Lukiolaiset: Lukiolaisilla hyvä valmius jatkaa etäopetuksessa, mutta kuormitukseen kiinnitettävä huomiota

Lausunnot & kannanotot Uutiset Vaikuttaminen

Lukioiden etäopetus jatkuu 13.5. saakka, jonka jälkeen mahdollinen paluu lähiopetukseen on paikallisesti koulutuksen järjestäjän päätettävissä. Merkittävä osa koulutuksen järjestäjistä on jo päättänyt jatkaa etäopetusta lukuvuoden loppuun. Suomen Lukiolaisten Liiton keräämän palautteen perusteella reilulla enemmistöllä lukiolaisista on valmius jatkaa etäopetuksessa.

“Etäopetukseen siirtyminen on ollut iso ponnistus sekä opettajille että opiskelijoille, mutta nyt käytännöt alkavat olla tutut. Suurin huolemme liittyy opiskelijoiden kuormitukseen: moni kokee, että etäopetuksessa työmäärä on lähiopetusta huomattavasti suurempi, eikä päivän aikana ole riittävästi taukoja. Tähän täytyy viimeisten viikkojen aikana kiinnittää huomiota“, Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Adina Nivukoski toteaa.

Osa koulutuksen järjestäjistä on päättänyt palata lähiopetukseen joko täysin tai osittain. Esimerkiksi koeviikko saatetaan järjestää lukion tiloissa. Lukiolaisten Liitto edellyttää, että kaikki päätökset lähiopetukseen palaamisesta tehdään opiskelijoiden ja henkilökunnan terveys edellä. Lisäksi koulutuksen järjestäjien tulee taata turvallinen ja terveellinen opiskeluympäristö.

“Lukion ryhmäkoot ovat pahamaineisen suuret – näin ei voi olla tässä tilanteessa. Ryhmiä on pilkottava pienemmiksi, ja luokissa on oltava riittävät turvavälit. Arvioinnin osalta on tärkeää, että arviointi perustuu niihin asioihin, joihin sen on kurssin alussa kerrottu perustuvan. Koeviikko ei saa enää tässä kohtaa tulla yllätyksenä opiskelijoille”, Nivukoski muistuttaa.

Lukuvuoden viimeisen kahden viikon lisäksi nyt on suunniteltava keinoja tukea opiskelijoiden hyvinvointia sekä paluuta opetukseen syksyllä. Lukiolaisten Liitto toivoo, että lukiot tarjoavat myös kesällä opetusta ja ohjausta. Heikon kesätyötilanteen vuoksi monella lukiolaisella olisi nyt mahdollisuus edistää opintojaan.

“Erityisen hyödyllisiä voisivat olla eri oppiaineiden kertauskurssit syksyn kirjoituksia ajatellen, sillä uusijoita voi olla tavallista enemmän. Kannustan koulutuksen järjestäjiä kartoittamaan lukiolaistensa toiveet ja tarpeet kesäopetukseen”, Nivukoski sanoo.

 

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Adina Nivukoski, 050 377 9700, adina.nivukoski@lukio.fi