4. Viikkokysymyksen vastaukset

Vaikuttaminen

Joka viikko ennen SLL:n liittokokousta liittohallitusehdokkailla on mahdollisuus vastata viikkokysymykseen, jotka koskevat Lukiolaisten Liiton kehittämistä.

Liittohallituksen jäsenen tehtäviin kuuluu myös olla piirikummina jollekin meidän 11 piirijärjestöstä. Tämän kertaisessa viikkokysymyksessä liittohallitusehdokaat vastasivat seuraavaan kysymykseen:

Mitkä ovat kolme piirikummin tärkeintä tehtävää ja miksi sinä olisit hyvä niissä?

Liittohallitusehdokkaat

Sami Hasunen

Piirikummeihin tukeudutaan monenlaisten kysymysten kohdalla. Piirikummin on henkilö joka toimii linkkinä piirien ja keskusliiton välillä, mutta tärkeää on, että piirikummi pystyy omien taitojensa ja kokemuksensa kautta vastamaan piirin tarpeisiin ja auttamaan toimijoita, ei vain toimimaan yhteishenkilönä liiton ja piirin välillä. 5vuotta yhdistys ja järjestötoiminnassa sekä yli 3vuotta erilaisissa tehtävissä liitossa ovat antaneet minulle laajaa kokemusta toiminnasta. Nyttemmin olen myös päässyt toimimaan useissa erilaisissa opiskelijajärjestöissä ja päässyt tutustumaan monenlaisiin toimintamalleihin. Myös opiskelemani ala (Oikeustiede) antaa edellytyksiä olla apuna ja neuvojana mm. yritysyhteistyöhön, hallintoon ja edunvalvontaan liittyvissä kysymyksissä. Usein parhaista piirikummeista sanotaan, että he olivat aidosti osa porukkaa ja ihmisiä joihin saattoi tukeutua. Näin koen myös itse. Hyvä piirikummin on osa pihaa, ei ulkopuolinen tarkkailija. Hyvä piirikummi on myös avoin ja helposti lähestyttävä niin piirihallitukselle kuin myös aktiiveille. Todella moni sanoo myöhemmin liittourallaan esikuvakseen juuri jonkun aiempien vuosien piirikummeista. Tämä viimeistään todistaa, että piirikummin läsnäolo ja oikea asenne työhön ovat ensiarvoisen tärkeitä. Tässä koen pystyväni vastaamaan. Yksi kehuttu ominaisuuteni on omistautuminen luottamustoimilleni. Piirikummina tulisin olemaan läsnä aina kun suinkin mahdollista.

 

Mikaela Ranto

Piirikummin kolme tärkeintä tehtävää ovat:

1) Olla osa kummipiiriä ja olla täysillä mukana sen arjessa.

2) Toimia linkkinä keskusliiton ja piirin välillä.

3) Olla läsnä ja apuna kummipiirissä jokaiselle siellä toimivalle.

Piirikummina haluaisin olla mahdollisimman paljon läsnä piirin arjessa. Haluaisin, että kummipiiriläiset ajattelisivat minun olevan osa heidän piiriään. Ei sillä tavalla, että olen vain liittohallituksen jäsen, joka käy piirin tapahtumilla. Piirikummina tahdon olla helposti lähestyttävä ja tukeva niin, että uusimmat aktiivit kuin vanhimmatkin toimijat voivat ottaa minuun helposti yhteyttä. Piirikummin tulee myös olla sellainen, että hän lähestyy aktiiveja ja uusia tyyppejä oma-aloitteisesti. Piirikummin on tärkeää toimia keskusliiton ja piirin välisenä linkkinä, jotta kaikki info ja viesti kulkee myös sitä kautta. Piirikummina haluaisin kuitenkin eniten vastata kummipiirini tarpeita ja toiveita.’’

 

Aleksi Ojanperä

Piirikummin kolme tärkeää tehtävää ovat:

Olla henkisesti läsnä – Piirikummin tehtävänä on olla ystävä, tuki ja turva niin aktiiveille, piirihallituksen jäsenille kuin piirin puheenjohtajistolle, jota kenen tahansa on helppo lähestyä ja jolle voi mennä avautumaan asiasta kuin asiasta. Koska kaikki asiat eivät myöskään aina onnistu niin kuin Strömsössä niin piirikummin tehtävänä on tukea ja auttaa piiritoimijoita tilanteessa kuin tilanteessa. Oli kyse sitten tapahtumasta joka on menossa pieleen taikka kiristyneistä väleistä piiritoimijoiden välillä. Itse olen ollut vuoden aktiivina, vuosi piirihallituksessa ja vuoden piirin puheenjohtajistossa. Näin ollen osaan tukea piiritoimijoita tilanteessa kuin tilanteessa ja tiedän mitkä asiat piirissä toimii ja mitkä ei toimi. Siksi minä olisin hyvä tässä.

Olla fyysisesti läsnä – Piirikummin tehtävänä on olla myös mahdollisuuksiensa mukaan fyysisesti läsnä piirin toiminnassa kuten osallistua piirin kokouksiin ja tapahtumiin. Esimerkiksi kun piirikummi osallistuu piirin kokouksiin ja tapahtumille niin uusien aktiivienkin on helpompi saada kosketusta keskusliittoon eikä se jäisi niin etäiseksi piirikummin avulla. Lisäksi muillekin piiritoimijoille tulee se olo, että piirikummi on oikeasti olemassa kun se on konkreettisesti läsnä eikä se ole mikään huutelija keskusliiton suunnalta. Kolmevuotisen liittourani aikana olen jättänyt väliin yhteensä alle 10 oman piirin kokousta/tapahtumaa ja olen täysin varma siitä että sama jatkuisi myös ensi vuonna kummipiirin kanssa. Siksi minä olisin hyvä tässä.

Sanansaattaja piirin ja keskusliiton välillä – Piirikummin tehtävänä on viedä kuulumiset piiristä liittoon ja päinvastoin. Järjestöpuolen varapuheenjohtaja ei voi olla aina täysin perillä siitä mitä piireissä tapahtuu, eivätkä piirit ole aina perillä siitä mitä keskusliitossa tapahtuu. Siksi piirikummilla on erittäin merkittävä rooli piiritoiminnassa. Ainoa mitä tämän tavoitteen onnistumisessa vaaditaan on se, että piirikummi on aktiivinen omassa kummipiirissään. Minä olisin valmis antamaan kaikkeni omalle kummipiirilleni. Siksi minä olisin hyvä tässä.

 

Matleena Inget

 

  1. Yhteydenpito keskusliiton ja piirin välillä

Saumaton viestintä keskusliiton ja piirin välillä on ehdottoman tärkeää. En pelkää viedä eteenpäin piirissä nousevaa kritiikkiä, kehuja tai kehittämisideoita. Mielestäni on tärkeää, että jokainen toimija voi tulla kuulluksi. Ymmärrän, että piirien kehittymisen kannalta on tärkeää, että he tietävät, mitä keskusliitossa tapahtuu. Uskon molemminpuoliseen avoimuuteen.

  1. Tuki ja turva

Piirikummin tulee tukea piiriä sen tarvitsemalla tavalla. Muiden tsemppaaminen tulee minulta luonnostaan. Haluan olla se, jolta jokaikinen piirihallituslaisesta uuteen aktiivin voi saada rohkaisua ja vastauksia kysymyksiinsä. Olen helposti lähestyttävä tyyppi, jonka puoleen kaveritkin kääntyvät neuvoa tarvitessaan. Minulta löytyy paljon tietotaitoa, mutta jos en tiedä jotain, selvitän asian varmasti.   

  1. Ilmapiirin luoja

Olen itse tosi innoissani SLL:sta, ja mikä olisikaan parempi lähtökohta innostaa muita. Haluan, että jokaisella liitossa on hyvä olla. Rakastan uusiin ihmisiin tutustumista ja haluankin olla se, joka menee itse ensimmäisenä juttelemaan uusille aktiiveille. Uskon, että olemalla oma iloinen ja lämmin itseni, saan tehtyä voitavani, jotta piirissä olisi hyvä olla.  

 

 

Venla Kinnunen

Piirikummin tärkeimpiin tehtäviin lukeutuvat:

1) Linkkinä toimiminen piirien ja keskusliiton välillä.
Piirikummi on ainutlaatuisessa asemassa: hän pääsee kertomaan henkilökohtaisesti omalle piirilleen liittohallituksen kuulumisista, samalla säilyttäen otteensa piirien tuoreisiin asioihin. Piirikummi välittää viestiä kumpaankin suuntaan.

2) Innostaminen.
Piirikummin tulee tsempata toimijoita ja lähteä koko sydämellään mukaan piirin projekteihin. Jokainen piiri kehittää parhaiten itse itseään, ja piirikummin tulee olla tässä mukana.

3) Tukeminen.
Piirikummin tulee toivottaa uudet ensimmäisellä tapahtumallaan tervetulleeksi sekä auttaa jo vanhempia toimijoita SLL:n kiemuroissa.

Piirikummina haluaisin siis olla tyyppi, joka tunnetaan innostuksestaan piiritoimintaa kohtaan ja joka pitää huolen siitä, että omat kummipiiriläiset saavat tarvitsemansa tuen.

Olisin hyvä yllämainituissa, sillä olen aidosti kiinnostunut muiden fiiliksistä sekä tykkään todella paljon uusiin ihmisiin tutustumisesta. Piiritoimijana olen pyrkinyt aina tsemppaamaan muita ja arvostamaan hyvin tehtyä työtä. Tätä haluaisin jatkaa myös piirikummina, jotta kummipiiriläiseni olisivat ainakin minulle spesiaaleja.

Niko Ylä-Poikelus

1) Piirin ehdoilla toimiminen

Piirikummi ei saa olettaa aikaisemman perusteella. Jokainen piirihallitus ja aktiivi-ikäluokka on erilainen, tarpeineen ja vahvuuksineen. Uskon, että kokemukseni erilaisista ryhmistä niin vetäjänä kuin osallistujana auttaa löytämään näitä, avoimen ja ympärivuotisen keskustelun lomassa.

2) Piirikummi tutustuu oma-aloitteisesti toimijoihin

Uusi aktiivi saa heti tuntea osan liittomme yhteisöllisyyttä, kun piirikummi on kiinnostunut kuulumisista ja mielipiteistä. Innostuin aikanaan liiton matalasta hierarkiasta, ja haluan pitää siitä kiinni. Haluan löytää uusia puolia myös tutummista liittotoimijoista. Heittäytymiskykyni auttaa pääsemään mukaan kummipiirin pirisyyteen, hiljainen havainnointikykyni huomioi myös toisenlaiset persoonat.

3) Piirikummi kannustaa toimijoita ja tiimejä

Vaikeuksissa kannustaminen on tärkeää. En halua kuitenkaan unohtaa vastuualueita, joilla perustoiminta sujuu. Tiimit voivat saavuttaa upeita asioita, kun ideoita ei tyrmätä. Suuri vaalipaneelimme toteutui, kun tartuimme hulluun ideaani. Myös piirikummin kehut ja kannustus toimia liitossa ovat merkinneet minulle paljon. Haluankin kannustaa luovuutta ja kunnianhimoa niin yksilöissä kuin porukoissa ensi vuonna.

 

Viljami Miekkavaara

1) Tärkein piirikummin tehtävä on olla koko piirihallituksen tukena ja turvana koko vuoden ajan, tavallaan kiinteä osa piirihallitusta. Käydä kokouksissa, olla aina auttamassa ja aktiivisesti pysyä perillä toiminnasta ja kysyä sekä miettiä miten voisi olla avuksi. Piiritoiminnan kautta tiedän, mitä piirikummilta odotetaan, ja siksi näen tämän asian aika hyvin. Minulla myös piirikummina olisi kiinnostusta käydä piirin tapahtumilla ja olla toiminnassa mukana niin paljon kuin pystyn.
2) Piirikummin tulee näyttäytyä myös tapahtumilla sellaisena tietynlaisena fiiliksennostattajana, jutella uusille aktiiveille ja tutustua piirin tyyppeihin tapahtumilla. Olen luonteeltani tosi iloinen, rento ja avoin niin koen, että sen avulla hoitaisin tämän piirikummin tehtävistä hyvin.
3) Piirikummin on hyvä olla myös tietynlainen tietopankki piirille, koska toiminnassa tarvitaan usein kaikenlaista nippelitietoa ja tärkeämpääkin tietoa tilanteissa, joissa tarvitaan vastaus nopeasti. Piirikummina minulta löytyisi piiritoiminnan kautta paljon tietoa monenlaisiin tilanteisiin mitä saattaa tulla vastaan. Kun tietoa ei jokaiseen asiaan kuitenkaan löydy, auttaisin parhaani mukaan asian selvittämisessä muuten. Haluan, että piirikummina olisin sellainen henkilö, jolta voisi kysyä mitä tahansa milloin tahansa.
Henri Miettinen
Piirikummin tärkein tehtävä on olla läsnä. Olisin hyvä tässä, koska rakastan olla muiden ihmisten kanssa ja tahdon tukea tulevaa kummipiiriäni niin paljon kuin voin. Unelmani olisikin olla yhtä hyvä piirikummi kuin Helsingin piirin tämän vuoden piirikummi Iiris!


Toiseksi tärkeintä on asennoitua oikein tehtävään. Isoveljenä ja serkussarjan vanhimpana osaan tarvittaessa olla ehkä vähän liiankin isovelimäinen. Toisaalta vanhana luokan pellenä ja yliaktiivisena vekkulina osaan myös toivottavasti tuoda iloa ja motivaatiota.
Lopuksi piirikummin tulee myös olla aina valmis auttamaan. Vuosi piirin varapuheenjohtajana on kouluttanut meitsin varautumaan mitä kummallisempiin kriiseihin. Lisäksi olen aina ollut sovittelevaa ihmistyyppiä, enkä voisi sanoa koskaan oikeen vihanneeni ketään.
Bonus: Olen puhelinriippuvainen, joten vastaan sairaan nopeasti!

Pietu Heiskanen
1) Piirikummin tehtävänä on olla mukana piirin toiminnassa ja parhaiten se onnistuu piirikummin ollessa läsnä ja mukana tekemässä. Piirikummin tuki voi joissain tapauksissa olla suunnaton apu piirin puheenjohtajistolle ja muille toimijoillle, mutta se vaatii läsnäoloa piirissä.
2) Linkki piirin ja keskusliiton välillä. Piirikummin täytyy tuoda viestiä keskusliitolta ja informoitava piiriä keskusliiton toimista. Vaikka viesti voi tulla nyt jo muualta, piirikummin on oltava valmis vastamaan ja toimittava tietopankkina asiassa kuin asiassa.
3) Hauska yhteishengen ylläpitäjä. Yhteistyö on minkä tahansa toiminnan suurin vahvuus ja samalla kannattaa muistaa, että ei tämä kaikki ihan niin vakavaa ole. Kun jokaisella on hauskaa yhdessä, piiritoiminnasta voi tulla entistä ikimuistoisempaa.