Niin ja kahvia myös!
 7. Luultavasti istuisin eduskunnassa, vaikuttaen erityisesti sivistysvaliokunnassa nuorten koulutusasioihin. Toinen siisti unelma olisi olla presidenttinä, sillä Suomessa istuvien presidenttien ikä on ollut melko korkea.
 8. Maajussille morsian. Vaikkei kotini ison tontin lisäksi muita tiluksia olekaan, niin sopisi se tällääselle reherille isännälle. Ps. Kauhava on Suomen neljänneksi suurin kunta maataloustuilla mitattuna.
 9. “Jokaasella on omat vaikeutensa, mutta kun yrittää, niin kyllä sitä pärjää.” -mumma
Hugo Paananen

Hugo Paananen (ehdolla palvelusektorin varapuheenjohtajaksi)

 1. Huge, Hugelius, Huuso
 2. Justin Bieberin, seuraahan hän mua jo Twitterissä.
 3. Scrabble ehdottomasti.
 4. Jenna Miettinen väänsi niin kauan, että suostuin lähtemään Hämeenlinnan Watereille 2017. Kiitos Jenna että jaksoit!
 5. Johtamis- ja ihmissuhdetaidot.
 6. Bravuuriani eli kanaa ja uunikasviksia. Jälkkäriksi Ben & Jerrysin Cookie Dough-jäätelöä.
 7. Olen jossain mielekkäässä työpaikassa, jossa pääsen hyödyntämään johtamistaitojani ja minulla on ainakin kolme kissaa. 
 8. Temppareihin sinkkuna, koska ilmainen reissu on aina ilmainen reissu ja meininki olisi ainakin kohdillaan.
 9. Kerran se vain kirpaisee!
Fanny Talonpoika

Fanny Talonpoika (ehdolla järjestösektorin varapuheenjohtajaksi)

 1. Fanni, Fantti, Fantzu, Fannuli… Mitä näitä nyt on. 
 2. Joko Michael Jacksonin, Marilyn Monroen tai Mona Lisan!
 3. Cards against humanity tai Cluedo🤩
 4. Ensin pakotettuna, mutta rakastuin siihen yhteishenkeen ja visioon joka Lukiolaisilla on. Aiemmin muissakin järjestöissä toimineena huomasin että tää on se paikka, jossa mä haluan olla❤️
 5. Mä oon oppinut arvostamaan itseäni, omia mielipiteitäni sekä oppinut arvostamaan myös muiden mielipiteitä ihan uudella tavalla. 
 6. Uunifetapastaa!!🤤
 7. Näen itseni työllistymässä unelma-alalleni, asumassa ihanassa kodissa chinchillani kanssa, ihanien ystävieni ympäröimänä ja tietenkin edelleen vaikuttamassa aktiivisesti, jotta maailma olisi edes hitusen parempi paikka meille kaikille. 
 8. Big Brother! (oon myös hakenut kerran…) BB koska mun mielestä on mielenkiintosta nähdä, kuinka tosi erilaiset ihmiset hitsautuu BB-talossa yhteen ja ois siistiä päästä kokemaan se! Ois myös musta siistiä olla hetki kokonaan eristyksissä kaikesta muusta maailmasta. 
 9. Ei ehkä motto, mutta sitaatti josta pidän: ”Ainoa asia, jota meidän on syytä pelätä, on pelko itse.” -Franklin D. Roosevelt. Mä en halua pelätä, jos sille ei ole kunnon syytä ja tää lause muistuttaa mua aina olemaan rohkea❤️
Emilia Uljas

Emilia Uljas (ehdolla puheenjohtajaksi)

 1. Eme
 2. Prinsessa Diana. Diana oli aikansa seuratuimpia ja vaikutusvaltaisimpia naisia, jolla oli rohkeutta kyseenalaistaa brittihovin asemaa ja vallankäyttöä. Oikea, alkuperäinen boss lady. 
 3. Menolippu! Se ei ole välttämättä kovin tunnettu, mutta tykkään siitä taktikoinnista. 
 4. Kaveri kannusti tulemaan Helsingin piirin edunvalvontatiimin kokoukseen – saavuin paikalle ja minulle tuli heti tervetullut olo. Seuraavaksi löysin itseni Watereilta ja viimeistään siinä vaiheessa olin myyty. 
 5. Ehdottomasti omasta jaksamisesta huolehtiminen. Kun on paljon hommaa, pitää priorisoida – olen oppinut kuuntelemaan kehoani ja en ota enää kontolleni asioita, joita en jaksa tehdä.
 6. Kanaa tomaattikermakastikkeessa. Mielettömän hyvää, reseptiä saa tulla kysymään. 
 7. Jos kaikki unelmani toteutuvat, olen Englannissa, luultavasti Lontoossa, opiskelemassa politiikkaa ja taloutta. Omistan kissan ja asunnon, joka on tarpeeksi suuri kissalle. Mun ympärillä on rakkaita ihmisiä ja olen onnellinen. 
 8. Jos Stadi vs. Lande lasketaan tosi-tv-sarjaksi niin silloin varmaan se – osallistuin sen uusimpaan kauteen muutaman kaverin kanssa. Jos sitä ei lasketa, niin mikä muukaan kuin Tempparit. Olishan se nyt kokemus josta kertoa jälkipolville. 
 9. Elämä on rajallinen. Siksi pitää pelastaa maailma nyt eikä huomenna ja muistaa nauttia matkalla. –Tarja Halonen

Ehdokkaat liittohallitukseen

Väinö Nurminen

Väinö Nurminen

 1. Voi kuule näitähän löytyy: Väiski, Väne, Jäde, Vane, Vanillajäde… Mut kaikista rakkain on ehkä Aapeli. Tietäjät tietää. 🤫
 2. Elon Musk. Seinäjoki on avaruuden pääkaupunki 🌌, mutta Elon Musk on avaruuden kuningas 🚀🤴. Tällä hetkellä on huutava pula visionääreistä. Nyt ei pidä vaipua synkkyyteen ja alakuloon, vaan suunnata rohkeasti katse tulevaisuuteen. 🛰️ Mitä jännittäviä seikkailuja se mahtaakaan kätkeä? 🤖👽
 3. Lautagamesit ei oo itelle kaikista vahvimpia, mutta Ylilauta (Überboard). Basically sulla on valittavanas kolme joukkuetta: Röllit, Moderaattorit ja Tavikset. Moderaattorin roolissa sä paukutat röllejä banaanivasaralla (Banhammer), kunnes kaikki röllit on deportattu banaanisaarille. Se on aika hasua
 4. Mun sisko houkutteli mut mukaan liiton toimintaan. Liittohenki (Slällärgeist) sai mut jäämään.🔮👻 Liitto on erinomainen paikka kasvaa poliittisena vaikuttajana. Ei ole sattumaa, että usealla opetusministereillä on liittotaustaa. Yleisjärjestönä liitto antaa vahvan pohjan suunnata minne vain! 🧭🗺️
 5. Tärkein asia, mitä politiikassa voi oppia on yhdessä tekemisen taika. Meidän liitossa kaikki on samalla viivalla ja jäsenistö poliittisesti kaikenkirjavaa. Kaikilla meillä on kuitenkin yhteiset päämäärät. Riitelemällä saavuttaa tuskin mitään, mutta yhteistyö on voimavara. SLL 💛 SAKKI 💜 OSKU 💙 FSS
 6. Mun mielestä ruoka ei ole treffien pihvi. Tärkeintä on tutustua toiseen. Onpa musta tullut nopeasti kliseitä laukova setämies, herranjestas sentään 😱! Varmaan jotain semihelppoa ja pientä, kun kuitenkin pääruoka ois jäätelöä Netflixin ääressä. Tässä vielä emojifikaatio asiasta: 🍨+🥄 + 📺  = 🔮✨🦄
 7. Vuonna 2023 käydään seuraavat eduskuntavaalit. Vuonna 2025 elämme yhteiskunnassa, jossa tulevaisuus näyttää valoisalta, nuorilla on töitä ja varaa unelmoida.🍀🌈💰 Mulla on pieni ja kotoisa asunto hyvien kulkuyhteyksien päässä. Siellä mä sitten asustelen tyttöystävän ja kahden miukumaukun kanssa :3
 8. The Truman Show’hun järjestäjäpuolelle. Olisi kiva katsoa kuinka pitkään show’n päähenkilöllä kestää tajuta, että kaikki onkin käsikirjoitettua alusta loppuun🤭. Tai TVOF, koska oon aina lowkey halunnut laulajaksi. 👨‍🎤 Toni Wirtanenkin on kyl kova, mut Michael Monroe pitäis saada takaisin! 🤘
 9. “Rohkeus on sitä, ettei vain ylitä vihollisiaan vaan myös oman mukavuusalueensa” – Demokritos
Susa Kilpiä

Susa Kilpiä

 1. Zuzu, Susku, Sus
 2. Isäni isän, sillä en valitettavasti koskaan päässyt häntä tapaamaan. On monia asioita, joista haluaisin hänen kanssaan keskustella.
 3. Trivial Pursuit on ikisuosikkini, mutta suostun pelaamaan vain lasten versiota.
 4. Lähdin mukaan liiton toimintaan, sillä se tarjosi sinä hetkenä elämääni kaiken mitä kaipasin.
 5. Liiton toiminnassa olen oppinut arvostamaan omia näkemyksiäni ja tuomaan omat mielipiteeni esille itsevarmemmin ja rohkeammin.
 6. En laittaisi ruokaa Tinder-treffeillä.
 7. Henkilökohtaisessa elämässäni pidän ajatukseni mieluiten nykyhetkessä!
 8. Haluaisin esiintyä vierailijana Antiikkia, antiikkia -sarjassa, sillä se oli lapsena yksi suosikeistani. Muistan pitäneeni erityisesti sarjassa esiintyneestä Wenzel Hagelstamista!
 9. If the world were clear, art would not exist. – Albert Camus
Siiri Papinniemi

Siiri Papinniemi

 1. Sipa, Sipsu, Sirpa, Sipuli
 2. Rihannan… ihan vaan koska Rihanna.
 3. Me pelataan sisarusten kanssa tosi usein sellaista ”Entä, jos olisit…?”-korttipeliä.
 4. Into muuttaa maailmaa on aina ollut mun sisällä. Halusin olla mukana jossain suuressa ja mahtavassa ja sitä SLL todellakin oli, kun siitä ensi kertaa kuulin. Suuresti osana oli myös ne ihanat ystävät, joita mulla oli jo valmiiksi mukana liiton toiminnassa. Kiitos teille!
 5. Oon rohkaistunut hurjasti tuomaan omia ajatuksiani julki. Aiemmin kaipasin aina tukijoukon, jonkun joka sanoo et joo tää on tosi hyvä. Liitossa ilmapiiri on ollut niin kannustava ja tiesin, että vaikka muut ei samaa mieltä olisi, he kuitenkin ymmärtävät ja oppivat myös minun näkemyksistäni.
 6. Tortillaa ehdottomasti. Täytteitä tulisi olla vaikka minkämoisia, jotta Tinder-deitille löytyy omaan makuun sopivaa. Juomaksi Pepsi Maxia !
 7. Viiden vuoden päästä olen 23-vuotias. Asuisin lempipaikassani maailmassa: Tampereella. Opiskelisin korkeakoulussa kivaa alaa. Haluaisin tehdä musiikkia tai teatteria, jotain taidejuttuja. Olisin edelleen mukana vaikuttamistyössä. Oma koira on myös unelma, muttei ehkä vielä siinäkohtaa elämää. 
 8. No alkajaisiksi kaikki tosi-tv on 5/5. Hakisin AuPairit ohjelmaan, sillä lapset ovat mielestäni maailman ihanimpia. Lisäksi olisi siistiä päästä asumaan ulkomailla.
 9. Kyllä pimeää kestää ja kaikkeen tottuu. Tämä lause, koska Milla Rumin kappale ”mä olen se tyttö” sen ympärillä on aivan todella mahtava. Lisäksi tuo helpottaa, silloin kun on surullinen olo, mutta siinä on aistittavissa myös toivoa. Aina ei mene eikä kuulukaan mennä hyvin. 
Saska Kolehmainen

Saska Kolehmainen

 1. Töölön Ketterä
 2. Suurena Euroviisufanina haluaisin ehdottomasti tavata Verka Serduchkan. Vaikka hän tuli kilpailussa vain toiselle sijalle, minuun hän teki pysyvän vaikutuksen vuoden 2007 euroviisukappaleellaan. Uskon, että meillä riittäisi runsaasti keskusteltavaa maailman tärkeimmästä kilpailusta!
 3. Pakko vastata tähän klassikkopeli Afrikan Tähti!
 4. Ensimmäinen tapahtumani oli Liittokokous, jossa vaikutuin toiminnasta silmänräpäyksessä. Tunnelma likossa oli jotain, mitä en ollut koskaan aikaisemmin kokenut. Avoin ja yhteisöllinen ilmapiiri veti minut heti mukaansa!
 5. Ehkä kaikista tärkein asia, jonka olen oppinut, on luottamuustehtävään liittyvä vastuuntunto. Toisaalta Liitossa olen myös mm. oppinut arvostamaan asiakirjoja ja niiden suunnittelua suunnattomasti. 
 6. Rehellisesti sanottuna kokkaustaitoni eivät riitä treffikumppanin säväyttämiseen. Sen sijaan kääntyisin todennäköisesti lähipizzerian tarjontaan.
 7. Viiden vuoden päästä toivon, että olen sellaisessa paikassa, jossa pystyn toteuttamaan itseäni luovasti, mutta myös samalla vaikuttamaan positiivisesti muiden ihmisten arkeen. Ehkä tärkeintä on se, että minulla on jaksamista siihen, minkä viiden vuoden päästä koen itselleni kaikkein tärkeimmäksi.
 8. Hakisin mukaan Amazing Race -ohjelmaan. Sarjassa kiehtoo minua erityisesti kilpailuhenkisyys ja seikkailu. Kokisin olevani elementissäni tehtävien parissa ja bonuksena pääsisi matkustamaan ympäri maailmaa!
 9. ”Tee työsi ilolla ja velvollisuutesi kunnialla”
Roosa Ylinampa

Roosa Ylinampa

 1. Rosbe
 2. Fyysikko Marie Curien
 3. Piirrä ja arvaa!
 4. Olin tylsistynyt ja janosin uusia jännittäviä elämyksiä. Halusin myös saada uusia ystäviä ja päästä reissaamaan, joten käytyäni ekalla tapahtumalla olin ihan koukussa <3. 
 5. Ihmisiin tutustumisen taidon! Huomasin että uusiin tyyppeihin tutustuminen on mukavaa ja mulle aika helppoakin.
 6. Meitsin soppakattiloille ei Tinder-seuralaiset pääse. Ei sillä, että osaisin muutenkaan ruokaa laittaa XD.
 7. Hmm, opiskelemassa yliopistossa isossa kaupungissa. Olen päässyt viimein kokeilemaan teatterin ja tanssin harrastamista. Tunnen tekeväni jotain merkityksellistä ja  pääsen toteuttamaan itseäni.
 8. Amazing Race voisi olla jännittävä kokemus! Reissaaminen ja mielenkiintoiset tehtävät houkuttelevat.
 9. Elämän tarkoitus on päästä kotiin. -Eeva Kilpi
Roosa Rajala

Roosa Rajala

 1. roosapulla, roosuli, roosis, romppa
 2. Tällä hetkellä haluaisin tavata kaikki liittokaverit, joita ei oo nähny pitkään aikaan <3 toivottavasti nähdään pian 🥺
 3. Ehdottomasti trivial pursuit
 4. Lähdin alunperin syyspäiville 2019 kun meidän piirin silloinen puheenjohtaja sano, että kantsii ehdottomasti lähtii messiin!! Siitä innostuin sitten lähtemään muillekin taphtumille ja tässä sitä ollaan! Enkä kadu hetkeäkään! 💕
 5. Oman itteni arvostaminen ja uskaltaminen hypätä tuntemattomaan! 
 6. Mun bravuuri on varmaan pestopasta, mutta oon nyt haaveillu pari päivää uunifetatomaattipastasta, joten todennäköisesti laittaisin tätä. Tietty myös gluteenittomana, että muut pääsee oletuksistaan gluteenittoman ruuan mausta pois! 
 7. Jos mun unelmat toteutuis, niin olisin varmaan jossain ulkomailla opiskelemassa tai valmistunut seksuaalikasvattaja 🤷🏼‍♀️
 8. En oikein kato mitään tosi-tv-sarjoja, mutta jos joku pitäis valita, niin hakisin too hot to handleen koska se oli niiiin hyvä! 
 9. ”Katso taaksesi ja kiitä. Katso eteesi ja luota. Katso ympärillesi ja rakasta”
Niko Kivinen

Niko Kivinen

 1. Nikeltsu
 2. Dalai Lama
 3. Monopoli
 4. Löysin SLL:stä yhteisön, josta löysin ystäviä, ja kanavan vaikuttaa asioihin, jotka kiinnostavat minua.
 5. Yhtä asiaa on vaikeaa nostaa. Hauskanpidon ja tekemisen yhdistäminen on kuitenkin jotain sellaista mitä olen oppinut erityisesti SLL:n toiminnan kautta, ja pidän sitä todella korkeassa arvossa
 6. Sienirisotto
 7. Opiskelemassa poliittista tutkimusta tai taloustiedettä yliopistossa, jossain päin Eurooppaa, sekä tekemässä työtä koulutuksen hyväksi paikallisen toimijan kanssa. 
 8. MasterChef Suomi. Pääsisin esittelemään mun ruoanlaittotaitoja ja oppimaan uutta. Kun pääsisin takaisin, voisin kokata vielä parempaa ruokaa Tinder-treffeillä.
 9. Ikinä ei ole liian myöhäistä aloittaa.
Nea Järvi

Nea Järvi

 1. Nebs, Neukku
 2. Agatha Christie. Haluaisin kuulla hänen psykologisia näkemyksiään ihmisluonteesta sekä hahmojen, juoniratkaisujen sekä lukijoiden kannalta.  
 3. Monopoly, päättelyä ja suunnittelua vaativa peli, jossa mukana leikkimielisyyttä 😉 Vaikeissakin tilanteissa ratkaisujen hakemista. 
 4. Lähdin SLL:n toimintaan uteliaisuudesta. Halusin tutustua uuteen ja haastaa itseäni. 
 5. Rohkeutta. Oon oppinut haastamaan itseäni, luottamaan mahdollisuuksiin ja koettelemaan omia rajoja. Oon oppinut rohkeutta mokailla ja oppia niistä.
 6. En laittaisi ruokaa tinder-treffeillä. Oon kaaos keittiössä…
 7. Opiskelemassa alaa, jota rakastan. Haluan nähdä itseni vieläkin uteliaana ja haastamassa itseäni. Haluan nähdä itseni silloinkin vaikuttajana ja kiinnostuneena ympärillä pyörivistä asioista.
 8. Selviytyjät! Pääsisin testaamaan kykyjäni ja hakemaan uusia kokemuksia. 
 9. ”Kohtele muita niin kuin haluat itseäsi kohdeltavan” tai Haloo Helsingin – Tuntematon: ”Seuraava sekuntimme on korvaamaton” 
Nadia Kleine Staarman

Nadia Kleine Staarman

 1. Dominadia
 2. Beyoncén🥴😔 queen
 3. Riski
 4. Kuulemma täältä sai paljo kavereita (huhut oli oikeessa:3)
 5. Ihan kaikkea ei tarvi tehä ite vaan asioita voi myös😳😳🥴😬… delegoida 
 6. Varmaan jotain hollantilaista!
 7. Toivottavasti onnellisena ja minulle läheisten ihmisten ympäröimänä
 8. Hakisin Rupaul’s Drag Raceen. Rinnakkaisulottuvuudessa oisin salee drag queen. Mulla on jo drag nimi keksittynä ja kaikkee :3
 9. Asioilla on tapana järjestyä
Mette-Mirella Foudila

Mette-Mirella Foudila

 1. Mette, Metu, Metuska, Aamutuuli 
 2. Pidän todella paljon lukemisesta. Olisi todella hienoa päästä tapaamaan  lempikirjailijoitani ja keskustelemaan heidän kirjoistaan. Muutamia mainitakseni Jojo Moyes, Holly Bourne ja J.K Rowling.
 3. Muuttuva lapyrintti ja Concept, Muuttuva lapyrintti oli lapsuuden lempi lautapeli ja Concept on taas nykyään se paras. 
 4. Tein päätökseni kesällä kouliksen viimeisenä ilmottautumispäivänä ja sitä en ole katunut. Minut otettiin niin avosylin vastaan, että ilmottauduin syyspäiville kesken kouliksen. Tiesin, että haluan nähdä näitä ihmisiä lisää ja olla mukana kehittämässä liitoa. Siinä samalla haluan kehittää itseäni.
 5. Kaikki liiton perinteisiin tutustuminen oli ehdottomasti yksi kouliksen kohokohdista. Kuitenkin tärkeimpänä pidän sitä, että olen oppinut uusia asioita itsestäni. Olen alkanut uskoa itseeni enemmän ja saanut uudenlaisia näkemyksiä. Olen myös oppinut kuuluvani kunnolla porukkaan. 
 6. Kanaruukkua, johon tulee kerman sijasta smetana ja chili-paprika tuorejuusto kastike. Sen kanssa luultavasti uuniperunoita ja jonkinlainen salaatti. Jos vieras olisi kasvissyöjä luultavasti tekisin munakoisolasagnetta. Siihen itse ihastuin jo pari vuotta sitten.
 7. Haluaisin, että ympärilläni olisi minulle läheisiä ihmisiä. Mielelläni opiskelisin Tampereella ja olisin löytänyt oikeasti sen alan, mitä haluaisin tulevaisuudessa tehdä. Viidestä menneestä vuodesta yhden olisin vietänyt vaihdossa ulkomailla ja olisin aloittanut uudelleen vanhoja harrastuksiani. 
 8. Pidän niin paljon ruuanalaitosta ja leivonnasta, että jonkinlainen kokki ohjelma olisi tässä mielessä todella hauska kokemus. Toinen vaihtoehto voisi olla, jokin visalu. Olen huomannut omaavani ihan hyvän yleistietämyksen, että sitä olisi myös hauska mennä joskus testaamaan. 
 9. ” We do not need magic to transform our world. We carry all of the power we need inside ourselves already.” – J.K Rowling 
Lukas Virtala

Lukas Virtala

 1. Luuke, Luke, Lukezizi, Iso-L
 2. Salama McQueenin, lapsuuden (lue: nykyhetken) idoli olisi huikeaa tavata!
 3. Loopin’ Louie. Vaikka pelin aloittaisi kuinka rennosti, muutaman kierroksen jälkeen kaikki ovat pää punaisena huutamassa ja hakkaamassa peliä täysillä.
 4. Ensikosketus toimintaan oli Lappeenrannan Waterit syksyllä 2018. Silloin mut mukaan veti kiinnostus isompienkin asioiden kuin oman koulun sisäisten juttujen duunaamisesta.
 5. Avarakatseisuus ja uusien näkökulmien löytäminen ovat olleet asioita, joita en oikeastaan omannut aikaisemmin.
 6. Kokkaavana miehenä vaihtoehtoja olisi monia. Valitsen kuitenkin bravuurini, eli kevyesti, mutta rikkaasti marinoitua gallus gallusta herkästi suolatulla sekä täsmällisen lämpöisessä vedessä keitetyllä jasminriisipedillä, vieressään mehukkuutta tirskuva, tarkasti kuorittu porkkana.
 7. Viisi vuotta on suhteellisen lyhyt aika, joten toivoisin olevani haluamassani yliopistossa opiskelemassa. Tavoitteena olisi myöskin pitää ihmissuhteet kukoistavina ja olla yleisesti onnellinen.
 8. Voi olla, että olen jo jossakin epähuomiossa esiintynyt, mutta Amazing Race tai Haluatko miljönääriksi ovat pikkupojasta asti kiehtoneet.
 9. Elämän motto: ”Never stop the madness”, lempilainaus: ”Ruoka on aina hyvää, paitsi jos se on pahaa ruokaa.”
Kia Tarvainen

Kia Tarvainen

 1. Kirppu, Kibs, Kiiuli
 2. Michelle Obama
 3. Rahaa kuin roskaa, shakki
 4. Ihan aluksi isosisko vinkkasi toiminnasta, mutta lopullinen päätös lähteä mukaan toimintaan oli yhdistelmä omaa uteliaisuutta ja kuultuja hyviä tarinoita. Toiminta oli heti niin koukuttavaa ja porukka todella mukavaa, että oli pakko päästä syvemmin mukaan.
 5. Paras juttu, jonka oon SLL:ssä oppinut on ehdottomasti se, että on täysin ok, jos aina ei jaksa ja on täysin ok, jos aina ei osaa. Oon luonteeltani aika suorittajahenkinen, jolloin välillä nää asiat on ollu tosi hakusessa. 
 6. Tehtäisiin yhdessä tinder-deitin kanssa pastaa ja tomaattikastiketta, molemmat valmistettaisiin alusta alkaen itse.
 7. Oon viiden vuoden päästä 23. (hui) Jos unelmat toteutuvat, oon silloin mun oikeustieteen opintojen loppupuolella, matkustelen ympäri maailmaa ja Suomea. Sunnuntait on useimmiten täynnä lepoa, ystäviä ja pitkiä brunsseja. Elämä tuntuu kummallisen ihanalta ja tosi oikealta.
 8. Hakisin Amazing Raceen. Siten pääsisin näkemään maailmaa ja tutustumaan uusiin kulttuureihin. Toinen vaihtoehto voisi olla Selviytyjät, siellä pääsisin viemään itseni totisesti mukavuuusalueen ulkopuolelle. Samalla saisi kokea jotain, mitä ei varmasti muuten olisi kokemassa.
 9. Seek discomfort
Helmi Pykäläinen

Helmi Pykäläinen

 1. Helmu, Hemli ja kaikki mahdolliset eri käännökset mitä nyt Helmistä muutaman kirjaimen muutoksella saa aikaa. Pienenä mua kutsuttiin Pirpanaksi.
 2. Muumien Mörön
 3. Sanaselityspeli Alias
 4. Mielenkiinto, uudet kokemukset sekä halu vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin saivat mut lähtemään mukaan SLL:n toimintaa. Erityisen vaikutuksen muhun teki syksyllä 2018 Lukiolaisten vaikuttamistyö, kevään lähestyvät eduskuntavaalit sekä lämmin ja avoin ilmapiiri.
 5. Ehdottomasti paras juttu mitä oon saanut oppia SLL:n toiminnassa on rohkeus yrittää uusia asioita. Lukiolaiset on antanut mulle paikan ja mahdollisuuksia kehittää itseäni sekä omaa osaamistani kannustavassa ympäristössä.
 6. Mua ei kannata koskaan päästää yksin keittiöön. Joko se ruoka tehtäisiin yhdessä tai lopulta varmaan tilattaisiin jostain kuitenkin jotain valmista… 
 7. Toivon todella, että oon löytänyt itselleni mieluisan opiskelupaikan. Toivottavasti osaan myös hoitaa mun huonekasveja paremmin. Olisi tosi kiva, ettei mun tarvitse joka kerta kotiin saapuessa miettiä sitä, mikä kasveista löytyy tällä kertaa kuolleena.
 8. Hakisin mukaan tosi-tv-sarjaan nimeltä Ota rahat ja juokse. Mun mielestä olisi niin jännittävää yrittää piilottaa yhden tunnin aikana 10 000 euroa sisältävä salkku. Ohjelman kuvaukset kestäisivät myös korkeintaan 2 vuorokautta, mikä voisi olla vielä ihan siedettävää.
 9. Täällä on paljon sellaista mitä ei voi ymmärtää. Muumimamma sanoi itsekseen. – Mutta miksi kaiken oikeastaan pitäisi olla juuri niin kuin on tottunut? (Muumimamma, kirjassa Vaarallinen juhannus)
Emmiina Kuisma

Emmiina Kuisma

 1. Emmu, Emmukka02, Emu
 2. Haluaisin tavata Maria Veitolan, koska hän on todella määrätietoinen nainen ja yksi esikuvistani. Uskon, että voisimme keskustella elämän syvällisistä ajatuksista.
 3. Parhaita lautapelejä ovat ne pelit, joissa voidaan testata kestääkö ystävyyssuhteet, kuten Alias.
 4. Kaveri huijasi mukaan Watereille ja sen jälkeen ei ollutkaan enää paluuta SLL:stä.
 5. Paras oppimani asia on oman elämän priorisointi sekä kalenterin käyttäminen.
 6. Laittaisin deittiseurani kanssa wokkia ja jos hän vielä ruokailun ja sotkeutuneen naaman jälkeen haluaa uusille treffeille, on kyseessä ihminen, johon voisin tutustua paremmin.
 7. Näen itseni yliopistossa opiskelemassa psykologiaa tai logopediaa sekä olen ammattitanssija.
 8. Hakisin Ota rahat ja juokse -ohjelmaan. Pääsisin siellä testaamaan omaa älykkyyttäni sekä yhteistyötaitojani paineen alla. Tämän lisäksi hyvällä tuurilla voisin voittaa 10 000€.
 9. Kaikki on mahdollista, jos vaan jaksaa työskennellä tarpeeksi sen eteen.
Eevi Kirsilä

Eevi Kirsilä

 1. En oikeastaan omista lempinimeä mutta muutamii ehdotuksii on Elmu, Eetu ja IVEE.
 2. Sinut. <3
 3. Menolippu.
 4. Toimintaan lähdin mukaan aluksi täysin uteliaisuudesta, ja ekan tapahtuman jälkeen hullaannuin tähän toimintaan kokonaan. Minun arki tarvitsi jotain uudistusta, ja liitto antoi sen uudistuksen arkeeni.
 5. Aikataulutus on paras taito jonka olen oppinut liiton toiminnassa. Hyvä aikataulutus on pohja myös jaksamiselle, koska aina pitää myös muistaa varata aikaa levolle.
 6. Ruuaksi laittaisin lempiruokaani, eli tortilloja. Jälkiruuaksi tarjoaisin mutakakkua ja vaniljajäätelöä. :3
 7. Viiden vuoden päästä olen opiskelemassa jotain mistä oikeasti pidän. Asun isommassa kaupungissa, ja omistan vähintään kaksi kissaa.
 8. Itse menisin selviytyjiin, koska omistan vahvan voitontahdon ja sen vuoksi haluaisin päästä testaamaan omaa kykyä kilpailla selviytyjissä.
 9. “Toivotaan parasta ja pelätään pahinta.”
Antti Puska

Antti Puska

 1. Ana.
 2. Esa Saarisen.
 3. Trivial Pursuit.
 4. Lähdin alkujaan mukaan toimintaan täysin itsealoitteisesti ihan vain kokeilemaan, millainen järjestö Lukiolaiset on. Mitään erityistä tavoitetta ei alun perin ollut, mutta toiminnassa pysymiseen vaikutti hyvä yhteishenki, mikä innosti syventymään toimintaan.
 5. Olen oppinut esiintymään luontevammin ja tuomaan omat asiani paremmin esiiin.
 6. Poronkäristystä tai kukkakaalilasagnea.
 7. Näen itseni viiden vuoden päästä tekemässä yhä opiskelijajärjestöhommia ja opiskelemassa Aalto-yliopistossa. Toivoisin, että viiden vuoden kuluttua olisin sellaisessa tilanteessa, että voisin tehdä enemmän asioita, jotka tekevät minut onnelliseksi.
 8. Masterchef, sillä pidän ruoanlaitosta ja olen erittäin kilpailuhenkinen, joten niiden yhdistäminen olisi helppoa.
 9. En ole puolesta enkä vastaan, pikemminkin päinvastoin.  –Paavo Väyrynen

Ensimmäinen viikkokysymys

Kysymys – periaateohjelma

Ensi vuonna uudistetaan liiton periaateohjelmaa. Mikä arvo sieltä mielestäsi puuttuu? Valitse yksi uusi arvo, jonka haluaisit lisätä Lukiolaisten periaateohjelmaan ja perustele näkemyksesi korkeintaan 500 merkillä. Vastauksesi otsikkona toimii valitsemasi arvo. Otsikko lasketaan mukaan merkkimäärään. Välilyöntejä ja rivinvaihtoja ei lasketa mukaan merkkimäärään.
Vastaukset ensimmäiseen viikkokysymykseen ovat alla. Ehdokkaiden vastaukset ovat listattuna etunimen mukaan aakkosjärjestyksessä.

Ehdokkaat puheenjohtajistoon

EMILIA ULJAS
Terveys

Jos Lukiolaisten periaateohjelmasta jokin arvo puuttuu, on se terveys. Kaiken liiton toiminnan tulisi olla terveyttä edistävää – tällä hetkellä niin ei ole. Liika suorittaminen on ennemminkin sääntö kuin poikkeus: toimijat uupuvat työmäärän alla. Osa jopa lähtee toiminnasta liian rasituksen takia. Tähän on tultava muutos. Myös valtakunnallisesti Suomen lukiolaiset kärsivät koulu-uupumuksesta enemmän kuin koskaan. Viime vuosina nuorten mielenterveyspalvelut ovatkin olleet tärkeimpiä edunvalvontakärkiämme.

FANNY TALONPOIKA
Luotettavuus

Luotettavuus on arvo, joka pitäisi lisätä liiton asiakirjoihin. Etenkin kun ensi vuonna päivitetään periaateohjelma.

Luotettavuus on tärkeää järjestössä, koska toimijoiden täytyy kyetä luottamaan eri toimielinten tekemiin päätöksiin. 

On myös tärkeää, että kaikki toimijat (etenkin liiton johto) toimivat luottamuksen arvoisesti. Vuoden lopussa ollaan kuitenkin aina vastuussa teoista liittokokoukselle. 

Itselleni tämä tarkoittaa erityisesti toimintasuunnitelman ja muiden toimintaa ohjaavien asiakirjojen seuraamista ja niiden toteuttamista.

HUGO PAANANEN
Vastuu

Lukiolaisten arvona vastuu on todella kokonaisvaltainen. Lukiolaisilla on vastuu niin muista ihmisistä kuin omista teoista, oli kyseessä sitten terveen toimintakulttuurin ylläpito, osallisuus tai kestävän kehityksen ja turvallisemman tilan periaatteiden noudattaminen. Kun kaikki kantavat vastuunsa, on järjestön kehitys taattu.

MIKKO JASKARI
Hyvinvointi

Hyvinvointi on kaiken kivijalka. Hyvinvointi jaetaan kolmeen: terveyteen, materiaaliseen hyvinvointiin sekä elämänlaatuun.

Terveys on elämää ilman sairauksia tai suurempia rajoitteita.

Materiaalinen hyvinvointi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että on varaa ostaa ruokaa vuokran lisäksi.

Lukiolaisten tulee turvata toimijoiden hyvä elämänlaatu. Mutta on suuri vaara siitä, että palaa loppuun. Yksittäisen toimijan loppuunpalaminen sysää hänen vastuutaan toiselle, ja aiheuttaa pahimmillaan pahan oravanpyörän, jossa hommat eivät tule hoidetuiksi.

SAKU KONTTURI
Hyvinvointi

Lukiolaisten periaateohjelmaan täytyy sisältää hyvinvoinnin arvo. Jokaisen fyysinen sekä henkinen hyvinvointi on erittäin tärkeää eikä sitä saa pitää itsestäänselvyytenä. Ihmisten hyvinvointi on tärkeää toimivan yhteiskunnan kannalta. 

Erityisesti mielenterveys ja mielen hyvinvointi on tärkeää olla periaateohjelmassa, sillä erityisesti nuorilla on usein haasteita mielenterveyden hyvinvoinnin kanssa. Lukiolaisten periaateohjelmassa täytyy siis olla tähän liittyvä arvo!

TEEMU KAUPPINEN
Saavutettavuus

Lukiolaisissa saavutettavuus on huomioitu viestinnässä ja tapahtumilla. Teemme niin, jotta jokainen lukiolainen voisi osallistua toimintaamme esteettömästi.

On aika vaatia samaa koko yhteiskunnalta:

Nuorten pääsy päihde- ja mielenterveyspalveluihin on oltava matalakynnyksinen.

Valtion tarjoamissa tukipalveluissa on oltava selkeät ohjeet tuen hakemiseen.

Kaupunkiympäristön tulee olla esteetön.

Äänestyspaikkojen tulee sijaita koulujen lähellä ja päättäjien tulee puhua ymmärrettävästi, jotta nuorille olisi helpompaa osallistua yhteiskuntaan.

TUA HALEN
Välittäminen

Periaateohjelma kuvaa hyvin Lukiolaisten toimintaa, mutta jättää aukon sille, millainen Lukiolaiset on yhteisönä.

Lukiolaisissa me välitämme toisistamme, tästä liitosta, yhteisestä tulevaisuudestamme ja lukiolaisille tärkeistä asioista. Välittämällä takaamme toimijoiden motivaation, huolehdimme jaksamisesta ja teemme aidolla palolla töitä kohti parempaa huomista. Me arvostamme ja kuuntelemme toisiamme, eli välitämme.

Välittäminen tekee meistä sen ainutlaatuisen yhteisön, jona Lukiolaiset tunnetaan. Se on arvo, jota meidän tulee vaalia.

Ehdokkaat liittohallitukseen

ANTTI PUSKA

Rohkeus

Lukiolaisille rohkeus tarkoittaa tahtoa puolustaa yhdessä hyväksyttyjä arvoja, rehellisyyttä, aloitteellisuutta, avoimuutta ja kaikkea, millä pystytään edistämään Lukiolaisten tavoitteita. Lukiolaisten tulee olla rohkea keskustelunavaaja Lukiolaisia koskevissa asioissa ja ohjata yleistä keskustelua selkeästi esitettyihin tavoitteisiin.

Erityistä rohkeutta Lukiolaisille on kyky keskustella yhdessä tärkeistä tavoitteista, ja myöntää ollessaan väärässä. Rohkea ilmapiiri tukee sekä sisäistä että ulkoista yhteistyötä piireissä ja liitossa.

EEVI KIRSILÄ

Jaksaminen

Lukiokoulutus on monille lukiolaisille erittäin raskas, jonka vuoksi jaksaminen on välttämätön arvo lukiolaisten hyvinvoinnin takaamiseksi. 

Lukiokoulutuksesta pitäisi saada yhdenvertainen kaikille, jotta jokainen jaksaisi tehdä parhaansa ja saisi mahdollisuuden menestyä lukio-opinnoissa ilman jaksamisen riskeeraamista. 

Myös liiton toiminta lukion ohella on osalle toimijoista erittäin raskasta, jolloin jaksaminen ei välttämättä riitä kaikkeen. Sen vuoksi myös liiton toiminnasta pitää saada sellaista, että se ei kuormita toimijoiden jaksamista.

EMMIINA KUISMA

Mukautumiskyky

Muuttuvassa maailmassa sekä erityisesti pandemian aikana on todella tärkeää, että meillä on kyky mukautua eli liittomme pystyy muuttamaan toimintatapojaan maailman muuttuessa. On tärkeää, että havainnoimme yhteiskuntaa sekä olemme valmiina muokkaamaan toimintatapojamme nopeasti tarpeen tullen. Mukautumiskyky arvona takaa osaltaan kestävää kehitystä, mutta myös varmuutta lukiolaisten elämään sekä liitomme toimintaan. Lukiolaisten Liitto on järjestö, joka on moderni sekä toimii ajan hermolla. Mukautumiskyky olisi tarpeellinen arvo liitollemme.

HELMI PYKÄLÄINEN

Yhteistyö

Lukiolaiset toimivat yhdessä. Toimivan ja kokonaisvaltaisen yhteistyön turvaamiseksi tarvitsemme monipuolisia toimintatapoja. Erilaiset ajatukset ja kunnioittava keskustelu mahdollistavat parhaiden ratkaisujen muodostumisen yhteisen työn tuloksena.

Lukiolaiset ovat vaikuttavin lukiolaisuuden asiantuntija yhteiskunnallisessa keskustelussa. Aktiivinen yhteistyö muiden toimijoiden kanssa vahvistaa mahdollisuuksiamme toimia lukiolaisten etujen puolustajana myös tulevaisuudessakin.

KIA TARVAINEN

Yhteisöllisyys

Suuri osa toimijoista kokee yhteisöllisyyden olevan tärkeä osa liiton toimintakulttuuria. Jokainen lukiolainen on tervetullut toimintaan ja sitä kautta Lukiolaisiin.

Voimassaolevasta periaateohjelmasta puuttuu kuitenkin toimintakulttuurin laatua kuvaava arvo. SLL:lle ominaista yhteisöllisyyttä on vaalittu vuosien aikana mm. tapahtumien ilmapiiristä huolehtimisella. Tulevaisuudessakin yhteisöllisyys on asia, jonka tulee olla olennainen osa liittoa.

Lisäyksellä periaateohjelmasta saadaan todellisesti asiakirja, johon toimintamme pohjaa.

LUKAS VIRTALA

Rohkeus

Nuorilta löytyy usein tuoreita, erilaisia sekä poikkeuksellisia ideoita ja näkökulmia. Mielestäni olisi siis tärkeää, että näitä näkemyksiä uskallettaisiin myös toteuttaa rohkeammin Lukiolaisten Liitossa.

Samoja vanhoja kaavoja toistettaessa homma saattaa kyllä toimia, mutta ei edetä. Sen sijaan meidän tulisi edistää ja kehittää uusia toimintamalleja entisestään. Parhaassa tapauksessa ollessamme pioneereja asiassa tai toisessa, Lukiolaisten arvostus valtamediassa vain kasvaisi.

METTE-MIRELLA FOUDILA

Näkemyksellisyys

Elämässä painotetaan suuria suunnitelmia, ja visioita tulevaisuudesta. Tästä syystä välillä pelkäämme kertoa omia mielipiteitä. Luulemme niiden olevan huonoja. Pienet ideat vievät meidän liittoa eteenpäin ja suuria ajatuksia pystymme muovaamaan yhdessä. Niitä ei tarvitse ottaa täysin omille harteille. Liitto ei saa myöskään nähdä ajatuksia mustavalkoisina. Mikään ei ole täysin yksinkertaista. Asioilla on aina erilaisia näkökulmia. kaikki eivät katso arvoja samasta suunnasta. Tähän pitää kannustaa tarkastelemalla näkymyksiä monipuolisesti.

NIKO KIVINEN

Yhteisöllisyys

Jokainen tarvitsee yhteisön johon kuulua. Lukiolaisten järjestönä tulee antaa lukiolaiselle yhteisö ja vahvistaa yhteisöllisyyden tunnetta. Meidän tulee kuitenkin pitää esillä julkisessa keskustelussa myös yhteisöllisyyden merkitystä nuorten hyvinvoinnille. 

Tulevaisuudessa Lukiolaisten tarjoaman yhteisöllisyyden tunteen merkitys korostuu, kun emme enää ole ainoa opiskelijakortin tarjoava toimija. Tarjoamalla lukiolaisille yhteisön, jonka jokainen voi tuntea omakseen, voimme saavuttaa yhä suuremman joukon lukiolaisia.

ROOSA RAJALA

Rohkeus

Rohkeus on tärkeä arvo lukiolaiselle, sillä jokainen päivä vaatii tietynlaista rohkeutta. Rohkeus uskaltaa jakaa omia mielipiteitään ja rohkeus näyttää toisille mihin itse pystyy. Rohkeus nähdä hyvää huonoinakin hetkinä ja rohkeus sanoa jos jokin asia painaa mieltä. Rohkeus laittaa itsensä likoon ja poistua omalta mukavuusalueeltaan. Rohkeus on aivan älyttömän tärkeää, sillä ilman rohkeutta me emme uskaltaisi pyörittää näin valtavaa järjestöä. 

ROOSA YLINAMPA

Esteettömyys

Periaateohjelmassa on jo mainittu sosiaalinen kestävyys sekä yhtäläiset mahdollisuudet, esteettömyys arvona korostaisi vielä enemmän jäsenistön ja esim. tapahtumaosallistujien tarpeita. 

Esteettömyys kuuluu kaikkialle, niin viestintään, tapahtumiin, kuin edunvalvontaankin. Pitämällä huolta tapahtumien esteettömyydestä on todennäköisempää, että toimijoidemme kirjo kattaa oikeasti kaikki lukiolaiset. Edunvalvonnan saralla voisimme ottaa enemmän kantaa esteettömyysasioihin lukioissa ja seistä näkyvämmin vammaisten lukiolaisten puolella.  

SASKA KOLEHMAINEN

Tehokkuus

Tehokkuus arvona kattaisi alleen useita Lukiolaisten toiminnan kannalta tärkeitä aatteita. Tehokkuus voi näyttäytyä joko ulospäin tai järjestöön itseensä suuntautuvina toimenpiteinä. Ulkoisesti on tärkeää, että Lukiolaisten edunvalvonta on tehokasta ja jokaista lukiolaista kuullaan aidosti. Lisäksi jäsenille tarjottujen palveluiden täytyy olla tehokkaasti tuotettuja ja ajankohtaisia. Järjestötasolla on ensisijaisen tärkeää, että toimijoille tarjotaan eväät tehokkaan sekä taloudellisesti ja jaksamisen kannalta kestävän toiminnan toteuttamiseen.

SIIRI PAPINNIEMI

Luottamus 

Lukiolaisten tulee luottaa muuttuvassa maailmassa itseensä, toisiinsa sekä niihin oppeihin, joita lukiokoulutus heille tarjoaa.

Lukiolaiset arvostavat tarjottavaa Suomalaista lukiokoulutusta ja luottavat niihin asioihin joita heille siellä opetetaan tieteestä, yhteiskunnasta ja kulttuurista. 

Luottamus korostuu politiikassa, sillä omien ajatusten esittäminen vaatii luottamusta. Lukiolaiset luottavat myös poliittiseen päätöksentekojärjestelmään, siihen, että kaikkien äänen tullessa kuulluksi yhteiskunta toimii lukiolaisten toivomalla tavalla. 

SUSA KILPIÄ

Hyvinvointi

Hyvinvointi tuntuu minulle Lukiolaisten arvona ilmiselvältä, sillä se on vahvasti nuoria koskeva teema niin valtakunnallisesti kuin Liitossakin. Onkin järjetöntä ettei sitä löydy Lukiolaisten periaateohjelmasta.

Hyvinvoinnista, tai pikemminkin sen puutteesta, saa kuulla lukiolaisille puhuessa lähes poikkeuksetta. Usein minusta onkin tuntunut siltä, että esimerkiksi uupumus on lukiolaisten keskuudessa normi. Lukiolaisten hyvinvoinnin täytyykin jatkossa olla yhä vahvemmin arvonamme.

VÄINÖ NURMINEN

Yhteisöllisyys

Yhteen hiileen puhaltava opiskelijayhteisö on vaikuttava ja vakuuttava.

Lukiolaisten liitto on tunnettu yhteisöllisyydestään. Koronakriisi on osoittanut, että tulevaisuuden yhteiskunnan tulee tehdä juuri tästä arvosta kantava tukipilari. Lukiolaiset voi taholtaan tarjota kompassin ja kartan jokaiselle opiskelijakunnalle kouluyhteisön kehittämiseen.

Toimivassa yhteisössä valtasuhteet ovat terveitä, eikä poikkeamia, kuten kiusaamista esiinny, ja jos esiintyykin, siihen puututaan heti.