Opintotukiraportti saa lukiolaiset pelkäämään tulevaisuutensa puolesta

Lausunnot & kannanotot Uutiset Vaikuttaminen

Tänään julkistettu ehdotus hallitusohjelmaan kirjattujen opintotukileikkausten toteuttamisesta herättää Suomen Lukiolaisten Liitossa suurta huolta. Selvityshenkilö Roope Uusitalon laatimassa raportissa ehdotetaan korkea-asteen opintorahan rajua leikkausta, lainatakauksen määrän kasvattamista ja opintolainahyvityksen pienentämistä. Lisäksi raportti suosittelee tiukentamaan opintojen edistymisvaatimusta ja rajaamaan tukikuukausien määrää entisestään.

Opiskelijan kannalta raportin ehdotukset ovat lähes poikkeuksetta vahingollisia. Ennennäkemättömän suurista opintotukileikkauksista johtuen valittavana on pelkkiä huonoja vaihtoehtoja.

Jatko-opintoihin tähtääville nykylukiolaisille selvityshenkilön raportti tarjoaa vain epävarmuutta ja pelkoa.

“Jo nyt lukio-opiskelijat kituuttavat sosiaalietuuksista kaikista heikoimmalla. Toisen asteen opintotuki on lähtökohtaisesti erittäin matala, ja lisäksi sitä leikkaavat tiukat vanhempien tulorajat. Niin raadollista kuin se onkin, korkea-asteen opintotuki on tähän asti ollut lukiolaiselle lupaus paremmasta toimeentulosta. Nyt pienetkin toiveet ovat vaihtuneet suureen huoleen tulevasta selviytymisestä”, toteaa Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Elli Luukkainen.

Opintolaina ei Lukiolaisten liiton mielestä ole vastaus opiskelijan toimeentulo-ongelmiin. Varsinkin nykyisessä talous- ja työllisyystilanteessa laina on valtava riski.

“Korkeakouluopintoihin tähtäävät nuoret pohtivat hätääntyneenä, miten he kykenevät kantamaan jopa kymmeniin tuhansiin kohoavaa lainataakkaa. Kun tulevat työt ja tulot ovat täysin hämärän peitossa, teoriat opintolainasta järkevänä sijoituksena eivät kohtaa käytäntöä. Todennäköisintä on, että tämä kaikki näkyy opiskelijoiden työssäkäynnin lisääntymisenä”, puheenjohtaja Luukkainen arvioi.

“Lisäksi lainapainotteisuuteen sisältyy eriarvoistava elementti: Kyky kohdata lainaan liittyvä riski vaihtelee opiskelijan taustan mukaan. Edellytykset lainan takaisinmaksuun ovat myös aivan erilaiset lääkärin tai lastentarhanopettajan uraa suunnittelevilla”, muistuttaa Luukkainen.

Lukio-opintonsa päättäviä odottaa nyt karu tulevaisuus. Opintorahan laskiessa ja lainasummien kasvaessa jopa koko korkeakoulutukseen siirtyminen vaarantuu.

“Viesti, joka opintotukileikkauksista tuleville korkeakouluopiskelijoille välittyy, on poikkeuksellisen lannistava. Opiskeluinto laskee väistämättä, eikä tukiajan rajaaminen jätä tilaa sairauksille, vaikeille elämäntilanteille tai muulle elämän ennakoimattomuudelle. Lainapainotteinen opintotuki todettiin toimimattomaksi jo 1990-luvun alussa, ja tuntuu kamalalta katsoa, kun aiempia virheitä toistetaan”, Luukkainen toteaa.

 

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Elli Luukkainen, elli.luukkainen@lukio.fi, 050 433 3171

Sosiaalipoliittinen asiantuntija Otso Salvi, otso.salvi@lukio.fi, 045 129 6795