Ethän jää joululomallakaan yksin, jos tarvitset apua – lista auttavista tahoista

Järjestön tiedotteet Uutiset

Joulun aika on monille muutakin kuin pelkkää juhlaa. Haluamme muistuttaa, että hankalassakaan tilanteessa et ole yksin, vaan apua ja tukea on saatavilla. Pitkien vapaiden aikana moni nuori kohtaa tai kokee mielenterveyden oireilua, päihdeongelmia, lähisuhdeväkivaltaa tai yksinäisyyttä. Erilaisten järjestöjen auttavat puhelimet ja chatit ovat auki myös jouluna, ja niiden kautta ammattilaiset ja koulutetut vapaaehtoiset ovat valmiina kuuntelemaan ja auttamaan sinua, oli tilanne mikä hyvänsä.

Sinä ansaitset apua ja tukea!

HUOMIO! Henkeä uhkaavissa vaaratilanteissa, hätätapauksissa tai mikäli epäilet rikosta, soita hätänumeroon 112. 

Valoa jouluun toivottaen

Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry
Suomen Lukiolaisten Liitto
Nuorten Mielenterveysseura – Yeesi ry

 

Tässä tekstissä on jaoteltu apua tarjoavat tahot auttaviin puhelimiin, chatteihin ja turvataloihin. Tekstin lopusta löydät linkit tietoa ja tukitahoja kokoaviin sivustoihin.


Auttavat puhelimet

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelin on anonyymi tukikanava alle 21-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Suomenkielinen palvelu:

  • Avoinna 23.12.2020 – 3.1.2021 joka päivä klo 14-17
  • Soita 116 111

Ruotsinkielinen palvelu, Barn- och ungdomstelefon:

  • Avoinna 23.12.2020 – 3.1.2021 ma-ke klo 14-17
  • Soita 0800 96 116


Suomen Punainen Risti

Punaisen Ristin auttavaan puhelimeen voi soittaa, jos yksinäisyys ahdistaa tai kaipaa henkistä tukea. Puheluihin vastaavat Punaisen Ristin koulutetut henkisen tuen vapaaehtoiset.

Suomenkielinen palvelu:

  • Avoinna 24.–27.12. klo 15–21
  • Soita 0800 100 200

Ruotsinkielinen palvelu:

  • Avoinna 24.–27.12. klo 15–21
  • Soita 0800 100 300


MIELI Suomen Mielenterveys ry

Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä ja luottamuksellisesti. Puhelimessa vastaavat kriisityön ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset ympäri Suomea. Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua kriisissä oleville ja heidän läheisilleen. Kriisipuhelin-keskustelun tavoitteena on helpottaa henkistä hätää sekä ehkäistä itsemurhia. Päivystäjä auttaa soittajaa pohtimaan keinoja oman tilanteen helpottamiseksi, omien voimavarojen löytämiseksi ja ongelmien ratkaisemiseksi.

Kriisipuhelin, suomenkielinen linja

  • Avoinna joka päivä kellon ympäri
  • Soita 09 2525 0111

Kriisipuhelin, ruotsinkielinen linja – Kristelefon

Kriisipuhelin, arabiankielinen linja, soittaa voi myös englanniksi

  • Avoinna ma ja ti klo 11-15, ke klo 13-16 ja klo 17-21 sekä to klo 10-15.
  • Soita 09 2525 0113
  • Lisätietoa arabiaksi


Nollalinja

Nollalinja on valtakunnallinen, maksuton auttava puhelin kaikille, jotka ovat läheisessä ihmissuhteessaan kokeneet väkivaltaa tai sen uhkaa. Nollalinjalle voivat soittaa myös väkivaltaa kokeneiden läheiset. Nollalinjalla päivystävät koulutetut ja kokeneet sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, jotka kuuntelevat, tukevat ja neuvovat sinua. Nollalinjan päivystäjien kanssa voit keskustella suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

  • Avoinna joka päivä kellon ympäri
  • Soita 080 005 005


EHYT ry

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Päihdeneuvonta on tukena ja apuna, jos haluat puhua omasta tai läheisesi päihteiden käytöstä. Palvelu on anonyymia ja luottamuksellista.

  • Avoinna joka päivä kellon ympäri
  • Soita 0800 90045


Syömishäiriöliitto SYLI

Syömishäiriöliitto SYLI tarjoaa syömishäiriötä sairastaville ja heidän läheisilleen tarkoitettua tukipuhelinpalvelua. Tukipuhelimessa voi purkaa mieltään, saada kokemukseen perustuvaa tietoa syömishäiriöistä, kysyä hoitoon hakeutumisesta ja jutella läheisen tilanteesta. SYLI ei kuitenkaan ole syömishäiriöitä hoitava taho, joten varsinaisesta hoidosta tai lääkityksistä palvelussa ei pystytä antamaan tietoa. Tukipuhelimessa päivystävät Syömishäiriöliiton työntekijät.

  • Avoinna maanantaisin klo 9–15
  • Soita 02 251 9207


Mielenterveyden keskusliitto

Mielenterveyden keskusliitolla on kaksi erilaista puhelinpalvelua. Jos sinulla on huoli omasta tai läheisesi mielenterveydestä, omat keinot ovat hukassa, koet olevasi yksin huolesi kanssa tai mietit, mistä saisit apua, soita meille. Et ole tilanteesi kanssa yksin. Mielenterveyden keskusliiton neuvontapuhelin ja maksuton vertaistukipuhelin palvelevat joka arkipäivä, myös joulun välipäivinä. Neuvontapalvelut ovat suljettuina ainoastaan 24.-27.12.

Valtakunnallinen mielenterveysneuvonta:

  • Avoinna arkisin klo 10–15
  • Soita 0203 91920 (maksullinen)
  • Puhelun hinta: 8,35 senttiä/puhelu + 16,69 senttiä/minuutti
  • Langan päässä: Ammattilainen, joka tuntee arjen kiemurat haastavissakin tilanteissa.

Vertaistukipuhelin:

  • Avoinna arkisin klo 10-15
  • Soita 0800 177599 (maksuton)
  • Langan päässä: Mielenterveysongelmia itse kokenut ihminen, joka tietää, mistä puhut.


Naisten Linja

Naisten Linjan päivystys on tarkoitettu kaikille väkivaltaa, uhkaa tai pelkoa kokeneille naisille ja tytöille. Puhelimeen vastaavat Naisten Linjan kouluttamat vapaaehtoiset naiset. Sinun ei tarvitse miettiä, ovatko kokemuksesi henkistä nujertamista, fyysistä väkivaltaa, seksuaalista ahdistelua vai rajuksi yltynyttä riitaa. Väkivallan tekijä voi olla kuka vaan – vanhempasi, entinen tai nykyinen seurustelukumppanisi, naapurisi tai täysin tuntematon henkilö. Voit soittaa myös, jos olet huolissasi läheisestäsi. Riittää, että haluat keskustella väkivallasta. Puhelinpalvelu on auki joulunakin.

  • Avoinna ma-pe klo 16-20, ti 12-14
  • Puhelinpalvelu on auki jouluna
  • Soita 0800 02400


Chatit

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

MLL:n Lasten ja nuorten chat on avoinna 23.12.2020 – 3.1.2021 joka päivä kello 14–17. Lomien jälkeen chat on avoinna normaalisti su-ke klo 17-20.


A-klinikkasäätiö

Varjomaailman kahdenkeskiset chatit toimivat ajanvarauksella. Varjomaailman chatista löydät luotettavan aikuisen, jonka kanssa voit nimettömästi pohtia läheisen aikuisen juomiseen liittyviä kysymyksiä ja huolia. Nuori osallistuu chattiin nimimerkillä. 45 minuutin pituisia chat-aikoja tarjolla myös joulun välipäivinä.

Ruotsinkielinen chat päivystää maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 15-17.


Sekasin-chat

Sekasin-chat on auki vuoden jokaisena päivänä, ma-pe 9–24 ja la-su 15–00. Juhlapyhät eivät vaikuta aukioloaikoihin. Chatissä voi keskustella mistä tahansa mieltä painavista aiheista. Koulutetut vapaaehtoiset kuuntelevat ja tukevat sekä neuvovat tarvittaessa eteenpäin. Tavoitteena on, että chattaaja tulee kuulluksi ja kohdatuksi. Kaikenlaiset tunteet ja aiheet ovat sallittuja.


Ensi- ja turvakotien liiton chat

Ensi- ja turvakotien liiton chatistä saat apua moneen tilanteeseen: väkivaltaan, lapsiperheen erotilanteessa tai kun päihteet aiheuttavat huolta. Verkkoauttajina toimivat ammattilaiset Ensi- ja turvakotien liitosta ja liiton jäsenyhdistyksistä sekä koulutetut vapaaehtoiset.

  • Avoinna ma-pe klo 10.00 – 19.00 sekä la-su klo 14.00 – 18.00


Pelastakaa Lapset

Pelastakaa Lasten Nettinuorisotila-Netarin JouluManteli tarjoaa jouluaattoiltana 24.12. lämminhenkisen keskustelupaikan usealla eri alustalla. Tarjolla on myös mahdollisuus jutella kahden kesken luotettavan aikuisen kanssa. JouluManteli on avoinna kaikille, jotka kaipaavat iloista meininkiä ja mukavaa juttuseuraa jouluillan hämärtyessä. Tarkempi aikataulu ja tiedot palveluista löytyvät Netarin sivuilta.


Mielenterveyden keskusliitto

Mielenterveyden keskusliitolla on myös chat-palvelu. Valoa-chatin ammattilaiset ja vertaiset palvelevat arkisin klo 12–18, poikkeuksena 23.12. ja 31.12., jolloin chat on avoinna klo 12–15 ja silloin chatissa palvelevat vain ammattilaiset. Neuvontapalvelut ovat suljettuina ainoastaan 24.-27.12.


Syömishäiriöliitto

Askarruttaako syöminen, ruoka tai liikunta? Onko oma kehosuhde vinksallaan? SYLI-chatissä pääset juttelemaan näistä ja monista muista mielessä myllertävistä ajatuksista ja tunteista porukalla, turvallisessa ilmapiirissä. Keskustelua luotsaavat syömishäiriön kokeneet vapaaehtoiset Syömishäiriöliiton ammattilaisen taustatuella.

SYLI-chatit Tukinetissä:

  • keskiviikkoisin klo 18-19.30
  • perjantaisin klo 14-15.30


Turvatalot

Suomen Punainen Risti

Tarvitsetko apua elämäntilanteesi selvittämiseen? Onko kotona tai muualla hankalia asioita, joihin toivot muutosta? Nuorten turvataloilla sinua autetaan. Punaisen Ristin Nuorten turvatalot ovat auki joulun ajan. Tilapäinen majoitus on avoinna nuorille joka päivä klo 17-10. Turvataloon voi tulla akuutissa kriisissä, mutta myös joulua voi tulla viettämään, jos joutuisi muutoin olemaan yksin. Turvataloja on Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Turussa ja Tampereella; talojen yhteystiedot täällä. Nuorten turvatalot tarjoavat myös korona-aikana turvallisen yösijan tilapäistä majoitusta tarvitseville, oireettomille nuorille. Nuorten turvatalot ovat päihteettömiä paikkoja, jotta kaikille nuorille voidaan taata turvallinen ympäristö.


Apua väkivallan uhreille ja tekijöille

Hyvä kysymys -sivustolle on koottu lista tukipalveluista väkivallan uhreille ja tekijöille.


Etkö löytänyt etsimääsi?

Tuntuu.fi-sivusto kokoaa ja päivittää listaa apua ja tukea tarjoavista tahoista sekä tietoa nuoren aikuisen hyvinvoinnin eri osa-alueille.