makuston2aste

Maksuton2aste-kansalaisaloite

No way, we won’t pay!

Maksatko sinäkin koulutuksestasi? Lukiolaiset sekä ammattiin opiskelevat maksavat. Suomen Lukiolaisten Liitto on mukana tavoittelemassa aidosti maksutonta koulutusta näille opiskelijoille. Maksuttomuuden saavuttamiseksi tavoitteena on kerätä vähintään 50 000 allekirjoitusta kansalaisaloitteeseen, jotta aloite menee eduskunnan päätettäväksi.

Miksi tämä on tärkeää?

1. Tällä hetkellä ylioppilaaksi valmistumisen hinta on 2 600 € *, kun mukaan lasketaan oppimateriaalit, läppäri ja ylioppilastutkintomaksut. Summa on kenelle tahansa taloudellisesti raskas taakka. Lukion suorittamisen kokonaiskustannukset aiheuttavat paljon stressiä ja huolta taloudellisesta pärjäämisestä lukiolaisille ja heidän perheilleen.
  2. Kaikki eivät saa kasaan toisen asteen tutkintoa. Nuorisobarometrin ennakkotietojen mukaan neljännes eli 25 % tutkinnon keskeyttäneistä kertoo, että rahan puute on vaikuttanut siihen, että opinnot ovat jääneet kesken. Maksullisuus on siis aito ongelma, joka vaikeuttaa koulussa pärjäämistä. Lähes puolet pelkän peruskoulutuksen varassa olevista nuorista on joutunut karsimaan tai luopumaan opinnoistaan rahan puutteen takia.**
  3. Kaikilla pitää olla mahdollisuus kouluttautua. Aloitteen läpimeno auttaa merkittävästi tämän toteutumisessa. Jos ei pääse lukiosta ulos, korkeakouluun ei ole mahdollista hakea ja työllisyysnäkymät ovat huonot. Toisen asteen koulutus ei ole tällä hetkellä kaikille aidosti mahdollista, ja se pakottaa jatkuvasti ihmisiä heikkojen tulevaisuusnäkymien tielle.

Lähteet:
*Suomen Lukiolaisten Liiton laskelmat lukion kustannuksista.
** 2017 Nuorisobarometrin ennakkotietojen mukaan

Mukana kampanjassa ovat Pelastakaa Lapset, Suomen Lukiolaisten Liitto, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry, Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU ry, Finlands Svenska Skolungdomsforbund FSS rf, Nuorten mielenterveysseura Yeesi ry, Suomen Vanhempainliitto ja Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry.

Okei, kuulostaa hyvältä! Mitä minä voin tehdä?

Kannata ideaa!
Allekirjoittamiseen menee vain hetki, ja se auttaa aloitetta menestymään hyvin. Aloitteen voivat allekirjoittaa 18-vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset osoitteessa bit.ly/maksuton2aste

Houkuttele läheiset mukaan!
Iskä, mummi tai äidinkumminkaima ovat myös äärettömän hyviä ja hyödyllisiä allekirjoittajia. Olitpa itse kykeneväinen allekirjoittamaan aloitteen tai et, tällä voit saada sille helposti yli 10 kannattajaa!

Jaa maksuttomuuden ilosanomaa muille!
Somematskut löytyvät tältä sivulta, ja ne voi jakaa esimerkiksi omassa Instagramissa tai koulun kanavissa. Näin maksuttomuus saa tarvitsemaansa näkyvyyttä ja hypeä!

Tee hyvää ja ota koko lukio haltuun!
Yksittäinen innokas tyyppi tai opiskelijakunnan hallitus voi järjestää omassa lukiossa aamunavauksen tai muun yhteisen hetken kamppikseen liittyen. Et tarvitse muuta kuin yhteisen ajan esimerkiksi aamunavaukseen sekä materiaalit, jotka löytyvät valmiina tältä sivulta.

Jos lukiossasi on 100 täysi-ikäistä, jotka allekirjoittavat aloitteen, ja 250 opiskelijaa, jotka kaikki saavat kaksi tuttuaan allekirjoittamaan, olet omalla panoksella hommannut jo 600 allekirjoitusta ja tehnyt viikon hyvän työn.

Kuka auttaa?

Katja Asikainen